fredag 11 oktober 2019

Opposition är viktigt

Inget uppdrag att smöra
Det är spännande att höra människor som gnäller över att politiker i opposition ständigt kritiserar dem som tagit sig ansvaret att inom demokratins ramar styra. Det är en okunnig syn på tänkta demokratiska spelregler. När politiker är överens kanske det får uppmärksamhet av media. Oftast enbart genom att de styrande får medialt utrymme. Det är när politiker och politiska partier har olika uppfattningar som naturliga konflikter uppstår. Det är också olikheter som gör att partier attraherar olika väljare. Så länge konflikterna är tydliga och konstruktiva är det bra för demokratin. Oppositionens uppgift är, utöver att ge konstruktivt motstånd när det finns sakpolitiska olikheter, att granska dem som styr. Det vill säga den roll som även seriösa medier ska ägna sig åt. Rent generellt innebär inte politiska uppdrag att man ska smöra med varandra. Det är bara personer som ser ett politiskt uppdrag som ett yrke som kan tycka det.
Dagens besvikelse
Politiker och ledande tjänstemän ansvariga för att vi har en fungerande sjukvård. Det är främst deras ansvar att se till att människor i behov av vård också får det skyndsamt. Hur många människor blir nu kraftigt lidande av sjukvårdens oförmåga att fungera? Liknande misslyckanden är oacceptabla. Som företrädare för Uppsalaborna och i opposition är det lätt att vara konstruktivt kritisk! Kvalitetssäkrings- och riskhanteringsarbetet har kraftigt brustit.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/socialstyrelsen-har-gatt-upp-i-stabslage-5426141.aspx
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QoKwpQ/flera-regioner-i-stabslage--sjukhus-staller-in-operationer

Dagens stjärnor
Ellinor Torp, Malin Roos och Aura. Expressen publicerar exempel på hur snett det kan gå med en misslyckad migrationspolitik. Jag är stolt över att jag länge stått upp för en hållbar migrationspolitik och en mycket bättre integrationspolitik. Ellinor Torp, Malin Roos och Aura beskriver i olika roller några av den misslyckade migrationspolitikens ansikten. Väldigt många av dem som drivit på denna inhumana utveckling borde skämmas. Och vissa partier fortsätter att driva en korkad arbetskraftsrelaterad migrationspolitik som bidrar till omfattande personligt lidande och parallellt ett otryggare Sverige. Särskild skuld bär MP, V, C och Reinfeldt.

”Journalisten Elinor Torp vid industrifackens tidning Dagens Arbete har i flera år skrivit om och granskat arbetsmiljöfrågor och hennes bok ”Vi, Skuggorna” som släpps i dagarna är en skildring av en svensk arbetsmarknad som blivit ett paradis för kriminella med syfte att tvätta smutsiga pengar vita.”

”– Skuggsamhället har de senaste fem-sex åren vuxit sig enormt stort. Byggboomen har lett till att det har vällt in arbetslivskriminella företag som mjölkar staten på upphandlingsmiljarder och använder sig av bekväm och billig arbetskraft, säger Elinor Torp och pratar i termer av ett modernt slaveri:
” – De kommer av en frivillighet och ofta av ekonomiska skäl. Även om de får 20-30-40 kronor i timmen är det mycket mer än de får i sina hemländer där det kan handla om några kronor. De har blivit hitlockade av pengarna men väl här blir de som gisslan hos arbetsgivarna, säger författaren. 
I boken beskriver Elinor Torp hur människorna längst ner i arbetslivets hierarki, ofta från forna Sovjetunionen och Latinamerika, blir uppsökta i sina hemländer av mellanhänder med köpta arbetstillstånd och löfte om boende och bra lön - för att på plats i Sverige bli del av en laglös arbetsmarknad och förnedrande livsvillkor, där de sover i garage och uträttar sina behov i skogen. ”
”– Jag kände mig som en fånge. Det fanns ingen som kunde spanska och min engelska var inte så bra då. De tog inte våra pass men vad skulle jag göra med mitt pass? Jag hade inga pengar eller någon som kunde hjälpa mig bort. 
Samtidigt kom kommunchefen och åt på restaurangen.”
”– Jag flydde från mitt land för att det var laglöst och fullt av korruption till vad jag trodde var ett ”rent land” med rättvisa och ett värnande om mänskliga rättigheter, men mötte samma sak i Sverige. Det ser bra ut från utsidan men bakom är en annan värld med samma problem som i Nicaragua.”
https://www.expressen.se/nyheter/qs/aura-35-jobbade-dygnet-runt-for-2000-i-manaden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar