onsdag 15 maj 2024

En svag krona

Riksbanken ett skämt

Det är hög tid för oss svenskar att inse att lilla Sverige och en "självständig" Riksbank inte är värd alla kostnader. Den svenska Riksbanken är inte självständig utan anpassar sig bara dyrt till vad FED i USA och EMU i Bryssel hittar på. Det är dags att göra som till exempel Finland och låta oss svenskar kämpa med en Euro istället. Då kan också svensk industri i Sverige snabbare få tryck på sig att anpassa sig till vad som händer i världen genom att bli effektivare och innovativare och inte ständigt förbättra sin konkurrenskraft genom en svag krona. En svag krona som gör oss svenskar fattigare i världen. Det är dags för Sverige att anpassa sig till en global verklighet och byta ut kronan mot euron.

https://www.di.se/nyheter/darfor-har-kronan-rasat-i-tio-ar/ 

Sedan Bengt Dennis tid med en styrränta på 500 procent till Stefan Yngves minusränta har vi svenskar blivit blåsta. Särskilt under Stefan Yngves tid som Riksbankschef har vi blivit ordentligt blåsta. Särskilt dåligt var de privata obligationsköp som Riksbanken genomförde för några år sedan. Inget annat än ett tidigt stödpaket på många, många miljarder till fastighetsmarknadens aktörer. 

"Under åren 2015–2022 köpte Sveriges Riksbank värdepapper till betydande belopp. Huvudsyftet var att stimulera inflationen, som då var låg i förhållande till inflationsmålet om 2 procent. Vid utgången av 2021 uppgick innehavet till 975 miljarder kronor."

https://www.fastighetsnytt.se/ekonomi-och-finans/makroekonomi/riksrevisionen-domer-ut-riksbankens-obligationskop-ineffektivt-och-dyrt/

Finansliv skriver om att Riksbanken levererade 81 miljarder kronor i förlust på grund av sina vansinniga köp av företagsobligationer. 81 miljarder kronor är 8100 miljoner kronor. 

https://www.finansliv.se/artikel/riksbanken-vantas-gora-forlust-pa-81-miljarder/

Jag tycker att vi ska göra som finnarna och gå med i Euron. Bra om regeringen tillsammans med Riksbanken kortsiktigt kan driva en politik som stärker kronan så att växelkursen blir mycket bättre än nu när vi genomför valutaskiftet.... Nedan några generella argument för att gå med i EMU. Fördelarna för oss svenskar och vårt näringsliv är många. När du reflekterar, glöm inte att den svenska 

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/euro/benefits_sv

Sveriges riksbank är bara dyr. Eftersom den inte kan annat än att följa vad FED i USA och ECB inom EU gör, samt spekulera bort våra skattepengar, är det dags att skrota den.  Ju förr desto bättre.




tisdag 14 maj 2024

EU-valet

Europa mot höger

Valet till Europaparlamentet närmar sig. Senast den 9/6 får vi rösta på något parti och någon kandidat som vi tror kan göra någon positiv nytta inom EU-byråkratin. Att de är rikligt arvoderade för att kunna påverka vet vi. Vi vet också att inom svensk politik är de "finaste" förtroendeuppdragen i kommuner och i Sveriges riksdag. I regionerna och till Europaparlamentet skickas inte de vassaste. Möjligen är Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet undantagen. Miljöpartiet har ett tidigare språkrör där. Moderaterna en tidigare partisekreterare och Vänsterpartiet har nu en tidigare partiledare i topp på sin lista. Det är klokt eftersom allt för mycket som påverkar Sveriges lagar och regler avgöras inom EU-systemet. Det är viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet, EP. Det är en skandal att enbart 60 procent av röstberättigade i Uppsala röstade 2019. Förhoppningsvis hjälper Uppsala kommuns folkomröstning till att öka röstdeltagandet i EP valet 2024. 

Europa går åt ”höger” och i Tyskland misshandlas åter valarbetare. Det går att leva i sin egna lilla verklighetsbubbla. Mer eller mindre lever vi alla i dessa "bubblor". Det är dock problematiskt när väldigt många ledande politiker definitivt lever i priviligierade bubblor fulla av möten. För att på allvar skapa sig en uppfattning om hur det är för det stora flertalet människor i "verkligheten" måste man vara där i stor omfattning. Det är inte dagens ledande politiker i tillräcklig omfattning och det är farligt. Det bidrar till att våra samhällen splittras och att en rimlig fördelningspolitik alltid säkerställs.

https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/european-parliament-election/

I reportage efter reportage bland annat i SVT tyder det mesta på att "högern" går mot stora framgångar i kommande EP val. Nu är ingen trygg och balanserad "mellanmjölkstid". Mycket vänster eller mycket höger blir aldrig bra. Mycket höger ser vi nu i Israel och det förstår snart väldigt många är dåligt. Att deras Netanyahu ledda extremistiska högerregering inte ens vill att Israels eget säkerhetsråd ska samlas för att prata om hur Gaza ska hanteras vid ett eldupphör säger mycket. Mycket vänster har vi historiskt sett alltid leda åt helvete för det stora flertalet invånare. Det är oroliga tider. Jag är dock övertygad om att mitt barnbarn, Alice, inom 20 år kommer att leva i en fantastisk värld där vi människor också lärt oss att vara mycket snällare mot jordens natur.

För L, KD och C ser EU-valet ut att bli en rysare. Liberalerna som vill framstå som Sveriges mest EU-vänliga parti får 3,7 procent av stödet i SVT/Verians första väljarbarometer till EU-valet 2024, vilket alltså är under gränsen för att komma in i EU-parlamentet.”

Kristdemokraterna får 4,2 procent, vilket är mer än en halvering jämfört med valresultatet 2019Centerpartiet får 4,5 procent och är den stora förloraren i förhållande till resultatet i föregående EU-val. Då fick partiet 10,8 procent.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svtverian-flera-partier-riskerar-falla-ur-europaparlamentet

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ett-rysarval-for-smapartierna

Kommer då EU kunna börja matcha USA och Kina bättre i den globala konkurrenskampen? Jag hoppas det men nedan varning ska tas på stort allvar. Högern tycks inte förstå att "Den gröna ekonomin" handlar om mycket mer än om att vi människor måste vårda resten av vår natur på jorden bättre. Det handlar om att säkra nya "billiga" energikällor, och att skapa nya intäktskällor för näringslivet för att "hjulen ska fortsätta att snurra" och det handlar om bättre försvars- och självförsörjningsförmåga. 

"In an interview with POLITICO, Spain's deputy prime minister said European Commission President Ursula von der Leyen’s willingness to work with the far right and ease off the green agenda revealed “an attitude of resignation that is enormously pernicious” and “enormously harmful to European interests.”"

https://www.politico.eu/article/teresa-ribera-spain-perfect-pick-run-eu-green-deal-slams-ursula-von-der-leyen/

Rösta i både folkomröstningen och valet till Europaparlamentet senast 9/6 2024!



måndag 13 maj 2024

Reformera skolan

Konkurrenskraftig skola

Ingen samhällsverksamhet är viktigare för att samhällsbygget ska bli framgångsrikt som skolan. Och i Norden är vi bäst i världen på att ge rimligt rättvisa förutsättningar under livets första 18 år. Tills vi klassas som myndiga. Det Nordiska systemet är på flera sätt unikt i världen. Det unika samhällsbygget har gjort att våra länder tillhör de rikaste i världen och dessutom har bland de högsta Human Development Indexen, HDI, i världen. När vi är som mest förbannade över hur Sverige har tillåtits kriminaliseras och få en allt mer splittrad befolkning är detta ändå viktigt att komma ihåg. Vad är HDI? Läs gärna på om det genom nedan länk.

"Human Development Index (HDI) är ett välfärdsindex som tar hänsyn till länders förväntade livslängd, utbildning och inkomst. HDI är ett värde mellan 0 och 1. Sverige rankas ofta högt när det kommer till levnadsstandard och hamnade år 2021 på en 7:e plats i världen med 0,948.  Överst på listan ligger Schweiz med 0,962 och längst ned Sydsudan med 0,385. Genom att förstora kartan kan man även välja tabellformat."

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/makroekonomi/globala-utvecklingstrender/hdi-index-for-mansklig-utveckling/  

Högt HDI får bara länder som är rimligt rättvisa och jämställda inför lagen. Oavsett kön, etnicitet, trosuppfattning eller sexuell läggning. Den svenska oförmågan att säkra en väl fungerande integrationspolitik för människor från mycket annorlunda kulturer och med mycket låg utbildningsbakgrund har fått ett extremt högt pris i Sverige. Tydligast syns misslyckandet inom skolan och inom den grova brottsutvecklingen. 

Du som förstått att Sverige länge saknat en bra integrationspolitik kanske vet att Sverige har många invandrare från Somalia och Sudan. Om du reflekterar över ovan HDI skillnader mellan länder kanske du kan förstå varför integrationspolitiken behöver vara mycket bättre än vad den är. Du kanske till och med vet att vissa födda i Sverige bor med sin mamma i till exempel Somalia och växer upp där men kommer sedan tillbaka till Sverige senare i livet. Är det många? Har det någon betydelse? Volym har alltid betydelse men vi vet alla att en handfull människor kan ställa till stora bekymmer för väldigt många andra människor om de inte känner sig som en del av det samhälle de har rätt att vara i.

Långt ifrån alla invandrade barn tas ur den svenska skolan. Många många invandrare bidrar starkt till det svenska välfärdsarbetet. Samtidigt är det bara att inse att många av våra första- och andra generationens invandrade barn har föräldrar med mycket låg utbildning när de kom till Sverige. Det har stor betydelse. På många sätt. Inte minst kopplat till hederskulturernas idioti. 

UNTs ledare, Sakine Madon, skriver mycket klokt om att vi inte kan tillåta att några få barn och unga kan få slå ut hela klasser. Vad är rättvisan med det? Det är korkat och oacceptabelt både för de drabbade eleverna och för samhällets konkurrenskraft. 

Enligt Sveriges Lärare har sex av tio lärare det senaste året upplevt våld eller hot om våld, och deras undersökning är bara en i raden av mätningar som tyder på betydande problem.”

Det kanske inte är lika roligt att sparka på klassrumsdörrar och blåsa i visselpipa i en lärares öra om man inte har kompisarna som skrattar och hejar på i närheten. Men lika viktigt som det är att ge stöd och hjälp åt stökiga elever, så att de hamnar på rätt bana, är det att säkerställa tryggheten för skötsamma elever och skolpersonal. Klassrummet är elevers undervisningsplats och lärares arbetsplats, det är varken en cirkus eller en brottsplats. Att situationen har tillåtits förvärras på så många skolor är ett misslyckande, ett svek mot alla drabbade.”

https://unt.se/ledare/artikel/lat-inte-stokiga-elever-sabotera-for-alla-andra/r0qg509j

Självklart har Utvecklingspartiet demokraterna en politik för att kraftigt minska ovan allvarliga problem. Studera gärna UP partiprogram här: www.updem.se




söndag 12 maj 2024

Djurens intelligens

Intelligenta djur har också känslor

I min bok, ”En stund på jorden”, lyfter jag bland annat fram att vetenskapsmän inom evolutionsläran, från Uppsala universitet, tidigare än andra konstaterade att även djuren har intelligens och känslor. För mig obegripligt hur man kan tro något annat. Om man sett en enda dokumentärfilm om djur borde man förstå att de som människor både har intelligens och känslor. 

Nedan dokumentär, på SVT, är fantastisk och handlar om många djurs intelligens och till delar känsloliv. Med hjälp av robotar har människan tagit ytterligare fantastiska steg kopplat till att förstå hur andra djur på jorden beter sig. Frågar du mig om varför människan, homosapiens sapiens, hamnade högst upp i näringskedjan är mitt svar enkelt. Vi utvecklade tio finmotoriska fingrar och vi utvecklade en unik förmåga att samarbeta mot gemensamma mål när vi vill. Du som gillar att lära dig nya saker måste titta på bifogad film. Den är i allra högsta grad en ”feel good” film. 

Om du inte sett Netflix filmen ”Bläckfisken och jag”, gör det! 


lördag 11 maj 2024

Makten och härligheten

Vilka är mäktigast?

Det är nästan skrattretande när de som tycker Utvecklingspartiet demokraterna (UP) gjorde fel, när vi tecknade Hållbarhetsavtalet, och ”anklagar” oss för att vara ”makthungriga”. Med makt kan man påverka. Utan makt kan man inte påverka. UP är skapat för att ge Uppsalaborna chansen att rösta fram ett 100 procent lokalt och regionalt fokuserat parti. Helt fokuserade på en jämlik och rättvis politik som stärker Uppsala för alla Uppsalabor. För att lyckas krävs inflytande, makt. Maktlöshet är värdelöst. Att vara i opposition är viktigt men i stort allt man försöker få igenom är ”som att skriva i vatten”. 

I Gällivare styr till exempel Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I Degerfors kommun styr Moderaterna med Vänsterpartiet. I Uppvidinge kommun styr Centerpartiet med Sverigedemokraterna. I Region Uppsala styr Centerpartiet med Vänsterpartiet efter att ha spräckt samarbetet med M, KD och L. I Region Gävleborg styr Centerpartiet också med Vänsterpartiet. Varför? Makten till varje pris. UP valde att kunna påverka men inte att ingå i ett styre som består av partier som ställt sig bakom Fyrspårsavtalet 2018 och spårvägsprojektet 2021. De som tydligt gjorde både och var Liberalerna, Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vet du att det finns en kommun där Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna styr tillsammans. Det är fakta. UP är ärliga med att vi samarbetar med alla för att maxa vår politik.

Var finns mest makt? Är det i Sveriges riksdag? Nej. Det är hos finansmarknadens starkaste spelare, i USA, i Kina och inom EU som den mest kraftfulla makten finns. 

Politikbyrån på SVT är ofta bra. Det är inte journalister som intervjuar andra journalister. Det är journalister som intervjuar för samtalsämnet relevant erfarna personer. Nedan avsnitt är värt att titta på om du bryr dig om hur du styrs. De har rätt! Oavsett vad vi tycker om det är EU-systemet mäktigare än Sveriges riksdag. EU-systemet styr också runt 50 procent av vad kommuner och regioner får göra. Samtidigt är det i kommuner och regioner politiker kan göra stor operationell nytta eller bidra till lokalt haveri. Är det konstigt att många svenskar inte insett detta? 

Du jobbar från tidig morgon in i natten, är bordsgranne med Mussolini, Berlusconi och Le Pen och åker till Strasbourg och super skallen av dig. Livet som Europaparlamentariker är långt från riksdagens lugna lunk.”

https://www.svtplay.se/video/KGVvBmV/politikbyran/maktigare-an-ebba?info=visa

Man behöver dock inte sväva på EUs höjder för att tappa markkontakt. Det är intressant att girigheten är så stor bland ledande politiker. Är det kanske en särskild gen som finns hos personer som gärna vill bli partiledare? Även nedan avsnitt V Politikbyrån är värt att titta på.

Bostadsaffärer, köp på statens kort, champagnefester, järnrörsbråk - och nu en lapp/annons uppsatt i länsstyrelsens reception. Toppolitikerna lyckas gång på gång trampa i klaveret, trots medievana och stora resurser.”

https://www.svtplay.se/video/eWmk5JY/politikbyran/nar-skiten-traffar-flakten?info=visa

Det sägs att politiken ska besluta VAD och tjänstemännen HUR. En sak är helt säkert, i en kommun är gränsdragningen mellan vad och hur inte alltid enkelt att fastställa. Till exempel är det inte bara politiskt känsligt att bygga en bro utan också var. Rösta klokt och inse att lokala val i huvudsak är sakpolitiska och pragmatiska val, inte ideologiska. Om du garvet lokalt parti med ett helhetsprogram för kommun och region, ge det en seriös chans. 



fredag 10 maj 2024

Nätverkssamhället

Smart nätverkande skapar framgång

Få, bara extrema sällsynta genier, kan nå stora framgångar tack vare sin särskilda begåvning. De få andra som skapar stora framgångar har en tydlig målbild, är stundtals mycket disciplinerade och jobbar mycket hårt. Därutöver är de bra på att nätverka. Bra på att bygga användbara nätverk som bidrar till deras framgångar. 

I UNT skriver Per Hedfors läsvärt om det attraktiva närverkssamhället. 

Folkomröstningen väcker ödesfrågor. Hur ser en hållbar utveckling ut för boningarna på vårt begränsade jordklot? Inflyttningen till städer världen över är ett hot för överlevnad. Allt större kontinuum av bebyggelse leder till allt större ekologiska fotavtryck. Hur landar detta för oss i Uppsala?”

”Att förtäta staden är kortsiktigt. Att i stället skapa förutsättningar för attraktivitet på kransorter gör att vi kan undvika försämrade boendemiljöer och exploaterad jordbruksmark samtidigt som vi livar upp omgivande orter och ser dem som dotterorter stående alltmer på egna ben. Så skapar vi nätverksstaden.”

Folkomröstningen fokuserade inledningsvis på spårvägen, vilken planerades raka vägen mellan Gottsunda och Bergsbrunna igenom Årike Fyris. Kungsängsleden eller Flottsund är tveklöst bättre för att samla trafiken i befintliga stråk. Ytterligare infrastrukturella piskrapp genom Åriket innebär påtagliga risker för dricksvattenkvalitet, stadsnära beredskapsjordbruk, rekreation och så vidare.”

Den extrema förtätningen är föga förvånande ovälkommen av boende enligt forskningsstudier. Nätverksstaden kan avlasta huvudorten från invasiv exploatering. Nätverksstadens dotterorter har en förankring i landskapet med en identitetsskapande historia att bygga vidare på. Flera utarmas idag och näringslivet där behöver bättre förutsättningar.”

A‑lägen kommer alltid att nyttjas och genom bra kollektivtrafik kan a‑lika lägen skapas på dotterorterna. Stadsförtätning kan med fördel fördelas till nätverksstad för att ge nytt liv på befintliga dotterorter.”

https://unt.se/debatt/artikel/vilket-uppsala-vill-vi-leva-i/lq4dx5dr

Teknikutvecklingen går rasande fort. Inte minst halvledarutvecklingen spelar en huvudroll i sammanhanget. Nätverkssamhället är rätt väg att gå för att bygga ett robustare och konkurrenskraftigare samhälle. Inte ”bara” ett attraktivare. 

Uppsalas, Sveriges och hela Europas konkurrenskraft behöver växlas upp ordentligt. Idag styrs stora delar av den nya teknologins utveckling från USA och Kina. Inom halvledartekniken är Taiwan ett maktcentrum och de spelar en geopolitisk huvudroll. Uppsala har en viktig geopolitisk roll att fylla. För att lyckas fylla den behöver Uppsala byggas ut klokare för att vi ska bli ett attraktivt nätverkssamhälle. Det är en sådan boende- och utvecklingsmiljö som attraherar den kompetens som kan bidra till att Sverige och Europa åter kan matcha USA och Kina inom det näringsliv som idag och under de kommande minst 30 åren kommer att driva framgångsrika ekonomier. I dagens Di bjuds på tre artiklar som tydligt lyfter detta behov. En av artiklarna är en intervju med Jacob Wallenberg. 

https://www.di.se/nyheter/wallenberg-kronan-varaktigt-svag-vill-ha-debatt-om-euro-anslutning/

https://www.di.se/nyheter/borstopparna-kraver-kursandring-for-eu/

https://www.tn.se/naringsliv/8625/darfor-pratar-alla-om-halvledare/

https://www.di.se/debatt/sverige-maste-satsa-for-att-komma-i-kapp-usa-inom-deeptech/



torsdag 9 maj 2024

Klimatförändringarna

Flera tankar i huvudet samtidigt

Volym har alltid betydelse. Kanske lärde sig även outbildade i Sverige volymers praktiska betydelse i efterdyningarna av invandringsvågorna från 2015 och några år framåt. Viktiga lärdomar om man vill undvika stora misstag. Bisaker är alltid bisaker och huvudsaker är alltid huvudsaker. All kraft på jorden styrs i stor utsträckning av mängden tillgänglig energi. Att mäta mängden energi en enskild människa förbrukar är viktigt ur ett rättviseperspektiv. Att påstå att det är fel att särskilt prioritera förbättringsinsatser i folkrika länder med 100-tals miljoner naturutsugare är naivt. Eller bara missriktat aktivistiskt. Med det sagt måste alla ta sitt ansvar för att kommande generationer människor ska få det bra. Även om egennyttan är en del av människans natur måste den som vill göra positiv skillnad på allvar själv förändra sitt beteende men också prioritera insatser där de ger mest effekt. Mängden har betydelse för effekten. Enkelt att förstå om man lärt sig mängdlära. Mängdläran är viktig även för klimatforskare. 

Nedan debattör har både rätt och fel. Rätt i att allt fler människor på jorden genom sin efterfrågan på välstånd och status negativt påverkar sin omgivande natur och därigenom klimatet. 

Sehlin tycker också att vi ska sola oss i våra framsteg – samtidigt som den SD-stödda regeringen ökar Sveriges utsläpp. Men med mer än 30 sekunders sökning kanske han hade förstått att vi inte alls är världsledande om man tittar på utsläpp per person i stället för per nation. Sehlin, som bland annat pekar ut Indien som syndabock, gör det uppenbara misstaget att jämföra utsläppen från Sveriges 10 miljoner invånare med de från över en miljard indier.”

https://unt.se/debatt/replik/artikel/sverigedemokraterna-i-uppsala-forvillar-om-klimatet/lz4w551r

Och i Uppsala är många partier ”övertygade” om att just deras miljötänkande är rätt. Och Tjänstemannapartiet, utan lagligt tjänstemannaansvar, vägrar att inse att de och flera partier i kommunfullmäktige tänkt fel när de band upp Uppsala kommun i Fyrspårsavtalet. Många av de ledande inom Tjänstemannapartiet bor i Stockholm och varför ska de på riktigt oroa sig för de sociala, miljö- och skattekonsekvenserna snabb, kraftig, tät och hög bebyggelse och spårväg kommer att leda till. Dessutom på en liten geografisk yta i en geografiskt mycket stor kommun.

Jag var med och byggde världens första 3G system i Tokyo. Jag brydde mig om tre saker. Att kunderna var nöjda med oss som leverantör. Att projekten levererade med överenskommen kvalité och tid. Att projekten levererades lönsamt. Brydde jag mig om hur det långsiktigt skulle bli för tokyoborna? Nej, jag hade basen där några dagar men visste att den bara gällde under några år. Det är viktigt att förstå att platsengagemanget är mycket betydelsefullt. Det är därför det är så viktigt att vi röstar fram politiker som verkligen bryr sig om närsamhället och dess positiva utveckling. Politiker som lägger timmarna som krävs för att inte bli bortkollrade av andra intressen än Uppsalabornas. Utvecklingspartiet demokraterna fokuserar helt på Uppsalabornas bästa. 

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/trots-hotande-miljobrott-kommunen-planerar-for-fler-bostader/r2dg91xj

NIMBY, Not In My BackYard, är ett ständigt problem för politiker. En hel del av det som behöver göras för en positiv utveckling vill närboende ska göras någon annanstans än bredvid deras boende. Lokala och regionala politiker måste ta sin företrädarroll på större allvar när många ledande tjänstemän som påverkar mycket inte bor och betalar lokal skatt i den kommun där de verkar. Gör om! Gör rätt! 





onsdag 8 maj 2024

Dyra projekt

Inte ens en kort bro…

Uppsala kommun har ett mycket riskfyllt broprojekt på bordet. En bro över Fyrisån på hela 850 meter i en mycket olämplig terräng. 850 meter är en mycket lång bro i landet Sverige. I en terräng där riskerna för att förstöra grundvattnet är stora, flera skyddade arter finns och Lantbruksuniversitetets viktiga forskningsprojekt förstörs. Riskerna för att förstöra den biologiska mångfalden är hög. Men Region Uppsala och Uppsala kommun tutar på i full fart trots att inga nödvändiga detaljplaner är klara. 

Är det vi bevittnar nästa stora skandalprojekt i landet Sverige? Inte osannolikt. Bara för att M, C, SD, L, S, V, MP med flera röstat för Fyrspårsavtalet 2017 och 2018 utesluter det inte att man kan tänka om när verkligheten kraftigt förändrats. Bara för att M, L, S med flera 2021 röstade för spårvägsprojektet utesluter det inte möjligheten att nu klokt avbryta planerna. Bara nedan reportage om Tullgarnsbron, enbart 60 meter, talar för att M, L, C, S med flera behöver börja ”nyktra till”. När tiden börjar bli mogen för en mycket snabbare lösning än bussar är det automatbana i stort fri från korsningar från annan trafik som är lösningen. Vet du hur hög snitthastigheten är för spårvagnarna i Göteborgs centralare delar? De sägs vara runt 5 km/h. Gör om! Gör rätt! Utsätt inte Uppsalaborna för denna enorma ekonomiska och ekologiska risk!

https://sverigesradio.se/artikel/tullgarnsbron-last-i-uppfallt-lage

https://sverigesradio.se/artikel/bil-hann-rulla-ut-pa-bro-nar-den-inte-gick-att-stanga

UNTs ledare skriver klokt om de stora riskerna med offentliga infrastrukturprojekt. Skattebetalarna är ofta stora förlorare. Vansinnigt att inte spårvägsprojektet i Uppsala avbryts. Det är onödigt, omodernt, vansinnigt dyrt och extremt riskfyllt. Stoppa det projektet nu!

Den nya Tullgarnsbron i Uppsala invigdes med pompa och ståt 27 april. ”Bro, lopp och kärlek!”, trumpetade Uppsala kommun och fortsatte: ”Tillsammans firar vi Uppsalas nya bro med musik, ballonger, cykeltipsrunda och barnens brolopp”. Lokalmedierna var redo, cyklisterna och bilarna likaså. Det fanns så mycket att fira – den nya länken till de södra stadsdelarna, den bilfria Islandsbron och utvecklingen av innerstaden.”

”När så bron i fredags, efter sex dagar, stod i upprätt läge, avstängd på obestämd tid, fanns det lika mycket för olyckskorparna att vara spydiga över. Det blev plötsligt 20 grader, i maj(!), och bron expanderade i värmen, som alla broar gör. Det skedde en knapp kilometer från forskningen i materialfysik på Ångströmlaboratoriet. Trafiken omdirigerades till, just det, Islandsbron. Själva invigningen var ett misslyckande av rang.”

Att få en beställning av en kommun, en region eller staten är som att komma in i värmen. Vad som än händer, vilka problem som än tillstöter, kommer man att få betalt. Bra betalt dessutom, för unika projekt som är svåra att kostnadsberäkna. Miljardrullningen har tilltagit under 2000-talet. För till synes rättframma beställningar som en bro, en trafikplats och en bussterminal (Slussen i Stockholm) är notan plötsligt 21 miljarder kronor.”

Realisten pekar på såret strax söder om Studenternas, den avbrutna förbindelsen över Fyrisån. Allt kan hända. Och det kommer att kosta, var så säker.”

https://unt.se/ledare/artikel/notan-nar-stat-och-kommun-bestaller/lq4qkqkr

Inte ens ett broprojekt på 60 meter kunde genomföras framgångsrikt. Nu vill L, V, MP och S bygga en 850 meter lång bro i mycket känslig och svår naturmiljö. Det är synd om Uppsalaborna! Gör om! Gör rätt!

Det var i fredags kväll som den 60 meter långa bron fastnade i uppfällt läge. Den 111 ton tunga broklaffen kunde inte gå ner. Och det här inträffade alltså bara sex dagar efter att bron invigts. Själva broklaffen är byggd i så kallat rosttrögt stål.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/peab-bryter-tystnaden-om-tullgarnsbron-vi-har-en-uppfattning/r1xg996j

Som företrädare för Uppsalaborna blir jag bland annat mycket trött på att staten lastar över sina kostnader på kommunen. Efter att beslut fattats redan 2009/2010 om att bygga två planskilda korsningar på S:t Pers och S:t Olofsgatan, under järnvägen, ska det nu äntligen göras. Men kommunen ska ta stora kostnader trots att dessa två övergångar idag ständigt skapar trafikstopp för tågen. Så ofta att de tillhör topp 10 i hela Sverige. Ändå ska Uppsala kommun betala för något som staten helt borde finansiera.



tisdag 7 maj 2024

Jämlikt och rättvist

Individualiseringen kan gå för långt

Ett av skälen till Sveriges samhällsframgångar är att vi separerat stat från religion. Det är också en god förutsättning för att ett svenskt integrations- och inkluderingsarbete värt namnet har stora framgångsmöjligheter. Bättre än nu är enkelt att säkra om vi har ledande politiker som fattar hur. Det sekulära samhället, där inte staten är kopplad till en viss religion, är det mest utvecklade samhället. Det ska inte vara religiösa ”lagar” som gäller utan de demokratiskt framarbetade lagarna ska gälla oss alla jämlikt. Lagarna ska tillämpas jämlikt, utan undantag. Länge har det svenska integrationsarbetet varit ett misslyckande, ett skämt. Givet nuläget är det tydligt för många i vårt avlånga land.

Nedan ledare i Expressen exemplifierar oförmågan att stå upp för det sekulära perspektivet och att fostra tolerans mellan oliktänkande. Skolan har en sådan roll eftersom allt för många föräldrar inte klarar av det uppdraget. Allt för många av oss betraktar vår omgivning i svart eller vitt. Människans värld är sällan svart eller vit. Och det är inte en klok väg framåt att alla enskilda individers tycken och smak ska tillfredsställas av det offentliga samhället. Det är dyrt och splittrar även om det konceptuellt är attraktivt. Jag har själv aktivt verkat för stor individuell frihet. Jag tycker det är viktigt. Av det som det offentliga ska leverera måste det dock finnas rimliga gränsdragningar. Det är bland annat nedan budskap som gjort att liberalismen i Sverige har kraschat. Politiker med liberala agendor har gått för långt för helhetens bästa. Balansen är ”ur led” mellan individens perspektiv och bästa möjliga, och effektivaste, leverans av till exempel utbildning. 

Idén att ”sätta människan framför systemet” har slagit igenom stort i Sverige de senaste årtiondena. Den enskildes behov är ledstjärna i så gott som all offentlig verksamhet.”

”Skolan ska specialanpassas efter varje elev. Och inte bara det. Även på lunchrasten är det individens personliga uppfattning som styr. Var femte måltid som serveras i skolmatsalarna är i dag specialkost. Naturligtvis har den ökade individualismen positiva sidor. Men det har gått för långt.”

”Läkare som undervisar på läkarprogrammet larmar nu om att studenter kräver specialanpassad undervisning för att slippa moment som strider mot deras personliga övertygelse (Läkartidningen nr 4/2024). Studenter som är emot djurförsök vill inte vara med när döda djur ska dissekeras. Vaccinmotståndare vill slippa ha med vaccin att göra. Studenter som av religiösa skäl motsätter sig preventivmedel, abort och IVF kräver att få vara hemma eller göra annat under den delen av utbildningen. Vissa studenter begär till och med att undervisningen delvis ska vara könssegregerad, eftersom de inte vill vidröra personer av motsatt kön.”

https://www.expressen.se/ledare/orimligt-med-religiosa-krav-pa-lakarutbildningen/

Är det viktigt för dig att människans individuella frihet ska vara stor? Om det är det, vilket samhällssystem har kommit närmast att låta stora delar av sina invånare att få stor individuell frihet. Nedan samtal, i SVT Ekonomibyrån, mellan bland andra nyliberalen Henrik Jönsson och föredetta MP-språkröret Maria Wetterstrand är sevärt. Mina globala erfarenheter och mitt intresse för samhällsfrågor har landat i att den nordiska modellen för samhällsbygge är den i särklass mest rättvisa med störst möjligheter för individen, oavsett i vilket socialt sammanhang du råkar födas in i. Den modellen ska utvecklas och vårdas, inte tillåtas raseras. Extrem individualisering eller extrem kollektivism leder fel! Ordet lagom är inte så dumt! Det är ett synonymt ord till balans. Människans historia har lärt dem som vill lära sig att de som har makten ogärna vill dela med sig av den. Och de som har massor av tillgångar vill ogärna dela med sig av dem. Balansen för att hantera det blev demokrati och marknadsekonomi. Demokratin gör att vi kan sparka politiskt ledarskap som levererar dåligt. Marknadsekonomin gör att utvecklingen mot till exempel fler lediga timmar blir verklighet och allt för tröga stora företag slås ut av nya snabbare och nytänkande företag. 

https://www.svtplay.se/video/jGVvoNA/ekonomibyran/en-annan-ekonomi



måndag 6 maj 2024

Föräldrakärlek

När barnen mår dåligt

Vi är många föräldrar som älskar våra barn. Det är en fantastisk kärlek som ofta är villkorslös och livslång. Också krävande eftersom äkta kärlek till ett barn även handlar om tydlig barnuppfostran. Om att sätta gränser som också kan skapa jobbiga konflikter, gränser av omtanke och kärlek. Om att fostra en trygg och medmänsklig vuxen människa. Särskilt i barns tonår kan spänningarna bli många när ansvarsfulla föräldrar tar kamper mot frihetsdrivna tonårsbarn. Om man håller sig inom lagens ramar i sin uppfostran är jag övertygad om att tydliga gränser i uppfostran bjuder på ett livslångt och kärleksfullt förhållande mellan barn och föräldrar. Precis som i alla relationer gäller det att vårda dem även med sina barn om man vill få mesta möjliga utbyte. Det är inte självklart att föräldraskapet bjuder på livslång kärlek. Den Gyllene regeln bär långt. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. 

Britney Spears är kanske ett tragiskt exempel. I vår tid är sociala drev kraftfulla. Tänk om pappan till Britney Spears haft rätt och alla i ”Free Britney”-rörelsen haft fel. Vilket ansvar tar de om hon totalt kraschar sin ekonomi och kanske begår självmord? Inget. Men om man ändå tror att pappan älskar sin dotter blir hans sorg enorm. Ofta, ofta har mänsklighetens kreativa underbarn kraschat i sina liv. Tragiskt. 



söndag 5 maj 2024

Pengar, pengar och pengar

Utan engagemang och frivillighet ingen framgång

Hur hamnade vi i en verklighet där många måste få betalt i någon form för att de ska hjälpa till med att lösa olika värdefulla uppgifter som inte ingår i det offentligas uppdrag eller är möjliga att kommersialisera? Riktigt stor framgång i alla byggen bygger på lust och vilja att lägga många timmars insatser utan att drivas av pengar. Pengar är viktiga men långt ifrån avgörande. Till exempel Ukrainas motståndskraft har långt ifrån handlat om pengarna.

Såväl den ursprungliga handlingskraften som den uthålliga stramheten har varit mycket värdefulla. Sverige har uppenbarligen förmåga att samlas kring en tuff och långsiktig linje. Men hur kommer det sig att vi inte har fått se samma mod och resultat på andra områden där vi har stora problem: skola, integration och brottslighet? Min tro? Det är materialismen som spökar. Alltför många i politik och medier har dels varit obekväma med, eller till och med främmande inför, att stå upp för hotade icke-materiella värden, dels präglade av synsättet att lösningen på det mesta stavas pengar. Svaga skolresultat och ökad brottslighet beror på offentlig snålhet oavsett hur mycket som satsas.”

För det andra är det företrädare för de partier som klagar mest på materialism och girighet och har minst aning om hur resurser i samhället skapas som kräver de största statsutgifterna. Deras motvilja mot tillväxt överträffas endast av deras vilja att sätta sprätt på dess frukter.”

”Många beslutsfattare har förvirrande tider framför sig, för på fält efter fält står det alltmer klart att det materiella visserligen kan lägga en nödvändig grund, men att det bara blir goda resultat om även det icke-materiella fungerar. Det behövs förstås pengar, men pengar kan inte ersätta frihet under ansvar, karaktär, självdisciplin, yrkesstolthet, respekt, höga förväntningar och fostran.”

https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/pengar-loser-inte-alla-qsamhallsproblem.e0c773f4-7259-46c5-a169-07e8ca8b8928

Jag är på möte med Lokala Partiers Nätverk, LPN. Fantastisk erfarenhet att delta på detta möte. Varje kommun behöver ett 100% lokalt parti. Det är viktigt med lokala partier som helt fokuserar på att lösa lokala problem och stärka lokala möjligheter. Tro mig, det är många ideella timmar som görs av dessa lokala partiers aktiva medlemmar. Jag är övertygad om att det är ideella engagemang som ger i särklass bäst genomslag per satsad timme.





lördag 4 maj 2024

Va fa

Dumma i huvudet

Lär sig aldrig systemet, som kallas Sverige, så att vi slipper idioti, naivitet och uselt ledarskap över våra skattepengar? Det är konkurrenskraft och trygghet politiken ska leverera. Så enkelt är det! Ändå så svårt i det politiska broilerlandet Sverige. Infiltrationerna av systemhotande verksamheter inom flera offentliga verksamheter är mycket allvarliga.

Varje svensk politiker borde alltid ställa sig följande frågor när de ska fatta ett beslut:

Bidrar beslutet om hur jag röstar med säkerhet till att vi invånare kan känna att vi lever i ett tryggt samhälle? Ett tryggt samhälle säkerställer ett väl fungerande rättssystem, ett trovärdigt försvar, en fungerande sjukvård och ett omsorgsystem som stöttar oss när det behövs.

Bidrar beslutet om hur jag röstar med säkerhet till stärkt konkurrenskraft? Skolan och näringslivet måste vara globalt konkurrenskraftigt för att det generella välståndet ska bli högt, den lägsta levnadsnivån anständig. Bra konkurrenskraft leder också till största möjliga grogrund för individuella möjligheter. 

Vilket är det enligt mig bästa partiet, och deras företrädare, i kommunen, regionen och till riksdagen? Fortfarande röstar många på samma parti i samtliga tre val utan att fatta vilken lokal och regional politik de driver. 

Enkelt? Det borde det vara men så är det inte i broiler-Sverige. När Socialdemokraterna jobbar med sitt politiska reformarbete borde de också utmana broilifieringen av politiken. Tror du de tar i den frågan….

Nedan är ett exempel, Expressens ledare, på hur inte våra rikspolitiker säkerställer ett tillräckligt tryggt Sverige! 

Kvinnliga poliser som har sexuella relationer med gängmedlemmar. Poliser med bakgrund i klankulturer som pressas av kriminella släktingar. Och polisanställda som har spelskulder eller drogmissbruk.”

”Dagens Nyheter har granskat poliserna som läckt hemlig information till kriminella. Sedan 2018 handlar det om 514 anmälningar om misstänkta läckor och minst 30 polisanställda som pekats ut som säkerhetsrisker och fått sluta. Det är oerhört allvarligt. Den grova brottsligheten kallas med rätta för systemhotande – och en enda polisläcka kan sänka en hel utredning.”

Staten måste svara med ännu större beslutsamhet. Fler känsliga tjänster måste säkerhetsprövas. Alla offentliga arbetsgivare borde åläggas att polisanmäla misstänkta läckor och mutor. Myndigheter måste också självklart lyfta luren till tidigare chefer när man bemannar känsliga tjänster. Det är rent krasst bättre att riskera att en del hederliga sökande får nej, än att fler ruttna ägg får chans att korrumpera våra myndigheter.”

https://www.expressen.se/ledare/lacker-till-gangen-men-far-anda-nya-jobb/




fredag 3 maj 2024

Misstagens marknad

Låt marknadskrafterna verka mer

”En gång är ingen gång. Två gånger är en gång för mycket.” Världen är full av visdomsord att reflektera över och lära av. Inte minst Ordspråksboken i Bibeln är full av ordspråk som fortfarande är värda att ”lyssna” till. Att misslyckas med en uppgift kan alla göra. Av många skäl. Att göra om samma misstag är dock dumt. Inom politiken tycks vissa aldrig lära sig av tidigare misslyckanden. Är det ideologiska låsningar som är huvudproblemet? 

Expressens ledare skriver läsvärt om misstag som gjordes när Göran Persson var stadsminister. Inte kan väl Persson ha förespråkat en så dålig urvattningspolitik av våra högre utbildningar för att han skulle få bli hedersdoktor…. Fan trot.

Kunskap är makt. Kunskap är pengar. Kunskap bygger välstånd. Ja, kunskap är kort sagt en bra grej, både för individer och för nationer. Men hur ska ett land lägga upp utbildningssystemet på bästa sätt? Hur ska man balansera kvantitet och kvalitet? Finns det ens en motsättning? Ja, det gör det. En färsk IFAU-studie om det gamla Kunskapslyftet ger belägg för det. Kunskapslyftet var ett femårigt komvux-projekt som sjösattes av Göran Perssons socialdemokratiska regering 1997. Det skulle dels tjäna som ett verktyg mot arbetslösheten, som var hög efter 90-talskrisen, dels höja befolkningens utbildningsnivå generellt.”

När man utökar utbildningsplatserna får kvaliteten alltså stryka på foten, och ju mer man tar i desto större blir effekten.”

https://www.expressen.se/ledare/gor-inte-om-goran-perssons-misstag/

Det är hög tid att börja lägga ner högskolor och minska antalet universitetsplatser. Särskilt lägga ner platser på samhällsvetenskapliga program och satsa mer på tekniska och medicinska program. När tror du vi får en regering som inser detta? 




torsdag 2 maj 2024

Varför så rädda

När man blundar för problem

Är det offentliga Sverige världsbäst på att blunda för allvarliga växande problem och aktivt försöka gömma de mest uppenbara problemen "under mattan"? Så är det nog. Hur blev det så i ett land som är så tolerant? 

Det tillitsbaserade samhället är fantastiskt och en framgångsfaktor så länge som som invånarna känner en stark samhörighet och lojalitet till varandra. Eftersom svensk integrationspolitik är usel är idag Sverige fullt av människor som inte inkluderats på ett krävande men också kärleksfullt sätt. Då blir mängden som inte känner en viss lojalitet mot det gemensamma allt fler. Naivister tycks gång efter gång oförmögna att fatta detta. 

Sveriges Radio följer upp ett grävande journalistjobb på DN om att vår Polismyndighet är infiltrerad av grov organiserad brottslighet. Information från Poliser till organiserade brottslingar har redan kostat människor livet. Och kriminella har kommit undan.

"Polisanställda värvas av gängkriminella för att bland annat läcka sekretessbelagda uppgifter, enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter. Sedan 2018 har över 500 anmälningar om misstänkta läckor gjorts. Minst 30 polisanställda har pekats ut som säkerhetsrisker och tvingats sluta eller sagt upp sig själva."

https://sverigesradio.se/artikel/polisanstallda-varvas-av-kriminella-strommer-overvager-atgarder

Det är mer av liknande grävande journalistik som behövs i Sverige! Bravo säger jag till journalisterna på DN. 👏🏼👏🏼👏🏼

https://www.dn.se/polislackorna/

Även Håkan Boström, GP, reflekterar läsvärt nedan om infiltrationen av Polisen. 

Vi vill gärna tro att den svenska byråkratin och staten är överlägsen i relation till kriminella nätverk. Men detta gäller bara så länge byråkratin befolkas av människor som är lojala med byråkratiska normer om oväld, opartiskhet och det gemensamma bästa. Om korruption och andra lojaliteter får breda ut sig vittrar staten sönder inifrån. Det är snarast normalläget i stora delar av världen. I ett sådant läge är det närmast omöjligt att vinna mot de kriminella. Det blir i stället deras logik som vinner mark. Ju starkare parallellsamhällen desto sämre odds för att ordningen återställs.”

”Kampen mot infiltration av svenska staten måste därför ges full prioritet, innan problemet växt till sig ytterligare. Den kampen måste också få gå före andra hänsyn. Att blunda för sådana här tendenser gynnar bara en grupp – den organiserade brottsligheten.”

https://www.gp.se/ledare/infiltrationen-av-polisen-visar-pa-statens-sarbarhet.2eab922f-93d0-4209-9974-0d3a1e6a9dd2

Nedan SVT reportage är i sammanhanget värt att ta del av. 

De senaste fyra åren har 27 studenter tvingats lämna polisutbildningen. Avstängningarna omgärdas av sekretess, med hänsyn till rikets säkerhet, men enligt uppgifter till DN misstänker polisen att två av dem agerade som infiltratörer för gängkriminella. En kvinna ska ha planterats på polishögskolan på uppdrag av släktingar tillsammans med ett kriminellt nätverk. Hon klarade de fysiska, psykologiska och teoretiska proven, och godkändes även vid den avslutande säkerhets- och lämplighetsprövningen.”

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisstudenter-stangdes-av-hade-kopplingar-till-gangkriminella

Hur långt mot en minskad tillit, mer toppstyrning och extrem övervakning måste Sverige förflyttas innan naivisterna blivit ”vuxna”?




onsdag 1 maj 2024

Fördelningspolitik

Incitamentssystem ska uppmuntra förbättringar

Du vet väl att Sverige har ett kommunalt skatteutjämningssystem där Uppsala vid förra förändringen förlorade hundratals miljoner kronor per år? Du kanske också vet att utjämningssystemet inte är uppbyggt för att främja förbättringsarbete eller tillväxtförmåga. Enkelt uttryckt är det uppbyggt som ett socialbidrag där alla kommuner som har stora problem av olika slag får pengar från kommuner som inte har så många problem.

Gunnar Wetterberg, Expressen, skriver lite om detta kommunala utjämningssystem nedan. Jag tycker att han missar att lyfta fram att incitamenten måste vara förbättring och ekonomisk tillväxt. Ur ett svenskt perspektiv är skatteutjämning viktigt men när staten kräver allt mer kommunal delfinansiering av sina ansvarsområdens projekt är det orimligt att inte det kommunala utjämningssystemet viktar in till exempel en kommuns behov av nödvändiga infrastruktursatsningar.

"Den kommunala självstyrelsen är en av den svenska modellens klokaste inslag. Tack vare den anpassas de offentliga insatserna till landets olika delar. Närheten gör att fler människor bryr sig om de gemensamma angelägenheterna. Men det är inte självklart att de lokala intressena alltid sammanfaller med de nationella. Ibland kan det vara billigare för en kommun att slarva ifrån sig en uppgift än att betala dyrt för att lösa den. Då riskerar det kommunalekonomiskt smarta att hamna i motsats till landets intressen. Därför begrep staten under 1900-talet att alla kommuner måste ha resurser för att klara sina uppgifter."


"Som så många andra kloka 1990-talsreformer har beslutet om utjämningen naggats i kanten med många publikfriande avsteg, men än så länge består huvuddragen. Dels jämnas skattekraften ut mellan olika kommuner, dels kompenseras de för förhållanden som de inte kan råda över. Kanske går utjämningen ibland väl långt, men i princip är det en rimlig ordning. Det mesta betalar staten, men en del skjuter kommuner med hög skattekraft till." 


"För Sverige är det viktigt att Malmö, Landskrona, Södertälje och de andra mottagarkommunerna gör ett så bra jobb som möjligt med att få in de nyanlända och deras barn i samhället. När de väl funnit sig till rätta flyttar de ofta vidare – kanske rentav till Lidingö. Från att ha kostat kommunen mycket pengar blir de i stället lönande skattebetalare – fast inte alltid i Malmö. Det är just det som är kruxet. En kommun får betala, en annan skördar anpassningens frukter."

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/bra-att-lidingo-betalar--malmo-for-integrationen/


Socialdemokraterna håller på med en omprövning av sin politik. Hur svårt kan det vara? Tryggare, konkurrenskraftigare och rättvisare räcker som rubriker för vad som krävs kopplat till EU- och rikspolitiken. Under de rubrikerna kan de säkerligen särskilja sig mot moderater, centerpartister och kristdemokrater. Kanske kan M. Andersson chocka både gammelpartiet och dess ungdomsförbund med att byta ut Ygeman, Johansson och Strandhäll mot några med över tio års riktig arbetslivserfarenhet… Det kommer tyvärr inte att hända. Expressen spekulerar lite om sosseriets utveckling nedan.


Bland de förslag som väntas komma finns det som handlar om hårdare tag och för partiet närmare Tidöpartierna, men det som är mer nytt är rörelsen vänsterut i flera centrala frågor. Det handlar om ett förändrat finanspolitiskt ramverk, som öppnar upp för en mer expansiv politik, och krav på kortare arbetstid.” 

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/pressen-pa-andersson-nu-hotar-intern-revolt/

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/skifte-i-s-toppen-de-vantas-ta-over/


Det bästa sossarna kan göra kopplat till det kommunala utjämningssystemet är att bättre gynna hållbar tillväxt. Ett fördelningssystem som uppmuntrar förbättringar. Inte ett som bara ger bidrag till samhällen som är på dekis. 




tisdag 30 april 2024

Varför hemligt

Transparens

Varför ska europaparlamentariker ha rätt att inte redovisa hur de använder sina skattefinansierade ersättningar? Varför är inte det offentliga handlingar när de ska representera invånarna? Det luktar väldigt illa! Det är skattefinansierat och ska redovisas!

Naomi Abramovicz, GP, läser läsvärt om hur illa det är att inte högt arvoderade parlamentariker får redovisa hur de använder ersättningar utöver basarvodet.

"Det går verkligen ingen nöd på våra Europaparlamentariker. Förutom att de har ett arvode på nästan 117 000 kronor i månaden innan skatt får de ett skattefritt traktamente på 4000 kronor per dag. Därutöver får de en ersättning motsvarande närmare 57 000 kronor i månaden som i folkmun kallas kontorspengar."

"Ersättningen ska gå till sådant som datorer, kontorsmateriel och mobilabonnemang. Trots att frågan har varit uppe för diskussion flera gånger i Europaparlamentet finns det ännu ingen skyldighet för parlamentarikerna att redovisa vad de gör med sina 690 000 kronor per år. EU-regelverket ställer inte alls samma krav på transparens som svensk lagstiftning gör."

https://www.gp.se/ledare/ledarkronika/vad-har-eu-parlamentarikerna-att-dolja.6f2cd877-2cf8-49b8-bc57-0aed969dcc80

Vi får se hur det går för KD i valet till Europaparlamentet. Busch strid med Skyttedal ser ut att kosta henne partiledaruppdraget. På Uppsala slott ikväll kanske hon annonserar att hon gör ett sista försök att överleva som ledande politiker och byter plats med Alice Teodorescu. Det vore något det. Det är gott om mingelevent i Bryssel så det kan säkert vara ett roligt, och välavlönat, alternativ… Och Teodorescu kanske kan få till en sammanslagning av KD och L… 

https://sverigesradio.se/artikel/kd-under-sparren-infor-eu-valet-ligger-ganska-pyrt-till

Idag är Uppsalas ”nationaldag”, sista april. Sedan barnsben har idag varit en av årets stora festdagar. I omfattande festligheter firar vi att våren återvänt och grönskan åter bjuder på sin skönhet. Naturen visar än en gång på sin kraft och bjuder oss på årstider. Våren tycker jag är vår mest fantastiska årstid. Idag är jag som vanligt transparent och kommer att som vanligt festa ute tillsammans med hundratusentals andra. Jag hoppas det blir dans. Tråkigt att inte kära vänner från västkusten kunde få till att fira sista april med oss i år. Vi får öka styrkan i festandet och festa för dem också. Jag har aldrig, och kommer aldrig, dölja att jag älskar att festa. Idag fylls mitt kvarter med typ över 100.000 sistaapril firare. Kul att de får njuta av en miljö i världsklass, och lyssna på OD. Snart är våren här! Äääntligen!



måndag 29 april 2024

Vad händer då

Om Ukraina faller

Massor av positiv utveckling sker runt om på vår jord. Både inom forskningen och affärstillämpningar som gör positiv nytta. Inte minst den extremt snabba utvecklingen i Asien talar sitt eget språk. Massor av människor går från underutvecklade direkt in i den modernaste av världar. Och blir därför extremt konkurrenskraftiga. Samtidigt som människans möjliga positiva verklighet aldrig varit bättre är megatrenderna kortsiktigt dystra. I vart fall dystra om man gillar grundtankarna i det västerländska liberala samhällsbygget. Det demokratiska och marknadsekonomiska samhället styrt av jämlika lagar. Demokratierna förlorar mark och människans rovdrift på vår natur är allvarlig. På många sätt påverkas människans långsiktiga överlevnad när den biologiska mångfalden dag för dag minskar.

Vad innebär det för västvärlden om Ukraina faller och gangsterstaten Ryssland vinner? Tyvärr måste den frågan ställas. Vad tror du? Det kommer inte stärka demokratin för människan. Och knappast stärka västvärldens konkurrenskraft i världen. I sammanhanget kan det vara viktigt att påminna om att västvärldens tid av kolonialisering av andra folk och naturområden historiskt varit skoningslös och brutal. Det finns kvar i många av dessa människors historiska berättelser. Precis som vi lever med berättelser om hur ryssar och danskar historiskt agerar mot människor på svenskt territorium. Med danskarna har vi ”rimligt”försonats. Relationen med ryssarna går i skov…

Nedan reportage i BBC är värt att reflektera över. Självklart går kampen mot det totalitära gangster-Ryssland vidare. Men vad händer om stora delar av Ukrainas östra och södra delar bestående blir lydområden till brottslingar i Kreml?

The former commander of the UK's Joint Forces Command has warned that Ukraine could face defeat by Russia in 2024.”

https://www.bbc.com/news/world-europe-68778338

På allvar tycks Trump åter kunna bli USAs president. Du vet den där killen som lät flytta USAs ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Samma kille som hade/har flera kompisar och släktingar som samarbetade med Putin och hans kompisar. Det politiska läget i USA är bara tragiskt. Oavsett vem som vinner är det två kandidater med ”bäst före” datum för över 8 år sedan. Det är synd om ukrainarna. Det är mörka tider för oss som är övertygade om att demokratier är den minst dåliga formen av samhällsstyre.