onsdag 13 november 2019

Att hitta den rätta

Jakten efter lyckan
Vad är evolution? Vilka budskap lär vi oss av Maslows behovstrappa? En sak är säker och det är att de flesta människor ogillar ensamhet och vill på olika sätt ingå i mindre och större grupper för att trivas. Samtidigt förändras ständigt människans villkor i takt med att samhället utvecklas. Inte minst dagens digitala tid skapar nya umgängessätt mellan oss människor. Samtidigt som vi blir allt fler som lever i tätbefolkade samhällen, och vi har tillgång till möten med människor över Internet i hela världen, känner sig väldigt många människor ensamma. Och trots Tinder och många andra nätapplikationer som hjälper till att matcha människor för möjliga relationer har många svårt att hitta människor som de "klickar" med. Sannolikheten att man får ett liv mer fullt av stunder med lycka är högre om man hittar "klicka"-människor att dela sitt liv med.
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/evolution
https://lattattlara.com/psykologiska-perspektiv/humanistiskt-perspektiv/maslows-behovstrappa/

Tänk om den mest utvecklade människan idag insett att gamla tiders familjetänk är omodernt? Tänk om det är så att den moderna människan i vår del av världen, precis som vi i Sverige för länge sedan lämnade klansamhället, idag gått in i den digitala kärlekstiden? Enligt Maslows teorier tror jag inte på det. Hur kan då människor på jakt efter "klickar" hitta dem? Kanske behöver vi tänka mer gränslöst. Till exempel skulle vi uppnå bättre integration om ”nysvenskar” och ”gammelsvenskar” blandar upp sig betydligt mer än hittills. För samhällsutvecklingen skulle det vara mycket positivt. 

Susanna Birgersson har rätt, Jag ser bara fördelar med att vi börjar gifta oss lite mer kors och tvärs i det här samhället.”. Nedan fler intressanta reflektioner från Birgersson kopplat till svårigheten för akademiskt utbildade kvinnor att hitta en partner:

"Kvinnor har i alla tider letat efter män med högre social status än de själva, i dag betyder det längre utbildning och högre lön. Men kvinnor är överrepresenterade i dagens och framtidens akademikerkullar. Många akademikermän gifter sig lika gärna med kvinnor utan högskoleutbildning, och de kan, i avsaknad av biologisk klocka, ta god tid på sig att hitta den rätta. Därför saknas det lämpliga makar till många heterosexuella kvinnor som efter avslutad universitetsutbildning längtar efter att gifta sig och få barn."

"Den ofrivilliga ensamheten ökar. Alltfler kvinnor kommer skaffa barn på egen hand – inte för att de föredrar det utan för att de inte hittat någon matchande barnafader. De som inte kan tänka sig den lösningen kommer helt enkelt aldrig få de barn de önskade sig."

”Om jag utifrån egen erfarenhet, väninnors berättelser, litteratur och populärkultur får gissa lite, skulle jag säga att för många akademikerkvinnor är faktiskt inte status och inkomst det avgörande, inte egentligen. Det är däremot pålitlig karaktär, kulturella intressen och förmågan att föra intressanta samtal. Jag kan här och nu avslöja att ett antal högskolepoäng och ett så kallat kvalificerat arbete inte är en garanti för något av detta.”

”Akademikerkvinnor borde rannsaka sitt reflexmässiga parningsbeteende, och fler män med arbetaryrken kanske kunde pröva det kvinnor i alla tider har ägnat sig åt: att försöka göra sig lite mer intressanta. Jag ser bara fördelar med att vi börjar gifta oss lite mer kors och tvärs i det här samhället.”
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/kvinnor-borde-rannsaka-sitt-parningsbeteende/
Dagens besvikelse
Centerstämma efter centerstämma där jag inte fick gehör för min motion om att göra EBO-lagen mer ansvarsfull, mer socialt och ekonomiskt hållbar. Fattigdomen och förslumningen breder snabbt ut sig i Sverige. Särskilt i våra kommuner med en större stad. Räddningen kanske är att många akademiskt bildade kvinnor med bostad aktivt jagar en man bland allt fler män som lever trångt i våra växande utanförskapsområden.

”Ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att välja eget boende, har lett till social misär och segregation. Det är bra att både M och KD nu vill avskaffa den, men det räcker inte.”

”I decennier har S-märkta kommunalråd skrikit sig hesa om Ebo-lagens skadliga effekter. Ilmar Reepalu, följd av Katrin Stjernfeldt Jammeh, har larmat om Malmös pressade läge och från Södertälje har Boel Godner vittnat om trångboddhet, madrassboenden och barn som far illa. Men länge var det ingen som ville lyssna. Ebo - lagen om eget boende - infördes av Bildtregeringen 1994 och ansågs ha stora fördelar. Den gav asylsökande stor individuell frihet och underlättade flyttar till städernas heta arbetsmarknader.  I praktiken har den också varit en förutsättning för det exceptionellt stora flyktingmottagandet i Sverige under senare decennier. Om inte nyanlända hade trängt ihop sig bland sina landsmän i utanförskapsområdena skulle bostadsbristen tvingat fram en omläggning av migrationspolitiken för länge sedan.”

”Sverige tog en springnota, kan man säga. Ebo-lagen möjliggjorde en historiskt snabb befolkningsökning till en mycket låg initial kostnad. Det är i hög grad denna nota vi nu tvingas betala i efterskott i form av skolmisslyckanden, parallellsamhällen och kriminalitet.”

”En avskaffad Ebo-lag löser alltså inte grundproblemet, utan skjuter bara upp det. Vill man på allvar skapa ordning och reda i mottagandet måste man också ta tag i frågan om vilka effekter självbosättningen efter uppehållstillståndet ger upphov till.  I väntan på det kommer segregationen, trångboddheten och förslumningen att fortsätta öka. Det borde Moderaterna vara ärliga med.”
https://www.expressen.se/ledare/asylinvandringen-har-tagits-pa-springnota-/

Dagens stjärna
Johan Hakelius. Han skriver ofta både välskrivna och läsvärda artiklar med roliga humorinslag.
”Inga problem. Nemas problemas. Hakuna matata.”
”Arbetsförmedlingen, Lars Calmfors, Nyamko Sabuni, Dagens Nyheter, alla har de fel. En privatisering av arbetsförmedlingen i rekordfart, när en lågkonjunktur är på väg, är en baggis. Massor av länder har gjort det. Än viktigare: Martin Ådahl har tänkt ut det här. Räknat. Planerat.”
”Hakuna matata”
https://www.fokus.se/2019/10/och-en-farsot-ska-drabba-landet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar