tisdag 29 oktober 2019

Invånarintresset

Balansgång
Det finns gott om intressekonflikter i ett samhälle. Kloka demokratiska företrädare är duktiga på att tydligt visa att de ensidigt står på invånarnas sida. Det innebär ständiga balansgångar mellan allmänintressen och särintressen. Helt klart är att vissa partier går mer ner i diket än andra när det gäller förmågan att balansera dessa intressen klokt. Varför är det så? Ideologisk blindhet och missriktad särintresseaktivism bär säkerligen på stora delar av svaren.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen är ett exempel på gigantiskt misslyckande. Återigen, inför öppen ridå, får vi uppleva den bristande ledarförmågan kopplad till Sveriges riksdag. Och vissa partier bär mer ansvar än andra för haveriet. Anna Dahlberg, Expressen, skriver än en gång läsvärt om haveriet nedan.

"Alliansens död gör att M och KD kan släppa sin halleluja-inställning till allt vad marknadslösningar heter. Den självklara borgerliga instinkten borde vara att försvara skattebetalarnas intressen, inte särintressenas."


"I Sverige däremot står en stor grupp arbetslösa långt ifrån arbetsmarknaden och behöver rustas med hjälp av aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är här det börjar bli riktigt snurrigt. Ska de privata aktörerna ha fri dragningsrätt på alla skattefinansierade program och få betalt per arbetslös de slussar in i dessa? Eller ska Arbetsförmedlingen göra en egen kontroll? I så fall blir det ju dubbelarbete. Och då har vi inte ens kommit in på frågor som kommunernas eventuella roll och var i landet privata aktörer är intresserade av att etablera sig. Vad ska förresten räknas som närvaro i en kommun? Allt talar för att det stora privatiseringsexperimentet kommer att behöva senareläggas. I det vakuum som redan har uppkommit står uppgivna kommunalråd och undrar vad de ska ta sig till med den växande gruppen socialbidragstagare."

"Det är så ansvarslöst hanterat. Ett ideologiskt fartblint centerparti har fått vända upp och ner på ett politikområde utan en färdig idé om hur alternativet ser ut. Allt enligt devisen: bara vi låter privata företag ta över så kommer problemen att lösa sig. Skolmarknaden är ett annat experiment där utfallet inte blev det förväntade. Fri konkurrens och decentralisering skulle ge oss världens bästa skola. Så blev det inte, milt uttryckt. Ännu tre decennier senare brottas skolmarknaden med problem som glädjebetyg och återkommande skandaler."

"I oktober reagerade utbildningsminister Anna Ekström (S) på en jobbannons från skolkoncernen Academedia. Företaget sökte en marknadskoordinator med uppgift att ”bearbeta vårdnadshavare” från beskedet att de väntar barn och att ”anpassa kommunikation efter olika kundgrupper i de olika faserna av kundresan”. Likt en kobra högg Centerledaren Annie Lööf på Ekströms kritiska Twitter-inlägg och påminde om punkt nio i januariavtalet, där regeringen lovar att inte driva några förslag om vinstbegränsningar inom välfärden. Lööf blev så upprörd att hon tog upp överträdelsen i en replik med statsminister Löfven i partiledardebatten dagen efter."
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/m-och-kd-borde-sansa-sig-och-lyssna-pa-hanif-bali/
Dagens besvikelse
Myndigheter som marknadsför Sverige utomlands som bidragstagarnas ”paradis” och de föräldraledigas ”nirvana”. Svenska institutet bidrar kraftigt till att försvaga svenskt välstånd. Det är samt att Sverige har världens mest generösa bidragssystem och världens mest barnvänliga/föräldravänliga föräldraförsäkring. Tills nyligen tyckte riksdagen till och med att invandrare retroaktivt skulle få barnbidrag. Att en svensk myndighet, som lyder under regeringen, agerar på detta sätt är helt sjukt och är ett tydligt sjukdomssymptom för patienten Sverige. Det måste väl ändå vara en miljöpartist som leder Svenska institutet...?..
https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/myndigheten-marknadsför-sverige-som-bidragsland-12507577

Anders Borg. Jag ogillar att människor inte hela tiden vågar säga sanningar. En så begåvad person som Borg måste även under sin tid som finansminister ha insett hur ohållbar den svenska migrationspolitiken var. Och han borde tydligt ha sett hur Liberalernas integrationsminister Erik Ullenhag ägnade sig åt att trixa med statistiken om utanförskapsområden istället för att lösa de växande problemen.

”Sverige hade en väldigt liberal migrationspolitik. Men det finns gränser för hur många människor man klarar av att integrera i ett samhälle. Vi skulle ha börjat bromsa tidigare. Alliansens överenskommelse med Miljöpartiet var en av anledningarna till att flyktingpolitiken gjordes mer generös.”
https://www.expressen.se/dinapengar/borg-om-splittringen-med-reinfeldtfinns-granser/

Leif Östling. Även han är en erfaren, framgångsrik och klok person som mycket tidigare borde ha vågat tala om att Sveriges migrations- och integrationspolitik var ohållbar. Han lämnade ordförandeposten i Svenskt Näringsliv efter att han tydligt klagade på det svenska skattetrycket. Nu märker man inte av Svenskt Näringsliv längre. Han hade med fördel kunnat göra större samhällsnytta genom att tidigare kritisera den ansvarslösa migrationspolitiken och den misslyckade integrationspolitiken.

”Han menar att detta är ett "jättestort problem" och att Sverige underskattar den kunskapsbrist som finns. Det krävs en kunskapsöverföring, som Leif Östling tror kommer ta minst en generation ytterligare för att föra över till invandrare. Detta eftersom Sverige är ett så "otroligt komplicerat samhälle".”
https://www.friatider.se/leif-stling-varnar-f-r-inb-rdeskrig-i-sverige

Dagens stjärna
Susanna Birgersson. Det finns gott om invånare även inom EU som flyttar till nya platser om de kan tjäna mycket mer där. Även bidragssystem har sådan "pull-effekt" på människor. Ylva Johansson kommer inte att lyckas med att exportera Sveriges ansvarslösa migrationspolitik till övriga länder inom EU.

”Retoriken kanske fungerar ett litet tag till, men snart nog kommer det att bli uppenbart för alla, det som Socialdemokraterna förstås redan vet, att frågan är stendöd på EU-nivå. Det finns inga utsikter till några bindande överenskommelser om något storskaligt kvotfördelningssystem”.
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/darfor-sager-osteuropa-nej-till-flyktingar-lofven/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar