fredag 8 november 2019

Lagets betydelse

Framgångsrika lag
Ingen verksamhet är bättre än summan av hur dess människor lyckas prestera tillsammans. Det inser de flesta. För att lyckas prestera bra tillsammans krävs tydliga målsättningar och en gemensam värdegrund. Det förstår också de flesta människor på vår jord. Varför försöker Socialdemokraterna att regera över Sverige? Vad vill de att Sverige ska vara om 10 år? Om de kunde beskriva det skulle deras stöd i val minska eller öka? Januariöverenskommelsen är sannerligen ingen metodik för att visa var de vill att vi ska vara om 10 år. Förändringstakten har aldrig varit högre så tio år räcker gott och väl som planeringshorisont. Och tio år innebär att väljarna tydligt kan följa upp hur väl ett parti uppnått uttryckta ambitioner.
https://innovationonline.se/utveckling/tydliga-mal/

På den internationella ledarkonferens jag är med på får balansen mellan hjärna och hjärta stort utrymme. Balansen är viktig då fakta och vetenskapliga kunskaper ökar chanserna för klokare vägval.  Och känslor och respektfullhet ökar chanserna att engagera och attrahera människor. Balansen mellan hjärna och hjärta är mycket viktig. Och viktigast av de två är hjärnan i kombination med en inkluderande och utvecklingsorienterad värdegrund. För att öka chanserna att ett lag blir framgångsrikt är det också viktigt att mixa personlighetstyper. En blandning av ”blåa, röda, gula och gröna”. Det har beteendevetenskapen och hjärnforskningen tydligt konstaterat. Hur tror du politiska ledningsgrupper i huvudsak byggs upp för en kommun, region och landet? Tro mig, förbättringspotentialen är stor.
https://www.mabra.com/vilken-farg-har-din-personlighet-rod-gul-gron-eller-bla/

Framgångsrika lag är uppbyggda av dugliga och handlingskraftiga personer. Ett framgångsrikt lag förstår också sin huvuduppgift och ägnar sig inte åt bifrågor när huvudfrågorna fungerar dåligt. Sveriges regering är ett utmärkt exempel på ett lag som uppenbart både saknar den kompetens som dagens Sverige behöver, saknar förmåga att fokusera på välfärdens huvudfrågor och ägnar sig massivt, och dyrt, åt bifrågor. Visst bär MP ett mycket stort ansvar för denna farliga och mycket negativa utveckling, det är dock Socialdemokraterna som gett dem chansen att kraftigt försvaga Sverige. Adam Cwejman, GP, skriver mycket klokt nedan:

”Det handlar inte om global konjunktur eller koldioxidutsläpp i Kina utan sådant som direkt hamnar inom regeringens ansvars- och kompetensområde; att skydda Sveriges befolkning från våld. Och om regeringen som har lagstiftningen och våldsmonopolet i sin hand inte kan få ordning på detta vad ska vi då ha den till?”

Ledarskapets roll, i varje sammanhang, är att ha klara målsättningar och därefter rikta all energi mot de målen, inget annat. Med den idiotiska Januariöverenskommelsen, som till exempel bjuder oss på en naiv och inkompetent förändring av Arbetsförmedlingen, förstår vi tydligt att regeringen inte har någon annan idé än att den vill regera. Var vill Socialdemokraterna leda Sverige? De bidrar i stor omfattning till att ytterligare ett parti som inte är regeringsfäigt snart kan vara regeringsbildare. Svensk politik är i djup kris. Det glädjer mig att Utvecklingspartiet Demokraterna och många andra satsningar nu görs för att kommunalt, regionalt och nationellt erbjuda väljarna positivare och dugligare demokratiska alternativ.
https://updem.se/
I glädjeruset efter att ha blivit svenska mästare i fotboll kunde vi höra hur Djurgårdens sportchef, Bosse Andersson, uttryckte att det var fantastiskt att Djurgården vann trots att spelarna inte är de bästa. Även om jag blev förvånad över uttalandet säger det mycket om vad bra lagledning kan åstadkomma. Bra lagledning har till exempel förmåga att matcha blåa, röda, gula och gröna på ett vinnande sätt. Särskilt roligt är det att den tränare som främst bidrog till detta vinnande resultat var Kim bergstrand. Bergstrand var förra året Årets marknadsförare av Uppsala och då en fantastisk tränare av Uppsala laget Sirius.
https://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/dromvarvningen-pa-plats-pa-difs-traning/

Dagens besvikelse
Centerpartiet. De visar tydligt att de inte längre har de ledande representanter som pragmatiskt kan ta ansvar för huvuduppgifter som inte får fallera. Det blir intressant att ta del av historikers beskrivning av vad som hände med det tidigare företagsamma och pragmatiska Centerpartiet. En av förklaringarna är att otränade i komplext ledarskap, och ideologiskt låsta människor, inte klarar av svåra ledarroller och allt tufft ansvar det representerar.

”Samtidigt avslöjar kaoset i arbetsmarknadspolitiken ett grundläggande problem i Januariavtalet. Stora delar av uppgörelsen handlar om politisk prestige och lämnar därför litet utrymme för verklighetsanpassning eller sunt förnuft. Det gäller inte bara Arbetsförmedlingen. I flera av de mest uppenbara fallen är det dessutom Martin Ådahls verk.”
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/6jeKm0/loof-maste-satta-adahl-i-kylskapet?fbclid=IwAR16MImqhycSt6CLZOmT64aMyWqgDtEYq41FTSkWdsOeAgngsqrY5gk_BaQ

Dagens stjärnor
Adam Cwejman är klok! Gå med i Utvecklingspartiet Demokraterna och bidra till en i grunden vitaliserad demokrati. Vi kan vända denna negativa utveckling. Vi måste vända denna negativa utveckling. Jag är på en internationell konferens. Sverigebilden har verkligen ändrats negativt på kort tid. Och det är inte baserat på ”fake news”. Läs särskilt hans sista stycke i gårdagens GP igen nedan. Vi har tveklöst under flera år haft en regering som inte klarar av dess viktigaste uppgift. Och en uppgift de har rådighet över. Det mesta i övrigt styrs av individuella prestationer, duktiga företagare, framgångsrik företagsledning och andra länders utveckling.

”Under en lång tid var det viktigare att diskutera etiketter på samhällsproblem snarare än att lösa dem. Resultatet: handlingsförlamade politiker som har tappat greppet om utvecklingen.”

”Men den politiska handlingskraften har uteblivit. I stället har brottsligheten, för att låna skribenten Paulina Neudings ord, blivit "normaliserad" i Sverige. Fem explosioner på två dygn är inte längre något extraordinärt som fångar hela landets blickar, utan något som tillhör svensk vardag 2019.”


”Men ser man tillbaka på diskussionen i offentligheten så sattes uppmärksammandet av det grova våldet i ett väldigt specifikt sammanhang: Huruvida en eller annan verklighetsbeskrivning spelade SD i händerna. Oron över att framstå som ond och fascistanstruken i offentligheten trumfade önskan att lösa allvarliga samhällsproblem. Inte ens problem kunde de kallas, det var ju "utmaningar"!”
”Det är en bidragande orsak till den chockade yrvakenhet som nu präglar regeringen så fort den konfronteras med läget på gatorna. Eftersom våra regeringsföreträdare så länge marinerats i en postmodern samhällsdiskussion om ordens laddning och otillåtna narrativ så är de just nu helt oförberedda för det som sker. För att inte tala om lamslagna när det kommer till de konkreta lösningarna. Som alltså, även om de levererades, skulle implementeras i elfte timmen.”
”Det handlar inte om global konjunktur eller koldioxidutsläpp i Kina utan sådant som direkt hamnar inom regeringens ansvars- och kompetensområde; att skydda Sveriges befolkning från våld. Och om regeringen som har lagstiftningen och våldsmonopolet i sin hand inte kan få ordning på detta vad ska vi då ha den till?”
https://www.gp.se/ledare/bomberna-som-sprängde-sverigebilden-1.20038418

Gunnar Wetterberg. Det är på många sätt genom ambitösa framtidsplaner och duktiga ingenjörer i lag som vi klarar av att möta de flesta utmaningar vi har i vårt samhälle. Lokalt såväl som globalt.
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/ingenjorer-ar-vart-basta-hopp-mot-klimathotet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar