onsdag 17 april 2019

Bäst i världen

Hållbart välståndsbygge
Om du är lite livserfaren kommer du ihåg hur underutvecklat och vilket stort "svensk-komplex" många finnar hade på 80-talet. Det var då det. Jag minns första gången jag som chef hade personal i Finland, då hade vändningen börjat. Det var under inledningen av 90-talet. Parallellt med att Sverige var i djupa ekonomiska problem. Sedan dess har Finland utvecklats fantastiskt jämfört med Sverige. I mars 2019 rankades också Finland som det land med flest "lyckliga" invånare. Vinnare är det finska folket. Alla Nordiska länder tillhör topp 10 i världen och av de Nordiska länderna är Sverige sämst. Sämst i den Nordiska klassen känns inte kul. Ett stort grattis till Finlands invånare, och dess ledare, som under kort tid utvecklat landet så framgångsrikt.
https://worldhappiness.report/download/
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report#2019_World_Happiness_Report
Våra finska systrar och bröder kommer också allt närmare Sverige i BNP per person. I Finland förbättras det nyckeltalet, i Sverige blir det allt sämre.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita

Ledarartikeln bifogad av Håkan Bodström, GP, om den politiska utvecklingen i Finland är läsvärd. Både ur ett historiskt och välståndsbyggande perspektiv. Idag har Sverige mycket att lära av våra finska grannar. Ja, det svenska debattklimatet mellan "bubbelrepresentanter" är skruvat. Till och med ointelligent. Intressant att den finska konstitutionen kräver majoritetsregeringar. Det är bra! Då kan man inte som Socialdemokraterna gjorde i många år regera i minoritet med stöd från ett kommunistiskt parti.

"Sverige och Finland har väldigt mycket gemensamt. Inte särskilt konstigt med tanke på att vi var ett land i över 500 år. De kulturella och språkliga banden förblev starka även efter den ofrivilliga bodelningen under 1800-talet. Något Finlands självständighet 1917 inte ändrade på. Det svenska intresset för Finland, liksom för övriga Norden, har dock varit svalt de senaste decennierna, trots att Finland är det enda landet i världen utanför Sverige med en levande svensk kultur och svenskspråkiga medier."

"Finlands politiska kultur skiljer sig märkbart från Sveriges. Landet har ingen tradition av blockpolitik. Det största partiet får enligt praxis uppdrag att bilda regering. I princip har de partier som velat ingå i regeringen kunnat göra det, även om något stort parti alltid stannat utanför."

"Sannfinländarna (SAF) – motsvarigheten till Sverigedemokraterna – ingick till exempel efter valet 2015 i den nu avgående regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Samlingspartiet (det senare motsvarar Moderaterna). Det var första gången SAF satt i regeringsställning. Partiet drabbades hårt av regeringsansvaret. Opinionsstödet halverades. 2017 ledde det till en revolt inom Sannfinländarna som även kom att splittra partiet. En mer hårdför falang under ledning av Jussi Halla Aho tog makten och lämnade regeringssamarbetet. Den gamla partiledaren, Timo Soini, och samtliga SAF-ministrar stannade kvar i regeringen och bildade till slut ett eget parti, Blå Framtid, som dock bara fick 1 procents stöd i helgen."

"Vad kan vi lära oss av den finska erfarenheten? Till att börja med: Som svensk ledarskribent är det nästan pinsamt att behöva påtala det självklara: Finland har, lika lite som Danmark eller Norge, förvandlats till Törnrosdalen av att ha ett högerpopulistiskt parti i regeringsställning, eller som stödparti till regeringen. Den svenska debatten är i ett nordiskt perspektiv helt enkelt skruvad. Och det beror inte på att SD skulle vara värre än sina systerpartier (både Sannfinländarna och Dansk Folkeparti går inte sällan längre än SD) utan på att Sverige har en svagare höger i bred kulturell bemärkelse, vilket märks inte minst i den offentliga debatten."

"Erfarenheten som finns talar för att grundproblemet med de högerpopulistiska partierna i Norden helt enkelt inte är att de driver regeringar i en extremistisk riktning, utan att de är opålitliga och instabila när det kommer till att ta regeringsansvar."
https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-n%C3%A4ra-s%C3%A5-l%C3%A5ngt-borta-1.14570860

Dagens besvikelse
Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande. Han twittrade om att han hoppas allt BREXIT strul leder till att britterna genomför en ny folkomröstning och då röstar för att stanna kvar inom EU. Två stora problem med att en person i hans position går ut med något liknande. 1) Budskapet är att överheten alltid har rätt och tillåts folket tycka ska de tycka som överheten. 2) Han ska inte lägga sig i britternas egna fråga. Visst är det svårt att se en lösning så länge parlamentet agerar som de gör. Det rättfärdigar dock inte EUs ”adel” att lägga sig i på detta sätt. Mycket olämpligt. Böter på 350.000 kronor kanske? Det motsvarar väl bara en månadsersättning. En månadsersättning med betydligt lägre skatt än vad vi svenskar betalar....

Dagens stjärna
Karin Pihl. Det är ingen klok samhällsekonomi att rika blir allt rikare och medelklassare tappar i köpkraft. Det mest attraktiva samhället är ett samhälle där de socioekonomiskt svaga är mycket få och där de rika trivs att bo kvar men att de inte är de som tjänar mest på skattesystemet. Visst har många av medelklassen stora värden i aktier och aktiefonder. Det är viktigt att komma ihåg. Sverige sticker dock ut jämfört med våra Nordiska grannar. Låt människor behålla mer av de pengar vi av egen arbetskraft tjänar in och välståndsutjämna på bättre sätt än idag. Det tjänar alla på i vårt land. Om en och annan miljardär blir sur får vi ta, så länge som våra miljardärer ändå måste trivas att ha basen i vår del av världen. Det är välståndspositivt att globalt attraktiv kompetens vill bo kvar i ett land och att inte alla med stora tillgångar emigrerar. Läs särskilt Pihls sista stycke nedan. Borgerlighetens uppdrag kan inte vara att vara "springpojkar" åt de rikaste utan att vara garanten för att alla strävsamma har stora chanser att göra imponerande klassresor.

"Vill man öka jämlikheten är det kapitalet som måste granskas. Kapitalinkomster står för hälften av ökningen i inkomstskillnaderna. Och det är “framför allt bland dem med hög disponibel inkomst som kapitalinkomsterna har ökat”, enligt SCB. Den rikaste tiondelen kammade också hem 85 procent av de totala kapitalinkomsterna 2015. Därtill har Sverige sedan länge inga arvs- och gåvoskatter.
Men skattehöjningar lär det bli framöver. Om några år är välfärdskrisen ett faktum. 72 av 290 kommuner redovisade ett underskott i fjol. Enligt SKL:s beräkningar kan det saknas 62 miljarder kronor i välfärden 2022. Pengarna måste komma någonstans ifrån.
Därför är det rimligt att kapitalskatterna höjs, med ett högt grundavdrag för mindre utdelningar. Möjligheten till ett progressivt system bör ses över."

"Den dagen borgerligheten inte står för de arbetande människornas intressen – de som utbildar sig och knegar på – är rätten att ens kalla sig borgerlig tveksam."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/lat-inte-kapitalet-komma-undan-skattesmallen-27162

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar