måndag 23 december 2019

Demokratisk nystart

Opposition är viktigt
Många människor har problem med att skilja mellan sak och person. Det är alltid av ondo för viktiga debatter när den förmågan saknas bland debattörer. Visst kan det vara lätt att ta åt sig personligen av att till exempel en kommun misslyckats att få mycket bättre skolresultat om man suttit vid makten under flera år. Ofta har jag märkt att det hänger ihop med oförmågan att blanda känslor med tillräckligt mycket logik. Att till exempel inte noga lyssna på vad en vänsterpartist eller SDare säger för att man är mentalt blockerad av att de företräder något ”ont” är inte konstruktivt. Det beteendet kan med fördel kallas demokratiskt korkat. Och inom politiken är oppositionens roll att tydligt kritisera det man tycker att det politiska styret gör, och konstruktivt föreslå bättre lösningar. Visst kan det vara så att de politiska partierna har en bred samsyn om hur olika uppdrag ska lösas, det kan vara bra. Bäst är ändå om det alltid finns en spänst mellan olika perspektiv och önskemål. Det tvingar i den bästa av världar de som styr att tänka till ordentligt innan de fattar sina beslut. Oppositionen när den fungerar som bäst är, precis som media, en kraft för att minimera okloka vägval.

Oavsett vilka partier som försöker styra, eller som finns representerade i en demokratisk församling, är det alltid viktigt att respektera folkets vilja, och majoritetsbeslut. Allt annat är ett stort förakt för demokratins grunder. I tider som nu då vänstern och liberalt kopplade politiska krafter tappar invånarkraft är det intressant att se hur svårt till exempel dagens liberala och socialistiska partier har att acceptera att de inte längre lyckas attrahera mycket stora delar av befolkningen. De anser att folket är korkat. Om de verkligen vill förändra dagens trender skulle det vara klokt om många av dessa partiers företrädare tar sig en ordentlig koll i en spegel. Skulden till dagens frustration och oro bland invånarna ligger främst hos socialister och liberaler som inte lyckats paketera sin politik på ett bra sätt. En del av svaret på varför det skett är sannolikt att ismerna socialism, liberalism och konservatism tappat sitt "bäst före datum" bland många invånare. De tidigare framgångsrika filosofiska ismerna behöver ersättas av något modernare.  Inget konstigt med det, nya tider kräver modernare förhållningssätt. Och redan idag finns massor av filosofiska ismer, varav få lyckats få ett ordentligt genomslag.
https://www.synonymer.se/sv-syn/ism
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_filosofiska_ismer

”Om demokrati betyder att bara vissa måste acceptera att förlora, är demokratin tom.” 

En kommun och ett land måste ledas, helst av kompetenta kommunalråd och ministrar. Oppositionens roll är tveklöst mycket viktig del av ett kompetent ledarskap. Opposition är värdelös om den inte regelbundet är konstruktivt engagerad i att påvisa bättre förslag än styrets samt att lyfta fram maktmissbruk och slöseri.
https://mobil.affarsliv.com/asikter/ledare/hog-tid-for-riktig-opposition-om5708511.aspx

Dagens besvikelse
De som inte förstår att det är mycket viktigt att snabbt gå till botten med hur mycket BRÅs verksamhet utsatts för politisk styrning. Nu talar vi både om politisk styrning från folkvalda och från andra offentliga tjänstemän. Om verksamheter som BRÅ systematiskt påverkas att försköna sina rapporter är det självklart mycket illa.
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/hoppsan-plotsligt-tar-vanstern-polisens-parti/

Dagens stjärna
Karin Pihl. Ja, det är klokt av politiker att försöka förstå hur vården finansieras och organiseras. När det försöket görs är det viktigt att förstå att de som arbetar är viktigare än någonsin tidigare. En väldigt stor del av vårdbehovet finns naturligt hos pensionerade multisjuka invånare. För allas bästa är det bra om värdefull arbetskraft kommer i produktion så snabbt som möjligt. Alla som är tränade inom krigssjukvård har fått lära sig mentalt mycket ansträngande prioriteringsarbete. Idag bidrar människor med sjukvårdsförsäkringar till vårdfinansieringen utöver den skatt de betalar. Att gå mot lika dåligt för alla är en mycket dålig väg. Mycket bättre att politikerna börjar kräva kraftiga produktivitetsökningar inom sjukvården. Det går. Sverige har några av världens skickligaste ingenjörer. I kombination med skickliga sjuksköterskor och läkare är jag säker på att produktiviteten kan öka med mer än 25%.

”De flesta av de drygt 600 000 personer som har en privat försäkring har det genom arbetsgivaren. Andra får försäkringen via facket eller har tecknat den privat. Anledningen till att en arbetsgivare eller privatperson skaffar en privat sjukvårdsförsäkring är givetvis för att man inte litar på den offentliga vården och på politikens förmåga att styra upp situationen.”
https://www.gp.se/ledare/vem-vill-offra-sig-för-systemets-skull-1.21797100
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/produktion-och-investeringar/produktivitet--internationellt/
https://www.synonymer.se/sv-syn/produktivitet

Om politiken skulle vara tydlig med att de få inom arbetskraften som behöver vård också har en egen kö, då blir det också rättvist. Alla som är gamla förväntas också ha varit arbetskraft och därigenom ha bidragit till finansiering av offentliga kostnader kopplade till barn och gamla. Eftersom politiken inte vågar fatta liknande prioriteringsbeslut uppstår privata sjukvårdsförsäkringar. Marknaden får lösa det inte politiker har modet att göra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar