tisdag 30 juni 2015

Hopp och förtvivlan

Vad är det som händer?
Igår talade statsminister Stefan Löfven i Almedalen. Kul att han särskilt lyfte fram Uppsala och Uppsalas innovations och företagsutveckling i sitt tal. Bland annat Maria Strömmes Disruptive Mareials och produkten Upsalite lyftes fram. Ett produktnamn som inkluderar kopplingen till Uppsala. En produkt som var omöjlig att uppfinna men som i Uppsala blev möjlig. I dagens allt oroligare tider är det viktigt att minnas att det finns gott om hopp och gott om positiva saker att glädjas över. Inte minst våra svenska U-21 framgångar i fotboll.

Statsministern var tydlig om sin avsky mot det ISIS representerar. Det var bra. Samtidigt inger han inte förtroende om att ha en plan för hur svenskarna ska försvaras mot allt farligare jihadister och ett allt aggressivare Ryssland.

Behöver vi ett starkt försvar?
Självklart gör vi det! Att tro något annat är naivt och regeringen består av ett naivistparti, Miljöpartiet.

Idag har jag bl a varit på en paneldebatt om säkerhetsläget runt Östersjön. Bl a ÖB deltog. Läget blir mer och mer allvarligt.
ÖB läste delar av Bröderna Leijonhjärta för att exemplifiera vilken värld vi befinner oss i. Om allvaret med ett allt aggressivare Ryssland och Körsbärsdalen är hotad! Tro inget annat. Många svenskar har en mycket verklighetsfrämmande bild av Försvarets verksamhet och förmåga och om den politiska situationen i världen, inte minst i vår absoluta närhet. Svenskar är generellt för naiva och det blir särskilt kostsamt när Tengil och Katla anfaller. Och anfallen sker på många sätt! Sverker Göranson, Överbefälhavare, var tydlig med att MP naivister är förödande för svenskarna (mina tolkningar). P. M Nilsson (ledarskribent på Di) tycker det är farligt att vi försöker vara neutrala... Alla demokrater ska hjälpas åt att försvara demokrati, öppenhet, tolerans och marknadsekonomin.

Hur sker nutidens krigföring? "Vad är sanning idag"? Kan stora delar av flyktingströmmarna vara anfallstrupper? Och då inte främst jihadister utan ryssvänner? Nej, så hemskt kan det väl ändå inte vara? Tyvärr bygger idag Putin sin maktbas på att väst och västs dekadens som det som ska bekämpas. Putin behöver konflikten med väst för att försvara sin maktplattform. Och banden till Kina är känsliga och bygger både på samarbete och rivalitet. Sverige lägger endast 1,15% av BNP på Försvaret. Minst 2% behövs om vi vill klara det uppdrag Försvaret har. Sverige är på många sätt hotat när MP ingår i regeringen.


måndag 29 juni 2015

Osvensk

Börjar med dig själv
All ambition utgår ifrån den enskilda människans tydliga målbild och vilja att nå dit man strävar. Att nå dit är något annat än att sätta mål och att tro på sig själv. På Harvard business school i Boston står det "climb High climb fare your aim the star your goal the sky". Tänkvärda ord. Annie Lööf Almedalstalade igår. I det stora hela var hon jättebra. Tydliga besked om t ex Centerpartiets roll för att företagsamheten ska blomstra i Sverige. Och att C är alternativet för dem som önskar tillväxt, men grön tillväxt. Och vi tror på öppenhet och ansvarstagande. Förhoppningsvis verklighetsanpassar vi snart vår migrationspolitik, då är "the sky" nåbar vad avser folkligt stöd för Centerpartiets politik. En politik som i huvudsak skapar de grundstenar som krävs för ett högt generellt välstånd. Mer valfrihet till dig och mig! Och i det budskapet ingår mindre skattetyngder som hämmar utan mer konkurrenskraftiga skatter som gör att vi kan attrahera och behålla de mest attraktiva människorna på arbetsmarknaden. En marknad där vi behöver kunna konkurrera med andra länder som tävlar om högt välstånd.

Annie Lööf gillar sannerligen inte Jantelagen. Hon är osvensk. Hon har stort självförtroende och positionerade sig i sitt tal som den självklara ledaren för borgerligheten. Namnet Centerpartiet nämndes sparsamt. Alliansen knappt alls. Borgerligheten i var och vartannat ord. Möjligen vill hon i nydaningen av ett regeringslag lägga ner Alliansen och istället lansera Borglig kraft?.... Ja, ja, ja... Det är valen som avgör vilket inflytande man får. I vart fall om man respekterar folkviljan. Och nu skatteväxlar vi tydligare och hårdare. Det är bra. Snart kan hälsoovänligt socker i för stora mängder hårdare beskattas och pengarna kan användas för folkhälsoskatteväxling som inkluderar mer riskkapital till hälsoföretagare!

söndag 28 juni 2015

Vinnarlag

Samarbete och nytänkande
Det är fantastiskt bra av U21-landslaget att nu vara i EM-final! Sug på den! EM-final, final i en turnering där världens bästa fotbollsnationer deltagit. Det är en stor bedrift och framtiden ser ljus ut för svensk fotboll. Som alltid handlar framgång om tydliga ambitioner, hårt arbete och gott samarbete. Och stor framgång byggs bara om lagspelarna har roligt tillsammans. U-21killarna verkar ha väldigt kul tillsammans. Jag är mycket imponerad! 4-1 till Sverige mot Danmark.


Liten samarbetsfokuserad minoritetsregering
I Danmark bildas nu en liten minoritetsregering med ett parti. Ett parti som måste men som sannolikt inser vikten av breda samarbeten. Om vi inte får nyval inom kort borde vi i vart fall kunna stötta en regeringsombildning där vi slipper MP i regeringen. Vad väntar S på? En Reformöverenskommelse med M och C kanske ; )http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/u21em2015/article21038276.abhttp://
http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/ny-regering-presenterad-i-danmark/



lördag 27 juni 2015

Lantisproblem

Oro och verklighet
Hur svårt kan det vara? Är det inte självklart att oro och verklighet måste tas på största allvar av seriösa politiker? I världen och i Sverige fortsätter urbaniseringen, landsbygder avbefolkas och storstäder blir allt större, i en rasande fart. Kretsloppsutmaningarna blir allt större. En åldrande och allt färre befolkning på våra landsbygder långt ifrån storstäder får bara sämre och sämre livsvillkor. I Uppsala, Sveriges i befolkning räknat största landsbygdskommun, växer befolkningen. Även dessa människor måste tas på största allvar och det offentligas servicegrad till dem kan kostnadseffektivt och miljövänligt förbättras. Ord, ord och ord räcker inte för att möta människors oro eller faktiskt bedrövliga tillvaro. Om inte seriösa partier kan möta verkligheten med konkreta förbättringsförslag söker sig självklart oroliga människor till missnöjespartier.
http://www.hd.se/opinion/heidi-avellan/2015/06/25/nej-lantisar-ar-inte-dumma/

Nu ska jag och ett gäng kompisar gå och shoppa närodlat inför kvällens middagslagning. Lunchen blir på Holy smoke i Krapperup : )

fredag 26 juni 2015

Gourmetäventyr

Hårt och målfokuserat arbete
Det finns inga genvägar till framgång. Inte inom något område. Inte inom näringslivet. Inte inom idrottens värld. Inte inom konstens väg. Inte inom offentlig verksamhet. Inte inom politiken.  Oavsett vilken väg i livet människor väljer så handlar framgång om hårt och målmedvetet arbete. Och bland dem som arbetar hårt och fokuserat är det ändå få som blir riktigt framgångsrika.


Min dotter lärde sig att simma vid årsskiftet. Resan dit var målmedveten och hårt arbete. Det går inte annars. Min dotter håller på att lära sig att cykla. Målet är tydligt och i takt med mer arbetsinsatser för att lyckas så lyckas hon tillgodogöra sig även den kunskapen. Och i takt med att vi tränar på bokstäver och siffror börjar hon allt mer behärska läsandets-, skrivandets- och räknandets konst. Mycket i livet är möjligt. Men det kräver tydliga mål och hårt arbete. Det som avgör skillnaden mellan hur framgångsrika människor blir inom sina valda områden är oftast att de bästa är väldigt målmedvetna och beredda att lägga arbetstimmar som andra inte lägger.


Jag har jobbat i några av världens mest välansedda företag. Det är företag som ställer höga krav på sina medarbetare både när man anställs och när man löpande tjänar företagets syften. Att framgångsrika företag, föreningar och länder är framgångsrika beror till största del på att de ständigt definierar tydliga och tuffa mål samt att de har medarbetare som köper in på dessa mål och är beredda att jobba hårt för att nå dem. Läste just ett facebookinlägg om att vi svenskar har blivit för lata och för curlande. Kan det vara så? Det sägs att en generation förtjänar, en förvaltar och en fördärvar. Under min morfars generations ledning blev Sverige en ekonomisk stormakt i liten skala. Under min mammas generation blev Sverige en social stormakt i liten skala. Och nu?
http://www.foretagande.se/8-hemligheter-som-framgangsrika-foretagare-kanner-till-och-som-du-borde-lara-dig/
http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1339493&fileOId=2434740
http://www.synonymer.se/?query=bortsk%E4md
http://www.svt.se/ung-och-bortskamd/


Nu ska jag snart åka till Helsingborg och ett möte med min gourmet club. Ett gäng som träffats ett antal gånger varje år och kombinerat att laga väldigt god mat med att umgås. Att laga mat, särskilt avancerade maträtter, är också en konst. Och precis som med allt annat ger övning färdighet. Jag undrar jag om jag kommer att få laga förrätt, huvudrätt eller efterrätt den här gången? Det är värden som bestämmer lagen och menyn. Och värdskapet roterar. Det ska bli väldigt roligt. Jag kan rekommendera umgängesformen!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Gourmet
http://alltommat.se/tema/gourmet-och-lyx/

torsdag 25 juni 2015

Klokt eller oklokt

Vad är politikens uppgift?
Snart inleds politikerveckan i Almedalen. Det är en väldigt givande vecka där man kan lära sig mycket, påverka mycket, utnyttja mångas närvaro till styrelsemöten samt stärka sitt personliga nätverk. Och självklart kan man marknadsföra sitt eget närsamhälle, Uppsala!

Politik handlar om att man har idéer om vad som ska göras för att olika sakområden ska utvecklas så som man själv önskar. Partiapparaterna är kompromissfabriker och därefter börjar ytterligare kompromissmanglande för att försöka nå demokratiska majoriteter och förhoppningsvis går utvecklingen i en riktning som man själv tycker är ok. Tyvärr är partierna dåliga på idéutveckling. Det finns stora utvecklingsmöjligheter för partierna att bli bättre idéutvecklare. Att snabbare fånga upp problem och trender och omsätta det i praktisk politik. Man kan undra om partiledningarna vill förbättra de demokratiska processerna eller om de tycker det är bekvämt med dagens ordning som, precis som i riksdagen, innebär att väldigt få idéer från medlemmarna får gehör på stämmor. Istället styrs idéutvecklingen väldigt mycket av så kallade tankesmedjor, lobbyister, duktiga ledarskribenter och journalister. I min värld ska det i största utsträckning vara så att det är partimedlemmarna som styr debatten utifrån att de lyfter förslag på förändringar som är relevanta för att försvara och utveckla vårt välstånd. Men jag är väl gammalmodig. Vad tycker du?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Politik
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lobbying
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tankesmedja

Politikens uppgift är att förstärka möjligheter i samhället samt att bekämpa problem. Och de politiska skillnaderna är oftast att vi ser olika på möjligheter och vi ser olika på problem. Allt för ofta förleds vi att tro att partier tycker lika bara för att de kan ha en liknande problemformulering eller då alla gärna slänger sig med typ "alla människor är lika mycket värda". Oavsett om partier har liknande problemformuleringar och oavsett om de säger att alla människor är lika mycket värda så är de avgörande skillnaderna mellan partierna vilka sakpolitiska vägval de förespråkar för att förstärka möjligheter eller för att lösa problem. Hur bra koll har du på vilka sakpolitiska vägval olika partier gör? De flesta som röstar har rätt dålig koll. Det är tråkigt för det område som politikerna är satta att sköta och utveckla då det är sakpolitiken som är avgörande. Med begränsade resurser ska politiker utifrån sina politiska program försöka förverkliga så mycket som möjligt av den politik som finns i programmen.

Begränsade resurser
Välfärdssamhället har allt större problem med att erbjuda oss invånare kvalitativ utbildning, omsorg och vård. Visst är det intressant i ljuset av att vi trots lite skattesänkningar fortfarande har världens högsta skattetryck i Sverige! Oavsett om man har höga skatter eller ej så har beslutsfattare begränsade resurser. Då är det viktigt att använda de begränsade resurserna klokt för att förstärka möjligheter och lösa problem. När vi har en skola som brister i sin leverans av välutbildade elever, när vi har äldre som inte får den omsorg och vård som de behöver etc, är det då rätt att satsa på reformer som försämrar kommunens ekonomi och som knappast kan anses vara prioriterade utmaningar? Varför väljer flera partier att öka antalet timmar inom barnomsorgen för människor som är arbetslösa eller föräldralediga med 50%? Från 20 till 30 timmar. Är det viktigare än att ge människor i livets absoluta slutskede en värdig omsorg och vård? Varför väljer flera partier att ge alla offentligt anställda rätt till heltid när det driver kostnaderna kraftigt? Självklart görs det för att det anses dra röster men är det ansvarstagande politik? Knappast.
http://www.synonymer.se/?query=resurs

Vad gäller beslutsfattandet inom det offentliga så grundar det sig ofta på känslor istället för på fakta och forskning. Att rätt till heltid är fina politiska slagord är en sak men att påstå att det inte blir väldigt dyrt är fel. Forskning runt den så kallade Nynäshamnsmodellen har tydligt visat att rätten till heltid blivit en dyr rättighet. Tanken i Nynäshamn var att arbetstiden skulle användas mer effektivt, arbetskraftkostnaderna skulle minskas och brukarna skulle bli mer nöjda. Och ansvariga politiker har gång efter gång påstått att det inte blir dyrare än när man har en mix av deltidsanställda och heltidsanställda...... Vad säger den forskning som studerat utfallet? Frånvaron ökade. Behovet av timavlönat arbete ökade istället för att minska! Och även övertidsuttaget ökade eftersom bl a frånvarotimmarna ökade. Och självklart ökade kostnaderna. Vad kan man säga? Jo, att lobbygrupper styr i stor utsträckning men även att politisk tro är farlig när den tänker fel. Försök föreställa dig Uppsala eller Sverige om Fi, SD, V eller MP själva skulle få leda oss.... Inom de partierna finns det gott om idéer och förslag som snabbt skulle leda oss mot undergång. Så även om jag är kritisk till hur idéutvecklingen sköts inom våra partier är det viktigt att ha koll på deras sakpolitik då det är den som man kompromissar runt bland de partier som får ihop majoritetslag.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Majoritet
http://www.socialdemokraterna.se/Pressrum/nyheter/Alla-har-ratt-till-en-heltidsanstallning-i-valfarden/
http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/ratt_till_heltid/
https://www.kommunal.se/KommunalSEof/files/060605150134294/Heltid.pdf
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/sluta-foerskoena-raett-till-heltid-aer-dyrt-16377








onsdag 24 juni 2015

Solens kraft

Längtan efter solen
Nu vill vi att solen får skina från en klarblå himmel! Det behöver vi svenskar eftersom vi under minst halva året lever i mycket mörker och kyla. Tror du solen och värmen kommer? Det tror jag! Som vanligt vågar många inte chansa så utlandsresorna är snart slut. Efter helgen tror jag att vi får in värme och sol i vårt avlånga land. Solen är nödvändig för allt liv på vår jord. Och solen gör de flesta av oss svenskar glada när den från en klarblå himmel bjuder på sina solstrålar. Det är viktigt att vi trots allt kommer ihåg att solen finns där bakom molnen och bjuder även då på nödvändig energi.
http://www.di.se/artiklar/2015/6/23/panikrusning-efter-solresor/
Energiförsörjning
De allra flesta av oss älskar solen och den värme och energi den erbjuder. Samtidigt kan ibland även en soldyrkare som jag bli trött på solens värme när man lever i ett klimat som ständigt bjuder på sol och värme. Min tid i Dallas bjöd på kraftig värme stora delar av året och inte så mycket grönska. Min tid i Kuala-Lumpur bjöd på ständiga soltimmar, väldigt hög luftfuktighet och en vacker grönska. Men fukten gör att man ständigt svettades när arbetskläder är på. Det man strävar efter i varma klimat är att så fort som möjligt ta sig mellan ytor som är fyllda med air-condition (om man inte är på semester). Men trots att Dallas och Kuala-Lumpur har gott om sol och värme så konsumerar de säkert lika mycket energi som vi gör i Sverige om vi räknar bort svensk basindustris förbrukning. Att kyla luften var dyrare än att värma den i t ex Kuala-Lumpur. Oavsett om vi lever i värme eller kyla så vill vi som kan påverka temperaturen runt oss och våra fordon behöver drivmedel och våra industrier behöver kraftkällor utöver oss människor. Min övertygelse är att solen kommer att bli den största ersättaren till olja. Det mesta tyder på att batteriteknologin blir allt kraftfullare och då kan vi börja lagra energi på helt nya sätt och det har stor praktisk betydelse för vår energiförsörjning.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Solen
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/rymden/solen.8049.html
http://batteriforeningen.se/om-batterier/batteriets-historia/
http://www.abb-conversations.com/se/2014/03/den-snabba-batteriutvecklingen-kan-ge-elbilen-den-chans-den-fortjanar/


Solenergi
Utvecklingen kopplad till solenergi är imponerande. Moores lag tycks tillämplig även inom detta viktiga teknikområde.
http://www.svensksolenergi.se/fakta-om-solenergi
https://sv.wikipedia.org/wiki/Solenergi
https://sv.wikipedia.org/wiki/Solcell
http://framtidatillvaxt.se/moores-lag-fyller-50-ar/
http://www.solelprogrammet.se/projekteringsverktyg/ekonomiskafragor/
http://www.vvsforum.se/contentassets/88c6a337fba94ac6a888dcc637dc985c/uppfoljning-av-utvecklingen-for-investeringar-i-solenergi.pdf

Klok omställning kopplad till vår energiförsörjning
Tveklöst ska vi avveckla vårt beroende av fossila bränslen. Vi ska också fasa ut kärnkraften som både är enormt dyr och förknippad med stora livsfarliga risker. Men omställningen måste vara klok. Det är inte klokt att driva en politik som MP gör där svenskarna straffas hårt genom att kärnkraften fasas ut allt för snabbt på grund av höga energiskatter. Även om energipriset är väldigt lågt just nu så kommer självklart nedstängningen av ännu fler svenska reaktorer få effekt även på svenskarnas elpriser framöver. Lägre produktion leder mycket sannolikt mot högre elpriser. En klokare omställningsplan behövs. Den nuvarande är näringslivsfientlig och orimligt dyr. Regeringsombildning!
http://www.di.se/artiklar/2015/6/23/m-och-fp-rasar-mot-stangd-karnkraft/















tisdag 23 juni 2015

Bärare av välmående

Tondöva
Musiken skänker de flesta av oss människor mycket glädje och stunder av välbefinnande. "Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik..." vem sjöng så? Lill Lindfors så klart!
https://www.youtube.com/watch?v=QiEbV_9guA0
Självklart har textförfattaren fel. Musik byggs av alla jordens olika känslor och musikens värld är ett underbart smörgåsbord av olika takter, budskap, sångröster och instrument. Musikens värld kan gott ses som metafor för alla våra fantastiska mänskliga olikheter runt om i världen. Du och jag är så naturvetenskapligt lika och ändå så olika. Du har din uppväxt, dina kunskaper, dina erfarenheter, din musiksmak, dina ambitioner och jag har mina. Så lika men ändå kan vi vara väldigt olika. Och lite då och då möter vi människor (bland oss 7 miljarder) som gillar lika som oss själva. Då uppstår lätt positiv energi.




Musik förenar och stärker
En rolig sak med musikens värld är att den förenar människor från hela världen som gillar en musiker och hens musik. Michael Jacksson var en sådan förenande kraft. Bruce Springsteen är en sådan förenande kraft. Och de kraftfulla operorna sjungna av Jussi Björling och Luciano Pavarotti får inte bara mig att ibland gråta av musikens skönhet utan t ex Jussibjörlingssällskapet förenar fortfarande människor från jordens alla hörn. Musik är viktigt. Inte minst för att det är roligare att dansa till musik än att bara själv nynna i takt med att man försöker föra en partner runt i dansens fantastiska värld. Och för att t ex stärka din känsla för något som du gillar. Sverige till exempel och dess fina grundvärderingar!
http://jussibjorlingsallskapet.com/index.html?category_id=48
https://www.youtube.com/watch?v=7YGrIvYAsOA




Grundvärderingar och frihet
Lyssna gärna på Jussi Björling när han sjunger "Sverige". När jag höll mitt egotal som ny medlem inom freds, välgörenhets- och yrkesnätverksorganisationen Rotary spelade jag upp den låten som en del för att beskriva vem jag är. För mig står Sverige för väldigt fina grundvärderingar och för frihet. Det är frihet och de grundvärderingarna som svenska flaggan representerar för mig. Och det är för friheten och för våra grundvärderingar som jag gärna sjunger in i vår nationalsång. Och i min värld är alla svenskar som ställer sig bakom dessa grundvärderingar, som vill vara med och försvara vår frihet och som är beredda att kämpa för att vi själva och våra barn ska ha och få det bra med basen i någon del av det vi kallar Sverige. Det är våra grundvärderingar som ska förena oss. Och flaggan är värderingarnas bärare.




Politisk walk-over
När Sveriges i särklass mest respekterade politiska kommentator, K-G Bergström, tycker att det är politiskt "tomt i ladorna" då har vi ännu mer problem än tidigare. Och det han beskriver är ett land som inte klarar av att brett politiskt lösa våra stora samhällsutmaningar. Med tanke på att en svensk paradgren länge ansetts vara samarbetsförmåga är det mycket oroväckande. Och när Aftonbladet nu påstår att de ska komma med den sanna bilden av flyktingsituationen och komma med lösningarna, då känns det allt mer som att Sveriges generella välfärdstid närmar sig sitt slut. Helt klart är att en totalt misslyckad integrationspolitik måste vändas till något positivt. Att fortsätta att kalla det "anpassning till SD" för att man anpassar sig till en ständigt föränderlig verklighet visar direkt att de tänker inskränkt. Det är dock bra att Aftonbladets ledarskribent inser att flyktingutmaningarna representerar vår tids största utmaningar och då måste man komma med breda politiskt förankrade lösningar. "Marknaden" kommer inte att hjälpa oss..... Och varför har vi politiker om de inte öppet och respektfullt vågar debattera de stora utmaningarna? Och varför har vi politiker om de inte klarar av att problemformulera och därefter komma med förbättringsförslag?
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/slutbetyg-pa-partiledarna/
http://story.aftonbladet.se/flyktingarna#section-1
http://story.aftonbladet.se/flyktingarna#section-2




Samtala, förhandla, kompromissa och samarbeta!
Det brådskar att förbättra integrationen/inkluderingen men det är möjligt. Men då krävs att Decemberöverenskommelsen upphör och att de partier som vill ta ansvar också gör det och kompromissar fram en mer hållbar väg framåt. Det är dags att visa på ledarförmåga! Varför inte inkludera ett nystarts-kit till alla befintliga svenskar och dem som invandrar hit där vi är mycket tydliga med vilka våra grundvärderingar är, att flaggan symboliserar de värderingarna och avslutar med "Sverige" sjungen av Jussi Björling? Och vi kanske ska inkludera ett slutprojekt i "nystartsutbildningen" som går ut på att multikulturellt skapa ett musikstycke om vilket Sverige man vill leva i. Vi kan, och några av oss vill, lämna ett starkare samhälle till våra barn! Vill du det?
http://www.lararnasnyheter.se/specialpedagogik/2014/02/17/svart-hitta-vagen-inkludering



måndag 22 juni 2015

Kejsaren är naken

Vart vill vi komma?
Vilken framtid anser du att olika partier säger sig erbjuda oss svenskar? Är det inte det partier är till för, att rimligt enkelt kunna beskriva varför just deras politik leder mot en bättre framtid än vad andra partiers politiska vägval gör? Om inte skillnaderna finns så borde partierna självklart slå ihop sig. Det kan väl inte finnas ett självändamål i att ha flera partier om de är väldigt lika varandra?..... Oavsett skälen till att vi har de partier vi har så är det deras skyldighet att utifrån sin politik och sina målsättningar i god demokratisk anda kompromissa fram en väg framåt som har stöd av en vald majoritet. Då finns en kompromissad legitimitet runt vägvalet. Finns det en kompromissad majoritetsöverenskommelse om vart vi är påväg i Sverige? Om vi inte har ett ledarskap som vet var dom vill ta oss, spelar det då någon roll vilka vägar dom för in oss på? Jag vet att jag vill att Sverige och dess kommuner ska erbjuda sina invånare en hög generell välfärd och då duger inte nuvarande väg framåt! Istället för att vi styr mot ett fortsatt generellt välmående styr vi nu mot ett samhälle där många kommer att vara relativt fattiga och väldigt många kommer att vara livegna på grund av skuldbördor som inte kan matchas mot egen betalningsförmåga. Sverige befinner sig i stora problem, kejsaren är naken. Och på toppen av eländet är väl snart Åsa Romson statsminister när Löfven ska semestra....
http://enkelriktat.monkeytoys.com/stories/2002/08/01/aliceIUnderlandet.html
http://klokegard.se/alice-i-underlandet-satter-mal/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Legitimitet
http://www.synonymer.se/?query=legitimitet
http://www.helahalsingland.se/opinion/ledare/annu-ett-bottenskrap-for-Romson





Den som är satt i skuld är icke fri
Tycker du att det verkar som att grekerna har det jobbigt? Tycker du att de har sig själva att skylla då det överkonsumerat offentliga utgifter i förhållande till det värde de lyckats skapa? Är det politikernas fel eller folket som röstat fram de politiker de röstat fram? Hur tror du att Sveriges ekonomi mår? Kan Sveriges ekonomi vara något annat än summan av dess medborgare och organisationer? Hur ekonomiskt stabilt lever många människor idag? Hur ekonomiskt stabilt lever många av våra kommuner och landsting idag? Det är dags att inse att Sverige står för en mycket stor utmaning om det generella välståndet ska kunna försvaras. Att tala om att utveckla det känns bara som att lura sina medmänniskor. Om vi "bara" klarar av att försvara det generella välståndet för svenskarna så har vi gjort ett väldigt bra jobb. Läget är allvarligt. Tycker du att du ser ett nödvändigt brett samförstånd mellan +50% av våra riksdagsledamöter för att bestämma sig för en hållbar väg framåt? Tror du att en komplex minoritetsregering kan klara av att vidta de nödvändiga reformer vi står inför?
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/
http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/de-aer-fattigast-och-rikast-bland-kommunerna-10268
http://skl.se/ekonomijuridikstatistik/statistiknyckeltaljamforelser/ekonomiochverksamhetsstatistik/landstingekonomiochverksamhet.1342.html
http://www.dagenssamhalle.se/kronika/ingen-debatterar-kommunernas-500-miljarder-i-lan-8586
http://archive.freep.com/interactive/article/20130915/NEWS01/130801004/Detroit-Bankruptcy-history-1950-debt-pension-Revenue
http://www.svd.se/lugnet-fore-stormen-i-lala-landet-Sverige
http://cornucopia.cornubot.se/2014/10/ny-rapport-sverige-mest-skuldsatta.html
http://www.dn.se/ekonomi/greklands-eurons-och-europas-framtid-nu-star-allt-pa-spel/




Det finns inga gratisluncher
Vi kan absolut vända vår negativa trend och säkra en framtid där även våra barn får leva i ett generellt välståndssamhälle. Du som tar det för givet gör ett stort misstag. För att lyckas måste vi återigen börja jobba företagsamt, vi måste genomföra många reformer och vi måste lyckas att mycket bättre inkludera nysvenskar in på arbetsmarknad och vårt gemensamma samhälle. Och du som tror att det bara är att beskatta de redan högst i världen beskattade, tänk om! Hur attraktiva tror du duktiga hantverkare, duktiga affärshens, duktiga läkare, rika personer etc är i andra länder? Kan det vara så att gränsen för hur mycket skatt hårt arbetande är beredda att betala har uppnåtts? Nu vänder vi den negativa trenden och börjar med att skrota Decemberöverenskommelsen! Centerpartiet kallar sig bl a ett frihetsparti. Människor och verksamheter som är extremt belånade är inte fria! Svenskarnas frihet måste försvaras! Den går att försvaras men då måste man fatta allvaret i läget och kompromissa fram kloka majoritetsvägar framåt!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Frihet
http://www.synonymer.se/?query=frihet



söndag 21 juni 2015

Naiva välfärdsförstörare

Är du hellre fattig än rik?
Hur kan ett parti, i en minoritetsregering, med endast 6,89% av riksdagsrösterna få påverka svenskarnas framtid i sjukt stor utsträckning? Det är helt orimligt och särskilt med tanke på att Miljöpartiets naiva och tillväxtovänliga politik snabbt leder Sverige mot gamla tider d v s tider där det svenska folket lever fattigt. På en rad politiska sakområden leder den politik som endast 6,89% av befolkningen röstat på mot svensk välfärds sönderfall.
http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rike/
http://lt.se/asikter/debatt/1.2519891-miljopartiet-avvecklar-sverige

Under Centerpartiets ledning, både lokalt i Uppsala och i Sverige, formulerades världsledande miljöambitioner och miljöförbättringsarbetet firade stora framgångar under åren 2006-2014. Men för MP räcker inte det utan vi ska vara bäst i universum och driva en miljö- och klimatpolitik som kraftigt försämrar svensk konkurrenskraft och svensk välfärd. Det är i linje med deras politik eftersom dom är tillväxtovänliga och naiva. Utan tillväxt får vi tillbakagång! Om vi inte klarar av att skapa tillväxt så innebär det att "kakan" vi ska dela på minskar. Det innebär i praktiken alltid att det är våra svaga och mest i behov av hjälp som kommer att få mindre hjälp. Hur kan människor rösta på ett parti som i praktiken driver en politik som försvagar för våra svaga? Deras vackra ord är förrädiska och det samhälle de erbjuder är en dröm som inte är möjlig att åstadkomma, det är en utopi och en framtidsbild som inte tror på teknologiska framsteg. Med tillväxt så växer "kakan".
http://www.regeringen.se/regeringens-politik/sveriges-miljomal/nationell-miljomalssamordnare-for-naringslivet/
http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Utslappshandel/Resultat-och-uppfoljning/

MPs naiva politik styr, 6,89%, också vår misslyckade migrationspolitik sedan 2011. Det är helt orimligt. Eftersom vi har en mycket misslyckad integration av flyktinginvandrade och ensamkommande barn är det självklart ohållbart att Sverige dag för dag fortsätter att vara världsbäst på att erbjuda flyktingar en fristat. Eftersom det rör sig om väldigt stora antal människor vi redan hjälpt och väldigt stora ytterligare antal som dagligen kommer till Sverige leder situationen fort Sverige mot social och ekonomisk kollaps. Och i våra städer påverkas också miljön allt mer negativt. Tills vi i Sverige kraftigt förbättrat integrationen/inkluderingen av flyktinginvandrade måste vi i vart fall upprätthålla våra krav för anhöriginvandring och vi måste harmonisera regelverken inom EU.
http://economics.handels.gu.se/aktuellt/nyheter/n/ny-studie-om-flyktinginvandringen-och-de-offentliga-finanserna.cid1274535
http://www.sns.se/forlag/fran-arbetskraftsimport-till-flyktinginvandring-2-upplagan
http://sverigemotrasism.se/opinion/flyktingbloggen/2013/09/22/flyktinginvandring-har-blivit-arbetskraftsinvandring/

En partiledare, tyvärr även vice statsminister, som t ex generaliserar och fullständigt sågar samt förolämpar alla som råkar vara vita medelålders män, som drar helt orimliga paralleller mellan människor som av egen kraft flyr över Medelhavet och människor som utsattes för fruktansvärda och systematiserade övergrepp av nazisterna i koncentrationsläger (Auschwitz), som köper och använder giftig färg till skrovet till familjens båt och som inte hälsar på riksdagskollegor symboliserar väl sitt parti. Åsa Romson är en katastrof som vice statsminister. MP är en katastrof i regeringsställning. 6,89% av rösterna tillåts leda svenskarna mot förfall och fattigdom. Det är inte acceptabelt. I den mån MP överhuvudtaget kan bidra till svenskt välståndsförsvar och välståndsutveckling så är det i opposition. Socialdemokraterna kan bättre och borde snart försöka regera själva eller ge talmannen i uppdrag att försöka hitta en ansvarsfull och tillväxtorienterad ledning över landet! 54,34% av väljarns val, Moderaterna och Socialdemokraterna, får snart låsa in sig i ett förhandlingsrum och inte komma ut förrän de enats om en bättre väg för Sveriges resa framåt! Både Moderater och Socialdemokrater är tillväxtorienterade och båda partierna har historiskt visat att de klarar av att ta ansvar. Det brådskar!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19650435.ab
http://www.expressen.se/nyheter/auschwitz-jamforelse-kritiseras-fran-flera-hall/
http://www.svd.se/asa-romson-jamforde-flyktingkatastrofen-pa-medelhavet-med-auschwitz
http://youtu.be/IAl7YV4ycbg


lördag 20 juni 2015

Företagsamhetens parti

Välståndets fundament
Utan företagsamma människor och utan ett brett och framgångsrikt företagande finns inget generellt välstånd att bygga i ett samhälle. Det gäller att på riktigt förstå det och det gäller att säkra en god jordmån för företagande och företagsamhet. Centerpartiet är det i särklass bästa partiet i Sverige på att driva och utveckla en politik för ett framgångsrikt svenskt näringsliv. Det är inte så konstigt att just Centerpartiet brinner för den förmågan och har den bästa företagarpolitiken. Centerpartiet har sina rötter i företagsamheten då partiet startades i min födelsestad Falköping av företagare, av de hårdast slitande företagarna det vill säga bönder. För att vi ska klara av att försvara och utveckla det svenska generella välståndet behöver Centerpartiet få ett starkare folkligt stöd. Jag är övertygad om att det går om partiet blir ännu bättre på att lyfta fram trovärdiga representanter med företagarbakgrund. Då ökar trovärdigheten och attraktiongraden bland alla som inser företagandets avgörande betydelse för välståndsbygget. Minst 20% av Sveriges befolkning förstår det.

Det mest relevanta mediet idag
Jag trodde aldrig jag skulle tycka att Sveriges mest relevanta opinionsbildande medium är en "kvällstidning". Men varför inte? Vi lever i en ny tid där det mediala brusets främsta plattform inte är gammeltidningen utan webbens kanaler. Inte minst Youtube. Expressen har lyckats bli väldigt relevanta. Deras ledarskribenter, deras krönikörer och deras urval av debattartiklar är ofta imponerande på att reflektera och tycka om vår samtid. Respekt! Precis som inom vilket framgångsrikt företagande som helst handlar framgång om ambition och att man lyckas bygga bra lag av medarbetare. Om jag uppfattat rätt har Expressen sedan två år tillbaka byggt upp ett nytt lag. Och det laget presterar imponerande resultat som jag anser kan bidra till att svenskt välstånd kan försvaras. Våra medier med seriösa och balanserade journalister är viktiga aktörer för ett samhälles positiva utveckling. En del av det viktiga uppdraget för våra journalister är att kritiskt bevaka andra makthavare och se till så att t ex korruption och annat maktmissbruk bekämpas effektivt.

Lotta Gröning, kanske fortfarande Socialdemokrat, tycker jag mer och mer konstruktivt bidrar till att vi får en relevant och värdeskapande debatt i Sverige. Nyligen skrev hon en bra artikel i Det goda Samhället där hon gav uttryck för sin oro över Sveriges framtid och bland annat gjorde en varnande koppling till den tillbakadragna men ändå skrämmande prognos som FN gjorde kopplad till sin Human Development Index (HDI) bedömning av världens länder.
http://detgodasamhallet.com/category/lotta-groning/

Och nu skriver Gröning en bra artikel om hur tufft de allra flesta av våra viktiga företagare har det. Det är en viktig krönika då den bland annat bidrar till att sprida kunskap om att de allra flesta företagare inte är några krösusar som lever i sus och dus. När man lyssnar på vänstervridna debattörer vilseleds befolkningen oftast att tro att företagare är utsugare och extrema egoister. Under min tid som ordförande för Företagarna i Uppsala fick jag en mycket god insikt i hur de flesta småföretagare har det. De är våra samhällshjältar och de förtjänar bättre levnadsvillkor. De allra flesta är extremt hårt arbetande människor med väldigt låg timersättning. Centerpartiet behöver stärka sin näringslivspolitik ytterligare men, som sagt, har redan idag partiet den i särklass bästa politiken för att  stärka företagsamheten. En röst på Centerpartiet är en röst som stärker svensk konkurrenskraft genom företagsamheten.
http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/smaforetagarsnacket-ar-bara-tomma-tunnor/

fredag 19 juni 2015

Trevlig midsommar

Fruktbarhet
Idag är det midsommarafton! Det är nog svenskarnas största festdag. På samtliga platser runt om i världen där jag bott så har vi firat midsommar ordentligt. Svenskarna håller ihop runt om på jorden och inget går upp mot en midsommarfest där goda drinkar mixas med "små grodorna", "björnen sover", "vi äro musikanter" m.fl. När jag varit hemma i Sverige har jag de senaste dryga 20 åren firat midsommar i Fagerudd. Femkamp, god lunch, resning av midsommarstången, dans runt midsommarstången, ibland Rivaturer i Mälaren, god middag, lätta och djupa samtal, svenska nationalsången när flaggan tas ner 21:00, allt djupare samtal i takt med kampen mot myggorna är standardprogram. Och visst är det fruktbarheten vi firar? Visst är stången en kombinerad fallossymbol och ringarna representerar kvinnliga bröst, eller? Oavsett om den symboliserar fruktbarhet eller ej är idag en trevlig tradition! Och om vädret är kass är det lätt att glädjas över att den viktigaste värmen kommer inifrån!
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Midsommarafton
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Midsommarstång
http://www.faktoider.nu/midsommar.html
http://www.dn.se/nyheter/sverige/battre-midsommarvader-mot-kvallen/

Danmark
Det danska folket har talat. Danske Folkeparti, Danmarks föregångare till SD, firar stora framgångar. Precis som i Norge och Finland kommer nu sannolikt ett parti med tydliga krav på en restriktivare invandringspolitik och tuffare krav på invandrade att också sitta i den danska regeringen. I Danmark eldar dom under midsommarafton i sitt firande. Jag undrar jag vad de kan tänkas tänka runt sina eldar ikväll. Kanske undrar dom om Sverige nu isolerar sig från det nordiska samarbetet. För svenska regeringsföreträdare kan väl inte samtala, förhandla och samarbeta med regeringsföreträdare med fel partibeteckning i Danmark, Norge och i Finland. Eller kan dom det?.... Tänk om fler ledande politiker börjar lyssna ordentligt till det egna folkets oro. Då kommer den politiska kartan åter ritas om.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/lokke-rasmussen-ny-dansk-statsminister-1/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20991714.ab

Tack!
Nu firar vi midsommarafton! Jag vill tacka dig för att du läser min blogg! Och för att många av er på olika sätt ger uttryck för att ni ofta tycker som jag. Tillsammans kan vi försvara och utveckla vårt välstånd. Ingen gör det åt oss. Nuläget är utmanande men vi som tror gott om varandra, som anser att rättigheter måste matchas med tydliga skyldigheter, som förstår att välståndets grund är framgångsrikt företagande samt att öppenhet och tolerans främjar innovation och företagsamhet, vi kommer att bli allt fler. Tillsammans kan vi säkra en positiv framtid för våra barn och barnbarn! Det kräver hårt och målmedvetet arbete. Men för att vi ska lyckas ska vi ha roligt också. Det kommer vi att ha samtidigt som vi jobbar hårt för vårt världsledande välstånd. Njut av midsommarafton 2015!


torsdag 18 juni 2015

En fantastisk framtid är möjlig

Teknisk utveckling
Trots att vi idag fick höra på nyheterna att det aldrig har varit så många människor på flykt som nu, och trots att vissa Europeiska länder beslutat att bygga höga och långa murar för att stänga ute flyktingar från sitt territorium, finns framtidshopp. Sedan människans makalösa utvecklingsresa på jorden inleddes är det nya metoder och tekniska innovationer som gjort att vi utvecklats så kraftigt som vi gjort. Nya metoder och tekniker som både löser gamla utmaningar på moderna sätt men också helt nya produkter och tjänster som starkt påverkar våra liv.



Vissa är rädda för ny teknologi. Jag har alltid varit fascinerad av ny teknologi och dess möjligheter. Bara under de senast trettio åren har t ex informationsteknologin och förmågan att göra informationen mobil haft en enorm påverkan på hur vi lever våra liv och på vad som är möjligt att göra i förhållande till tidigare människors verklighet. 3D-printing och elektrifiering av våra transportsystem är några exempel på tekniska utvecklingar som mänskligheten kommer att få stor positiv nytta av framöver. Nästan dagligen får vi också ta del av värdefulla framsteg inom hälsoområdet. Och olika tekniker och metoder för att förmedla kunskaper och information blir bara kraftfullare och kraftfullare.
http://www.technologyreview.com/emtech/digital/15/video/watch/rosalind-picard-medical-quality-wearables/
http://www.nytimes.com/2015/06/18/technology/personaltech/podcasting-blossoms-but-in-slow-motion.html?ref=technology&_r=0





Eftersom jag gillar att se möjligheter och ser teknikens framsteg som de största katalysatorerna för förändring upplever jag nästan varje dag som en julafton när jag var liten. Vad har du för förhållande till den enorma tekniska utveckling vi upplever när världens människor förverkligar drömmar och ambitioner? Inte minst ser jag i jordens all tekniska utveckling medel för att lösa många av de stora utmaningar vi står inför. Eftersom svenskar historiskt sett varit duktiga på att ta till sig ny teknologi och utnyttja dess möjligheter har vi goda möjligheter att åter bygga ett starkt välstånd för oss som bor här långt uppe i norr där det som idag är rätt kallt och mörkt. Framtiden kan bli ljus även i vår ofta mörka del av världen. Det är upp till oss själva att så samlat som möjligt skapa vår ljusa framtid. Jag är säker på att vi tillsammans kan lyckas med det. Jag kämpar dagligen för att bidra till att vi ska lyckas. Mer samling och mindre splittring samt att vi utnyttjar nya tekniska landvinningar bättre kommer att leda oss mot en framtid där vi hela tiden kan konkurrera om att ha bland de allra högsta Human Development indexet i världen. Varför inte det högsta? Vi kan nå dit!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index
http://hdr.undp.org/en/content/human-development-index-hdi


onsdag 17 juni 2015

Mer än sig själv

Egoismens gränser
Var går våra personliga gränser för acceptans av våld och förnedring? Var går gränsen för när var och en av oss inte längre tycker att vi ska hjälpa andra för att risken att själv falla blir för stor? Liknande gränser är självklart helt individuella men de finns där, hos alla. Om det handlar om ditt liv eller någon annans liv, vem väljer du? Om man endast kan rädda en har västerlänningar i olika undersökningar valt att rädda ett av sina barn medans asiater väljer mamma eller pappa. Återigen ett uttryck för hur dom värderar äldre mer än oss i väst. Och om du går tillbaka och lyssnar till de enskilda berättelserna i samband med Estonias förlisning får du höra överlevande berätta om hur dom valde bort chansen att rädda andra under kampen för att rädda sig själva. Det är mänskligt och naturligt att agera så. De som försöker ta hjälterollen är få.

Rotary gör positiv skillnad
Igår var det sommarfest och presidentskifte i min Rotaryklubb. Festen blev väldigt trevlig och maten var jättegod. Medlemmarna själva fyllde underhållningen med sång, musik, spex och tal. Jag blev väldigt rörd över alla fina tal jag fick som tack för mitt presidentår. Det var osvenska hyllningar till mig och övriga styrelsen. Det är inte dåligt att få höra att vi tagit klubbens glädje och engagemang till en helt ny nivå. Det har vi och vi fortsätter att bygga vidare för att stärka samhällsnyttan såväl lokalt som globalt. Särskilt framgångsrika är våra två nystartade integrationsprojekt. Rotary har bestämt att nationellt satsa kraftigt på att aktivt bidra till att den misslyckade integrationen av nyinvandrade kan bli lyckad. Det är helt nödvändigt. Utöver nätverksträffar med föredragningar i världsklass driver vi välgörenhetsprojekt och skänker pengar och saker till t ex poliobekämpningen, Burmas jordbävningsoffer, vattenprojekt i Afrika, hemlösa, ungdomsverksamheter och mycket mer. Ledord inom Rotary är "Beyond self" som säger en hel del om oss rotarianer och vad vi gör tillsammans. Men även de allra flesta av oss kommer att välja oss själva om vi måste välja mellan eget eller någon annans liv. Så naturligt fungerar vår överlevnadsinstinkt. Tack Rotarysystrar och bröder i min avgående styrelse. Vi gjorde stor positiv skillnad i Uppsala och även lite runt om på jorden.
https://www.rotary.org
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rotary_International

EU-projektets sönderfall
Kan det vara så illa att hela EU-projektet kan haverera på grund av migrationsutmaningarna från Afrika och Mellanöstern? Det tycks UNTs ledare vara rädda för. Låt oss verkligen hoppas att det Europeiska totala sönderfallet uteblir. Om det händer kommer de flesta av Europas länder kraftigt och fort försvagas och de bruna krafterna växa ännu mer. Bruna krafter har aldrig erbjudit ett generellt välstånd. Precis som med kommunisterna representerar dom system som erbjuder allt till dem som finns runt den upplyste despoten och smulor åt folket. Vår mänskliga historia bjuder på gott av de brunas och kommunisternas misslyckanden. Lite konstigt att ledaren tycks tro att Europa idag är mäktigare än Asiens makter! Asien har redan tagit över! Och USA fokuserar allt mer på Asien efter sin inrikespolitik. Europa är på ordentlig dekis. Det är dags att inse det. Kanske tvingas vi åter in i storkrig för att sedan bygga nytt igen. Ska det behöva gå så långt? Det hoppas jag verkligen inte! Det finns gränser för vilket pris en person eller ett helt samhälle är berett att ta för att hjälpa andra. Börjar vi närma oss den gränsen med raketfart?
http://www.unt.se/asikt/ledare/cynism-styr-i-europa-3775746.aspx


tisdag 16 juni 2015

Åldersdiskriminering

Bättre väg framåt
Vi behöver förändring! Det är inte ok att Sverige har hamnat i en politisk låsning som hindrar oss från att hitta nya och mer pragmatiska vägar framåt för att ta ansvar för vår gemensamma väg framåt. Decemberöverenskommelsen och den cirkus vi bevittnat sedan valen 2014 är inte exempel på hur vuxna och ansvarstagande människor tar ansvar. Att icke vänsterrepresentanter väljer att rösta så att en kraftigt vänstervriden minoritetsbudget får stöd är inte en acceptabel ordning. Läs gärna dagens ledare i Di som jag tycker belyser problematiken väl.
http://www.di.se/artiklar/2015/6/15/ledare-alla-bor-rosta-lika-fritt-som-finn-bengtsson/




Skillnader mellan ledare
Dagens Industri, GP, Expressens och DNs ledare är ofta imponerande och ofta sakliga. Det måste vara kul att vara ledarskribent. Tänk att få betalt för att tycka saker om vad man vill inom mediets ramar. Själv måste jag som kommunalråd tycka inom ramarna som Centerpartiet i Uppsala sätter. De ramarna är oftast inget problem då jag här på min blogg oftast tycker i frågor som inte är frågor som vi lokalt har tagit ställning till. Och i övrigt är självklart min roll att delta i samtal och debatter för att försöka driva utvecklingen i en riktning som jag tror är bäst för Uppsalas och Sveriges befolkning. Eftersom jag inte får betalt för att skriva ledarartiklar eller krönikor kan jag inte heller ägna allt för mycket tid åt mina dagliga blogginlägg. Jag är väl medveten om att de ibland är lite ofullständiga, varianter av språkfel osv. Det är en risk jag är beredd att ta för att ändå försöka bidra till en bättre väg framåt.



I dagens ledare i UNT är dom återigen på mig och undrar varför jag lyfte in några exempel på brott som begåtts under några timmar i Sverige. Min tanke var mest kopplad till att den organiserade brottsligheten ökar oroande fort i Sverige. Och att det är ytterligare något som kräver politisk samling för att bryta den utvecklingen. Att en ung kvinna mördas är bedrövligt och helt obegripligt i min värld. Massor har skrivits och skrivs om det mordet. Varför skrivs inte ännu mer om de fyra personer, inklusive en ännu yngre människa än den ovan mördade 17-åringen, som sprängdes till döds? Alla mord är fruktansvärda men sprängningen är ett skrämmande exempel på våldseskaleringen som den organiserade brottsligheten använder sig av. Skottlossningar och sprängningar börjar bli "vardagsmat" i Sverige. Vi måste bryta kraften i den allt mer utbredda och välorganiserade brottsligheten. Svensk oförmåga att bryta människors utanförskap bidrar självklart till att den organiserade brottsligheten kan växa sig allt starkare. Den organiserade brottslighetens tillväxt är en mycket negativ indikator som måste tas på största allvar. UNTs ledare får hemskt gärna ge sin syn på utvecklingen av den organiserade brottsligheten i Sverige! Och i Uppsala. Den är samhällshotande.
http://www.unt.se/start/inbillad-brottsokning-3774200.aspx




Värdegrunder
Hur ser du på äldre människor? Jag deltar regelbundet på möten med äldre människor. Bland annat med företrädare för organisationer med äldre medlemmar. Senast pratade vi bl a om hur äldre människor uppfattas i Sverige i jämförelse med andra, främst Europeiska, länder. Vi talade också om äldrediskrimineringen. Visst finns äldrediskriminering och det är dumt, ur många perspektiv. Bl a då det är slöseri med värdefulla resurser men också dumt då Aseaterna som nu tar över inte har ett samhälle som det Anglosaxiska med unga ledare utan där är kunskap och erfarenhet väldigt högt värderat. I Asien är nästan alltid de högsta ledarna också äldre personer.
http://www.do.se/om-diskriminering/publikationer/aldersdiskriminering-svenskt-arbetsliv/
http://www.dn.se/debatt/aldersdiskriminering-ett-sloseri-med-resurser/




Det är tråkigt att UNTs ledare spär på den åldersdiskriminering som tyvärr finns i vårt samhälle. Ovan ledare avslutas med bl a följande ord: "där han tillsammans med några gamla näringslivstoppar förordar att Decemberöverenskommelsen bryts". Varför måste de skriva "gamla"? Att Lars V Kylberg och Sören Gyll är före detta väldigt mäktiga storbolagsdirektörer innebär inte att deras bidrag till svensk positiv näringslivsutveckling är obefintlig! Båda dessa herrar bidrar fortfarande mer än de flesta till näringslivsutvecklingen i vårt land! Och precis som jag är de också engagerade ideellt i flera aktiviteter som syftar till att stärka svensk konkurrenskraft. Trist. Jag har sagt det förr och säger det igen, det är dags för delar av ledarredaktionen att gå till nya livsuppgifter!






 





måndag 15 juni 2015

Bättre ledarskap

Tack
Vilken fantastisk återkoppling vi fick på vår debattartikel i Di! Tack! Många uppmuntrande mejl, sms, telefonsamtal och massor av kommentarer som gav sitt stöd till våra budskap. Regeringsombilda så att vi får en mindre näringslivsfientlig politik! Bryt överenskommelser som försvårar möjligheterna att i kristider få till bredare regeringsunderlag som kan genomföra nödvändiga reformer. Och uppträd vuxet och samtala med alla folkvalda representanter och försök leda dem mer rätt än fel (beror givetvis på vad man tycker). Idag har vi ledningsproblem för riket. Och vi har ledningsproblem i Uppsala.


Klart att missbruk måste få bekämpas
Jag känner inte till detaljerna men det är självklart att missbruk av våra bidragssystem måste bekämpas. Och även om JO tycker att inte onamälda hembesök kan göras för att t ex undersöka om det fuskas med bostäder som erbjuds människor som får försörjningsstöd så måste det vara en självklarhet att våra fältarbetande socialarbetare ska kunna göra spontana besök hemma hos dem som lever på försörjningsbidrag och som får tillgång till fri bostad av övriga samhället. Det kan inte vara rimligt att Polisen eller Kronofogeden ska genomföra liknande kontroller. Och det är inte rimligt att liknande kontroller inte genomförs då fusket tycks vara relativt omfattande. Vad gör nuvarande ledarskapet för kommunen åt detta?
http://www.unt.se/uppland/uppsala/kommunens-fuskkontroll-stoppades-3764218.aspx


Klart att en ny Flottsundsbro måste byggas
Det är inte rimligt att en tjänsteman på Länstyrelsen samtidigt som byggarbetarna ska inleda byggandet av en ny och nödvändig Flottsundsbro drar i bromsen och säger att broplanerna måste göras om. Kostnaderna för Uppsalaborna blir i så fall kraftigt höjda och det kommer definitivt bli omöjligt att genomföra stora delar av de bostadsbyggen som är planerade längs Dag Hammarskjöldsstråket. Det är dessutom så att bron har stora hållbarhetsproblem så den måste ersättas. Pinsamt och ett exempel på väldigt dåligt ledarskap. Det får inte vara möjligt att något liknande händer så sent i processen runt ett broprojekt! Vad gör nuvarande ledarskap för kommunen för att lösa detta skyndsamt?
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/ingen-ny-bro-vid-flottsund


Rödgrön röra
I bland annat Malmö sprack den rödgröna röran. Inom Uppsala läns landsting sprack delar av röran. Vänsterpartiet valde att hoppa av majoritetslaget. De ville bl a höja skatten ännu mer! Och då höjs skatten ändå kraftigt! Ekonomin inom Landstinget är ansträngd. Och det redan innan boomen på +80 åringar förväntas driva upp kostnaderna för omsorg och vård kraftigt. Att tro att ännu högre skatter, i världens mest skattetyngda land, ska lösa våra utmaningar är både dumt och naivt. Även inom sjukvården krävs omfattande reformer! Även kopplat till sjukvårds och kollektivtrafikens framtid kräver reformerna bred parlamentarisk enighet. Det uppnås inte genom en rödgrön röra! En naivistisk vänsterpolitik är skadlig oavsett var den ges utrymme att få påverka på riktigt! Hur har det nuvarande ledarskapet i Landstinget tänkt få ett brett stöd för nödvändiga reformer? Det är dags att tänka nytt!
http://www.unt.se/uppland/uppsala/m-om-rodgrona-sprickan-olyckligt-3773725.aspx


söndag 14 juni 2015

Vi kan bättre

Fokus och hårt arbete
Det ser mörkt ut för svenskarna och Sverige framöver om vi inte samlar oss politiskt och fokuserar på våra huvudutmaningar. Riksdagens odemokratiska lekstuga måste bytas mot ett brett ansvarstagande för att Sverige ska kunna fortsätta att vara ett generellt välfärdssamhälle för sina invånare. Läget är så allvarligt att samlade reformer brådskar om vi ska lyckas innan vi tvingas till kraftiga omställningar efter en samhällskollaps. Vi kan bättre! Att samarbeta är traditionellt en bra svensk gren sett ur ett internationellt perspektiv. I dagens ledare i Expressen får du ta del av ytterligare mörka perspektiv på vad som händer i Sverige och att det krävs skärpning om vi ska lyckas bryta alla negativa trender. I gårdagens ledare i Göreborgsposten får du dystra perspektiv på vår misslyckade migrations- och integrationspolitik. Jag struntar i vilka som bär mest skuld till att vi hamnat så snett och till att vi nu har en svag och näringslivsfientlig regering. En bred samlingsregering kan ta ansvaret och lyckas bidra till att mörkret bryts och framtiden görs ljus. Det kräver att enskilda partiers egna taktiska övervägningar får underordnad betydelse och det kräver ett hårt kompromissarbete. Vi kan bryta de negativa trenderna! Vi måste bryta de negativa trenderna!
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/den-morknande-framtid-ar-var/
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2744860-alice-teodorescu-vagval-vantar-om-migrationen

Några händelser de 30 senaste timmarna
Lisa Holm hittas mördad i Kinnekulle, en person skjuten i Hässelby, fyra personer ihjälsprängda i en bil i Göteborg, en person (60-åring) misshandlad till döds i Tranås, en peson mördad i centrala Malmö (Möllevångstorpet), fyra personer skadade i skottlossning i Malmö (Seved), två personer skadade vid bombdåd, Rasmusgatan i Malm, ett grovt rån mot en pantbank i Skärholmen, ett inrikesflygplan fick utrymmas på Arlanda flygplats efter hot från person, en misstänkt/anlagd mordbrand på HVB-hemmet, Blombacka, Filipstad och en anlagd bilbrand på Brantingstorg, Uppsala. Känns det bra?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20964443.ab
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2746395-fyra-skadade-vid-skottlossning
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2745940-en-av-de-doda-ledande-person-inom-kriminellt-natverk

Nytt ledarskap
Sverige behöver ett nytt och samlat ledarskap! Vi kan bättre! Idag har jag varit på ett föreningsmöte där Juniorhandelskammaren i Uppsala valt en ny styrelse. Ett imponerande gäng yngre framåt personer har axlat ansvaret att leda den lokala organisationen med fokus på att träna unga människor i ledarskapets konster. Förmågan att leda sig själv och att leda andra. Jag är övertygad om att dom kommer att lyckas. Dom representerar hopp om en ljus framtid. Hoppet finns! Möjligheterna finns! Vi måste samla oss och göra det möjligt positiva möjligt! Nu! Det brådskar!



lördag 13 juni 2015

Åsiktskorridorer

Självbilden 
Vilken bild har du av Sverige? Känner du att du har bra koll på hur läget i Sverige är runt om i landet? Hur fungerar migrations- och integrationspolitiken? Hur utvecklas Sveriges olika delar? Hur mobila är de rika och kompetensmässigt eftertraktade? Hur fungerar sjukvården? Hur fungerar våra järnvägsnät? Hur fungerar försvaret? Hur fungerar vår äldreomsorg? Hur väl fungerar vårt näringsliv i Sverige? Vi har gott om stora utmaningar i Sverige. Vi behöver ordentliga reformer och vi behöver en tillväxtvänlig politik om inte Sverige fort åter ska bli ett land med gott om fattiga invånare. Många svenskars självbild är väldigt god och oroande många tycks inte förstå hur allvarligt läget för landet är. Jag, Lars V Kylberg och Sören Gyll har länge tränat i att tänka och se i större helheter, i system, samtidigt som vi är duktiga på många detaljer. Vi har dessutom förmånen att lättillgängligt och löpande ta del av fakta om läget i landet. Läget är allvarligt. Sverige är i både politisk och ekonomisk kris. Tro inget annat. Ett allt för svagt nationellt näringsliv. En allt äldre befolkning. En havererad migrations och integrationspolitik. Dessa tre stora samhällsutmaningar parallellt kan garanterat snabbt leda mot det svenska välfärdssamhällets kollaps. I detta svåra läge har vi ett naivt och tillväxtfientligt parti i Sveriges minoritetsregering.....
http://www.di.se/artiklar/2015/6/12/ledare-mp-ar-inte-langre-ett-framtidsparti/

Åsiktspoliser
MP är direkt farliga för Sverige om vi vill att landets näringsliv ska utvecklas bättre, om vi vill få till en socialt- och ekonomiskt hållbar migrations- och integrationspolitik och om vi vill kunna militärt försvara oss. Och när jag, Kylberg och Gyll manar till skärpning, ansvarstagande för landet och förordar bredare samarbeten i Sveriges riksdag så drar åsiktspoliserna igång. Ett parti tycker åsiktspoliserna att man aldrig får prata med. De är enligt dem fascister oavsett vad de säger och vad som står i deras program. Dom tycker att övriga partier ska fortsätta att mobba Sverigedemokraterna. SD är nu ett parti som är större än C och MP tillsammans. De är större än FP och C tillsammans. De är större än V och MP tillsammans. Finns det någon gräns för hur stort deras stöd ska vara innan man börjar hälsa på dem? Om man tittar i deras politiska program finns mycket stolligheter, men också önskemål i sakfrågor som tycks delas av flera andra partier. Jag tror det är smartare att respektera demokratin och samtala med dem än att ständigt låta dem vara martyrer. Åsiktspoliserna har grovt misslyckats med sitt motståndsarbete. Och att de försöker misskreditera mig, Kylberg och Gyll blir nästan tragikomiskt i ljuset av åsiktspolisernas enorma misslyckande att stoppa folkets stöd till SD. Och att folkpartisten Hassan använder ord som "det har blivit fel i hans hjärna" kopplat till det jag, Kylberg och Gyll skriver i artikeln visar hur total arrogansen är bland vissa för de stora utmaningar det svenska folket står inför.
http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-jag-som-ar-asiktskorridoren/
http://www.unt.se/start/tre-naiva-direktorer-3770829.aspx
http://www.dn.se/ekonomi/grovt-fel-i-ex-direktorers-debattartikel/
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/det-har-blivit-fel-i-hans-hjarna

Välfärdsstatens kollaps
Kan du tänka dig att en liberal ledarredaktion på en av Sveriges mäktigaste medier går ut och erkänner att det nu gått så långt att Sverige står inför mycket svåra vägval. Alice Teodorescu, ledarskribent på Göteborgs-Posten, skriver idag att nu har vi tyvärr bara två val 1) fortsätter med den nuvarande generösa migrationspolitiken och en misslyckad integrationspolitik och accepterar att den svenska modellen är död och fattigdom, i stor utsträckning, blir åter en del av vår svenska vardag eller 2) vi anpassar vår migrationspolitik och förbättrar integrationen kraftigt för att kunna försvara vårt generella välstånd. Vilket vägval tycker du vi ska göra? Vill du ha politiska företrädare som lever i ideologiska moln eller politiker som ser verkligheten och pragmatiskt kämpar för en bättre morgondag?
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2744860-alice-teodorescu-vagval-vantar-om-migrationen





fredag 12 juni 2015

Hur bra går det för Sverige?

Verklighet eller illusion
Jag, Lars V Kylberg och Sören Gyll har rört om i bilden av vad som händer i Sverige och hur bra vi är på att säkra en bra framtid för våra barn och barnbarn. De snäva åsiktskorridorens väktare gör sitt yttersta för att försöka förringa vårt budskap om att det krävs demokratisk skärpning och att vårt generella välstånd är kraftigt hotat. Vi kan absolut vända den negativa trenden men fler måste börja få en realistisk syn på hur läget för vårt land ser ut och hur framtiden kommer att utvecklas om vi fortsätter som nu. Och även om vissa försök att misskreditera våra referenser till World Economic Forums ranking och FNs HDI ranking görs så finns det gott om källor som styrker Sveriges negativa utveckling.

Hur ser ni på nedan perspektiv på läget i Sverige? Går det att få en debattartikel publicerad som enbart innehåller länkar till rimligt trovärdiga källor som beskriver vår situation? Knappast.

Sverige är det land som försämrat sina PSA-resultat mest:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-samst-i-klassen/

Växande klyftor i skolan mellan inrikes och utrikes födda:
http://fof.se/tidning/2014/7/artikel/skolans-vaxande-kunskapsklyftor

Vår bostadssegregation har fördubblats på 20 år:

http://www.svd.se/bostadssegregationen-har-fordubblats_7707488

Integrationsförmågan kan kraftigt förbättras:
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-samst-pa-integration

Av jobben som faktiskt skapas är allt fler skattefinansierade:
http://www.dn.se/arkiv/ekonomi/jobb-javisst-om-staten-betalar-lonen/069c5415-316e-41c1-8068-7c419d14caff/

Allt fler företag flyttar utomlands:

http://www.svd.se/svenska-foretag-flyttar--tusentals-jobb-forlorade

Vi är på väg mot sämsta pensionerna i Europa:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4182104
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-pensioner-pa-vag-mot-botten-i-eu

Sverige har största försämringen när det gäller socialförsäkringar:
http://www.svd.se/sverige-faller-i-trygghetsligan_7215601

Största ökningen av relativ fattigdom inom OECD:

http://www.arbetarbladet.se/opinion/debatt/sverige-halkar-utfor-i-en-farsk-oecd-rapport

Är det som beskrivs ovan rimligt korrekta beskrivningar av verkligheten? Vad tror du? Och hur duktiga är vi på vård i jämförelse med andra?

Sämst i västvärlden på vårdplatser:
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/sverige-samst-i-vastvarlden-pa-vardplatser/

Sämsta vården i Norden:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-sjukvard-samst-i-norden/


Lite demokratisk samling för nödvändiga reformpaket kanske är en klok väg framåt, eller? Oavsett vem som styrt tidigare och deras skuld så är det historia och det vi kan förbättra är framtiden. Den nuvarande demokratiska ordningen kommer inte klara av att vända den negativa trenden. Jag är övertygad om att vi kan vända den negativa utvecklingen. Jag tänker att fortsätta att jobba för det. Hjälper du till? Om inte för din egen skull, för dina barn och barnbarns skull?



Skrota Decemberöverenskommelsen

Framtida svenskars välstånd
Det är ett för högt pris att tillåta en icke majoritetsvald regering att under fyra år köra svensk konkurrenskraft i botten. Det är en oansvarig väg att vandra om vi vill lämna något bättre till kommande generationer. Vägen utför inleddes redan innan detta år men ökar. Vi tappar i ranking i World Economic Forums mätningar och i FNs Human Development index tappade vi mellan 2010 och 2014 ytterligare tre placeringar. Och i en rapport som FN själv gav ut, som dom sedan drog tillbaka då den ansågs för vetenskapligt bristfällig, gjorde FN prognoser som indikerade ett totalt sönderfall av svenskt välstånd redan 2030. För några av oss är detta varningslampor. Bl a den socialdemokratiska debattören Lotta Gröning känner oro. Andra väljer att sticka huvudet i sanden.
http://detgodasamhallet.com/2015/06/06/vagen-utfor/


Näringslivet är källan som försörjer övrigt välstånd
Tyvärr finns det allt för många svenskar som inte förstår hur välstånd skapas. Utan ett fungerande och tillväxtdrivet näringsliv har vi en mörk framtid. Jag tror på en ljus framtid! Gör du?
http://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/


Skrota DÖ
Den nya regeringens misstag efter misstag blev till sist för mycket för mig. Tyvärr inträdde det läget efter att Uppsala haft sitt Årsmöte där motioner skrivs. Därför skrev jag till sist en egen motion till höstens stämma där jag vill att Centerpartiet lämnar överenskommelsen. Vi får se hur det går. Nedan hittar du min motion.

Bryt Decemberöverenskommelsen

Bakgrund;
Den turbulenta hösten efter valet vittnar om att Sverige går en mycket osäker politisk framtid till mötes. Turbulensen följer ett europeiskt mönster där traditionella partier får allt svårare att bilda stabila majoriteter. Storkoalitioner tycks bli ett allt vanligare inslag i det politiska spelet om regeringsmakten runt om i Europa, i takt med att det politiska landskapet fragmenteras. 

I Sverige har regeringen tillsammans med Alliansen, valt att angripa problemet genom en historiskt unik lösning. Nämligen decemberöverenskommelsen.  De som ger sitt stöd till uppgörelsen brukar nämna behovet av stabilitet och gemensamma spelregler för det parlamentariska systemet. Att hänvisa till vikten av att utestänga Sverigedemokraterna är ett annat vanligt retoriskt argument.

När dessa argument inte tycks bita lockar företrädare för Alliansen med att uppgörelsen möjliggör en Alliansregering 2018. Trots tappra försök är stödet för uppgörelsen lågt. Andelen besvikna Alliansväljare växer hela tiden och kommer att vara särskilt starkt vid varje budgettillfälle. Samtidigt är missnöjet i det Socialdemokratiska och övriga vänsterlägret i stort obefintligt. Ett kvitto i sig på vem som gått vinnande ur förhandlingarna eftersom de nu har fått en öppen check för att regera landet.

Om man tar sig tid att se det hela ur väljarnas perspektiv är missnöjet inte heller speciellt svårt att förstå. Överenskommelsen har anklagats för att vara odemokratisk och för att bryta mot konstitutionen. Överdrifter kan tyckas, åtminstone i en juridisk bemärkelse, men det går inte att bortse från att DÖ ställer många förväntningar på hur den representativa demokratin är tänkt att fungera, på ända. Vare sig jag själv eller några andra Alliansväljare röstade på rikspartierna för att de skulle lägga sig och ge vänsterpolitiken en chans när alternativ att undvika detta fanns och finns.

Det sociala kontrakt som existerar mellan väljare och förtroendevald grundas i en förväntan om att den förtroendevalda, i utbyte mot röster, ska göra sitt yttersta för att genomföra det program man utlovat. Detta är själva grundbulten i vår representativa demokrati. Röster och förtroende, i utbyte mot ansträngningar och resultat i den politiska riktning som väljarna uttryckt ett stöd för.

Sedd ur ett sådant ljus blir det en stor pedagogisk utmaning för bl a Centerpartiets partiledning  att förklara varför man beredvilligt släpper igenom fyra års vänsterpolitik för att återfå regeringsmakten 2018, för att förmodligen få spendera fyra år med att försöka reparera den skada som man då låtit ske. Och hur säkra kan vi vara på att vänsterpartierna lever upp till överenskommelsen efter ett val senast 2018?

Decemberöverenskommelsen riskerar att leda till att det politiska systemet i Sverige reduceras till en slags politisk teater, där lättrubbade mittenväljares hoppande mellan blocken leder till en närmast reglerad turordning för regeringsmakten. Där fyra år av socialdemokrati följs av fyra år av Alliansen.

Ett sådant system där politiska konfliktlinjer skalas av och där regeringsmakten artigt byts mellan regeringsalternativen vart fjärde år kan inte resultera i annat än att politikerföraktet skjuter i höjden och att tilltron till den representativa demokratin urholkas, vilket i sig utgör ett större hot, på lång sikt, mot den demokratiska stabilitet som avtalsparterna i decemberöverenskommelsen hävdar att de utgått ifrån.

Argumentet att uppgörelsen skulle utgöra en garant för att Sverigedemokraterna hindras från att nå ett inflytande över svensk politik är även det ett tunt argument, om något parti kan gynnas av de allt mindre skillnaderna mellan de två traditionella blocken så är det just Sverigedemokraterna. Skulle nuvarande trend hålla i sig riskerar vi en situation där SD är så stort 2018 att bara en storkoalition mellan S och delar av tidigare Alliansen räcker till för att bilda regering.

Hoppet om en Alliansledd regeringen 2018 tycks allt mer avlägset när de negativa reaktionerna på uppgörelsen växer. I opinionsmätningar anser nästan 100% Kristdemokratiska väljare att de vill att överenskommelsen bryts. Även allt fler moderater och många moderata distrikt vill att överenskommelsen bryts.


Den första fördelen är att uppgörelsen riskerar att, med goda skäl, bli så impopulär bland Alliansens väljare att de rödgröna på nytt vinner en relativ majoritet 2018. Den andra är att Socialdemokraterna med enkelhet kan välja att bryta överenskommelsen om det skulle bli Alliansens tur att leda landet, antingen genom att hänvisa till att partiet vid det laget har nya företrädare eller via politiska svepskäl. 

Trots allt har Löfvens regering redan visat sig vara mästare i löftesbrott. Både friskoleöverenskommelsen och det finanspolitiska ramverket har i praktisk mening övergetts. Samtidigt som man gjorde klart redan vid den förra mandatperioden att man gärna bröt mot budgetpraxis när tillfället att bryta ut enskilda delar ur budgeten möjliggjordes genom Sverigedemokraterna.

En tam och konflikträdd opposition som inte vågar eller vill bedriva en självständig politik är i förlängningen ett större hot mot svensk demokrati och politisk stabilitetet än en regeringsombildning eller ett nyval. En politik som inte innebär att man lägger sig för förslag som man ogillar och som man kan rösta ner. Vill det sig illa reduceras regeringsalternativen till ett vänsterblock som saknar en bärkraftig framtidsvision för Sverige.

Det är heller inte förvånande om väljare blir allt mer tveksamma till vad en röst på en sådan opposition faktiskt är värd. Därför bör Centerpartiet fram till nästa val lägga en egen budget. Eftersom den ordningen nu gäller och då det innebär att nuvarande regering kan få igenom sin budget så är den inte minst pedagogiskt dumma Decemberöverenskommelsen Överflödig. 

Jag och inga andra Centerväljare har röstat på partiet för att aktivt bidra till vänsterpolitik när den kan hindras. Vi har däremot röstat på ett parti som givetvis ska lägga sina egna budgetar och driva sina egna förslag. Och inför val kan vi visa att vi kan bilda starka lag av partier som kan ta ansvar för landet.

Jag yrkar utifrån ovanstående Centerpartiets stämma besluta


Att                       Centerpartiet bryter sin del av Decemberöverenskommelsen

Stefan Hanna


Centerpartiet, Uppsala