tisdag 31 maj 2011

Snattande banker

Populism eller?
Anders Borg är populär. Om jag ser det positivt är det för att han är en duglig finansminister, även om jag tycker att han investerar dåligt. Om jag ser det negativt är det för att han är rätt populistisk i sina uttalanden. Att vara populistisk behöver inte innebära att man gör något som är fel. Jag gillar Borgs ständiga påhopp på finansmarknaden. Den är utan tvekan överbetald och attraherar människor som lever och dör för pengar. Som tur är inte Borg en sådan människa. Då skulle han jobba kvar inom den branschen då den betalar betydligt bättre än om man är finansminister. Jag tycker dock att det blir lite överdrivet att säga att bankernas personal/ledningar "snattar" av oss sparare. Om det är ett riktigt uttalande tycker jag det är att gå för långt. Sannolikt har han inte sagt så. Jag vet ju av egen erfarenhet att media gärna misstolkar och inte minst skapar citat som inte kommer från den person som de berättar om.

http://di.se/


Den gröna ekonomin

Amerikanerna har lett vägen under snart 100 år. Deras tid som världsherre går mot sitt slut, eller? Många Amerikaner kallar sina dollarsedlar för "greens". Det kanske är så att USA till sist "get their act together" och blir en ledande innovatör och företagare inom grön ekonomi. Dom kanske t o m höjer momsen något för att börja betala tillbaks sin enorma statsskuld. Vi får se. Jag tror dock att Uppsala kan bli en riktigt kraftfull plats för grön tillväxt. Idag skrev jag under ett grönt samarbete med Uppsala Universitet som ansluter sig till Uppsalas klimatprotokoll. Det kändes i mötet att vi kan göra underverk tillsammans framöver. Tänk att både kunna bygga en kraftfullare näringslivsbas i Sverige samtidigt som vi kan rädda världen! Är det möjligt tro.... Vad tror du?

måndag 30 maj 2011

Blicka framåt!

Förändring, förändring, förändring och åter förändring
Det är viktigt att rimligt förstå vår globala och lokala historia. Det vi ofta lär oss är att allt för få lärt sig av tidigare generationers erfarenheter. Det gäller i synnerhet misslyckanden och inte sällan samhällskollapser kopplade till ett allt för kortsiktigt tänkande och/eller en total avsaknad av förändringsförmåga. Förändring, förändring, förändring och åter förändring är det som måste vägleda varje individ och varje organisation som vill vara konkurrenskraftig. Jag hoppas att fler partimedlemmar än Socialdemokraternas tar till sig av det som Mona Sahlin beskriver i den stora DN-intervju som är med henne i dagens DN. "Väldigt många inom S blickar bakåt" och i hennes utläggning handlar det inte om att lära av historien utan väldigt många tycks tro att den verklighet som fanns då kan bli sann igen. Tragiskt att det finns så många som tänker så när det är en omöjlighet. De lever helt enkelt i en livslögn och jag önskar mina medmänniskor en mer meningsfull stund den korta tid vi lever på jorden.
http://www.dn.se/nyheter/politik/sahlin-valdigt-manga-inom-s-blickar-bakat

Ingemar Stenmark
Igår blev han återigen mästarnas mästare. Han är en helt fantastisk personlighet. Han exemplifierar det synsätt som krävs för att klara av att hela tiden ligga på topp. Du måste ha ambitioner. Du måste hålla dig i form. Du måste vara beredd att jobba hårt. Du får inte leva över dina tillgångar. Du måste planera din tillvaro att passa det uppdrag du har framför ögonen. Ingemar Stenmark kanske skulle vara världens bästa kriskonsult och åka runt till USA, Grekland, Island, Portugal, Spanien etc och "bara" lära dem en sak, sunt förnuft..... Jag är stolt över att få tillhöra samma flagglag som Ingemar Stenmark! Grattis Ingemar, du är en fantastisk förebild, på många sätt. Inte minst ur perspektivet att tänka i nya banor och prova nya metodere för att hålla sig konkurrenskraftig. Tycker du att Stenmark är en bra förebild?

söndag 29 maj 2011

Kalas med dans

Tack Anders!
Det var ett mycket trevligt 50-års kalas igår! Tack Anders för det trevliga sällskapet, den mycket goda maten, den levande musiken, fantastiske trollkarlen, barens alla möjligheter och dansen. Kort och gott en mycket trevlig fest. Det enda undantaget var black-Jack bordet.... Det var sannolikt tur att det var lite kyligt annars hade nog poolen blivit en mittpunkt på småtimmarna.....

Sunt förnuft
Öppenhet är mycket viktigt. Men försvaret av den personliga integriteten är minst lika viktig. Jag tycker att det är bedrövligt att riksdagen inte tycks ha en majoritet för att utveckla lagstiftningen så att t ex poliser som läcker utredningsinformation kan spåras och minst entledigas från sitt uppdrag. När utredningsmaterial blir läckt leder det bl a till följande risk; 1) en oskyldig kan bli felaktigt "dömd" av folkdomstolen  2) kriminella får en fördel av att veta hur lagens upprätthållare ser på situationen 3) bevis kan bli omöjligt att använda vid en riktig rättegång. Hur svårt kan det vara att undanta dessa poliser från meddelandeskyddet kopplat till en brottsutredning? Saknas sunt förnuft bland en majoritet av våra riksdagsledamöter? 

lördag 28 maj 2011

Fantastisk utveckling

Om man vill går det
Nu har jag varit några dagar i Estland och i Tartu. En mycket vacker stad som är hälften så stor som Uppsala. Likheterna är stora då även de har två universitet och en "å" som rinner genom staden. Det är helt otroligt vilken fantastisk utveckling Estland har haft de senaste 20 åren. Från ett nerkört land inom Sovjetunionen till ett mycket mer välmående land som är en del av Europa. Estland är ett utmärkt exempel på hur ett folk som vill få det bättre och som är beredda att kämpa hårt för att uppnå målet de kan lyckas. En sak är helt klar och det är att det aldrig går att få det bättre om man inte är villig att jobba hårt för att det skall hända. Mötet i Tartu gav nya värdefulla kontakter som kan hjälpa mig i mitt arbete att göra Uppsala och Sverige mer framgångsrikt.

Trevliga vänner
Nu snart bjuds upp till 50-års kalas. Det skall bli jätteroligt att fira Anders. Garanterat blir det trevligt, gott och många intressanta samtal.

fredag 27 maj 2011

Smarta batterier

Energibehovet enormt
Redan idag har vi ett stort energibehov. I takt med att allt fler människor får det allt bättre, runt om i världen, så ökar vårt energibehov och kampen om energin hårdnar. Alla länder och samhällen har som en av sina högst prioriterade målsättningar att säkra kortsiktigt och långsiktigt energibehov för att klara av att utvecklas som man önskar. Ansträngningar görs, globalt, för att minska energibehovet kopplat till fastigheter, transportmedel och inte minst våra allt mer utbredda informationssystem. Det är bra men det räcker inte för att långsiktigt möta våra behov. För små länder är det särskilt viktigt att jobba med energiförsörjningsfrågan då våra små befolkningar inte kommer att vara prioriterade på världsmarknaden om stor energibrist uppstår. Vi måste bli ännu mer energismarta och vi måste bli ännu mer innovativa för att finna många fler sätt att skapa den energi vi vill ha. Jag hittar ingen global statistik över hur efterfrågan på elektricitet ökat bara under de senaste tio åren. Jag skulle inte bli förvånad om det är en enorm ökning med tanke på alla människor i bl a Kina, Ryssland, Indien och Brasilien som får det allt bättre. Möjligen tvingas nu greker dra ner ordentligt men det minskar bara behovet på marginalen. Elektricitet blir allt mer den viktigaste energikällan och sårbarheten i våra samhällen om vi inte får elektriciteten levererad bara ökar.

Batteriteknik
I Uppsala har vi haft och har vi många mycket duktiga forskare runt energifrågor kopplade till Ångsröms. Jag tror att det kommer att visa sig bli en guldgruva i framtiden. Många vet inte att Uppsala universitet redan idag är en ledande kunskapskälla inom energiområdet. Vi har också ett nystartat företag som heter Electroengine som på ett mycket intressant sätt systimatiserat och modulariserat batterier för att göra dem billigare och smartare. Batterier är avgörande energiföråd och för att klara våra energiutmaningar måste utvecklingen inom batteriteknik utvecklas ännu mer. Smartare energilagringstekniker är viktiga för att t ex bättre kunna balansera solens möjliga kraft.

En viktig landvinning, kopplad till batterier, är att man måste kunna förpacka dem smartare och man måste kunna ladda dem löpande. Det händer mycket positivt inom detta område idag. Bl a har ett företag som heter Planar Energy of Orlando kommit väldigt långt. Bl a verkar de ha fått fram ett koncept för formbara batterier. De har också fått fram prototyper på litziumbatterier som kan lagra mer energi per viktenhet än några tidigare kända exempel. Deras tekniska framsteg kan förhoppningsvis leda vägen mot batterier som t ex blir betydligt billigare än de mycket dyra tillämpningar som idag används kopplat till sensorer. Jag hoppas att Uppsala och Sverige kan fortsätta att vara framgångsrika inom energiområdet. Inom detta område finns definitivt chansen att skapa nya flaggskepp som Ericsson, SKF, Volvo, Scania och Sandvik. Företag som under 1900-talet varit av avgörande betydelse för att Sverige har blivit det välfärdssamhälle vi är. Tjänstemarknaden är mycket viktig. I en liten marknad som vår räcker dock inte tjänstemarknaden för att skapa det lokala välstånd vi önskar. Tror du att vi klarar av att skapa nya världsledande företag som inte tidigt i sina livscykler säljs utomlands?

torsdag 26 maj 2011

Äldre mot unga

Våra unga måste ges en bättre start
Det är bedrövligt att så många av våra yngre inte mår bra och att allt för många har väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden! För att vi skall klara vårt välstånd måste vi vara kreativare och hitta fler och bättre vägar framåt som engagerar våra yngre, som skapar nya avlönade arbetsuppgifter. Det gäller i allra högsta grad våra unga som inte har eller kommer att gå ur gymnasieskolan utan bra betyg. Om vi inte klarar av detta kommer vi bl a att få en allt större grupp starkt missnöjda medborgare och vi kommer inte att ha pengar för framtida pensionsåtaganden. Vad väntar vi på? Är vi eller är vi inte kreativa? Mänskligheten har löst större problem än så genom tiderna.
http://www.unt.se/ekonomi/var-tredje-ung-invandrare-utan-jobb-1354753.aspx

Nytänkande och effektivare
Redan idag satsar Sverige, inklusive Uppsala, mest i världen på omsorg och vård för våra äldre. Vi har bland den äldsta befolkningen i världen. För att klara av denna höga standard när allt fler blir allt äldre krävs mycket nytänkande och ett mycket kraftfullare effektiviseringsarbete. Jag är övertygad om att det går att effektivisera mycket utan att det innebär personalnedskärningar. Väldigt mycket kan bli bättre genom att arbeta på bättre sätt och genom att följa upp huvudsaker istället för bisaker eller till och med uppföljning av helt fel saker. Om vi inte lyckas med denna nödvändiga omställning, under de kommande 10 åren, kommer vi att tvingas till enorma skattehöjningar eller att skära ner på t ex satsningar för att våra barn och unga skall få bästa möjliga start i livet. Satsningar som krävs för ett fotsatt generellt välstånd. Jag har engagerat mig i politiken för att även kommande generationer skall få det bra. Det får aldrig tas för givet.

Vad tror du händer om Grekland går i konkurs? Vad tror du det innebär för grekernas unga och äldre? Tror du att vi blir oberörda?

onsdag 25 maj 2011

Skola i världsklass

Inte så dålig
På måndag har vi skoldebatt i Uppsala. Det är en mycket viktig debatt då ämnet handlar om samhällets gemensamma förmåga att ge våra barn och unga bästa möjliga start i livet. Det handlar också om samhällets gemensamma investering för att framtiden för oss alla skall bli så positiv som möjligt. 

I debatten målas ofta skolan i mörka färger. Jag vill hävda att det inte stämmer. I huvudsak är den svenska skolan väldigt bra. Vi måste sluta att endast beskriva skolan i mörka färger. Den beskrivningen bidrar till att sänka statusen inom yrken som är kopplade till vår barnomsorg och våra skolor. Debatten måste bli mer saklig och mindre övergripande. I jämförelse med Finland, som ofta framförs som bäst i världen på att utbilda kunniga barn och unga, tjänar t ex lärarna inte mer än i Sverige (ingångslönen men slutlönen skiljer sig något). Trots det har lärarna en mycket hög status i Finland. I Finland har lärarna mer frihet och regleras mycket mindre än i Sverige. Kan det möjligen bidra till att statusen är högre och att eleverna utvecklas bättre? I Finland använder de tydligen inte nationella prov i närheten så mycket som vi gör i Sverige och så vidare. Ledande politiker och media måste också lyfta fram allt positivt som dagens skola och dagens undervisning representerar. 

Jag har förmånen att följa ett exempel på gymnasieutbildning väldigt nära. Jag kan, utan tvekan, konstatera att lärarna på skolan håller en mycket hög nivå. Jag kan konstatera att den pedagogiska verksamheten inkluderar mycket läxläsning. Jag kan konstatera att uppföljningen på i vart fall högstadiet, med föräldrarna, är betydligt bredare och mer omfattande än när jag gick i skolan. Jag kan också konstatera att det min son lär sig på sin gymnasielinje är betydligt mer och krävande än när jag gick en motsvarande utbildning. Det finns problem. Låt oss fokusera på problemen och inte på att generalisera. Då kan skolan göra ett ännu bättre jobb även för de barn och unga som av olika skäl har sämre förutsättningar än andra att få bästa möjliga start i livet. Hur svårt kan det vara? Jag tror att Sverige rätt snabbt kan få en skola i världsklass. En förutsättning för det i Uppsala är att mer av skolans tilldelade resurser går till den pedagogiska verksamheten och inte till hyreskostnader!

tisdag 24 maj 2011

Mörker

Mörka moln
Visst är vi rätt små vi människor när naturen visar sin makt i samband med tsunamis, jordbävningar och vulkanutbrott. Vi satsar massor av resurser på att försöka styra naturen men det finns utmaningar som vi än så länge inte klarar av att förebygga. Tror du att det någonsin kommer att gå att hindra t ex tsunamis och jordbävningar? Japanerna lägger massor av miljarder på system som syftar till att utgöra tidiga varningssystem. Trots det missar de att uppfatta det som stundar och när de lyckas förutspå problemen blir de oöverstigliga vad avser att hindra katastrofer om problemen uppstår i tätbebygda områden. Askmolnen över Island, som än en gång sprids över andra delar av Europa, påminner oss om vår sårbarhet. Askmolnen påminner oss också om att det mycket sannolikt var askmoln som skapade istiden en gång för inte så länge sedan. Jag lider med våra isländska systrar och bröder som utöver den ekonomiska kris de redan har nu än en gång drabbas hårt.

måndag 23 maj 2011

Generations"kriget" kommer närmare

De unga säger ifrån
Varför är det så svårt för oss människor att ta tag i problemen innan de blir för stora? Det finns säkert psykologer som vet varför det är så ur ett beteendevetenskapligt perspektiv. Ungdomsarbetslösheten fortsätter att vara ett stort problem. Jag har talat om det tidigare. Jag har också talat om samhällsrisken som är kopplad till att unga män blir allt för frustrerade. Ungdomsarbetslösheten fortsätter inte bara att vara ett problem i Sverige. Ett problem som bl a SD är skickliga på att använda sig av i sin retorik. Ungdomar i Grekland, Spanien och många andra platser i Europa börjar nu på allvar säga ifrån. I Spanien är t ex ungdomsarbetslösheten skrämmande +40%. De unga i dessa länder anklagar de äldre generationerna för att ha varit oansvarliga och för att ha levt högt över sin rätt. Tror du att det är en hållbar utveckling? Är du förvånad över att farliga politiska krafter växer sig starkare?


Sjukvårdskostnaderna exploderar
I takt med att vi blir allt äldre och i takt med att sjukvården kan lösa allt fler problem håller våra sjukvårdskostander på att explodera. Även detta faktum bidrar till generationskonflikter och utnyttas av politiska krafter som t ex SD. Personligen har jag blivit nationellt känd då jag bl a påtalat dessa utmaningar och uppmanat till konstruktivare debatter om hur vi skall hitta positiva vägar framåt. Om vi inte öppet kan debattera om de stora utmaningarna kan vi inte hitta så positiva vägar framåt som möjligt. I dagens DN talar tidningen på förstasidan i klartext. Politiker är generellt fega och vågar inte tala om de stora utmaningar som finns. Varför är då många politiker fega? Kan det ha att göra med att många medborgare inte vill höra sanningar och vill att vi skall undvika att tala om problem? DN verkar ha bestämt sig för att försöka tvinga politikerna att förhålla sig till det alla vet om sjukvårdens utveckling, om vi inte tänker om. Jag hoppas DN lyckas och jag rekomenderar dig att läsa deras alla artiklar runt sjukvården de senaste veckorna. De är välskrivna och stämmer faktiskt rätt bra med den verklighet jag ser.
http://www.dn.se/ekonomi/vagskalet-for-att-betala-vardnotan

lördag 21 maj 2011

Vänd inga fler blad kungen!

Stäng boken
Vår monark har det lite jobbigt igen. Om jag var rådgivare till kungen skulle  jag uppmana honom att lämna spåret att ständigt byta blad. Mitt råd skulle vara att helt stänga boken. Det är hög tid att svenska folket får veta att kungen är som oss andra. I goda vänners sällskap blir det gärna något glas för mycket ibland. Ibland bjuder livet på situationer som inkluderar besök på någon klubb där shower går ut på att få kunder att dricka så mycket som möjligt för massor av pengar. Det kostar att ligga på topp. Stäng boken kungen! Tala om allt som upplevs som snaskigt så kan du och din familj gå vidare i livet. På köpet slipper jag se alla dessa löpsedlar och artiklar som inte ger mig något alls. Stäng boken, gå vidare och ät vegetariskt i sommar. Tror du att kungen är som oss andra (om du bortser från att han får appanage och fötts in i galamiddagar och bandklippande)?

Vårbalen
Vårbalen blev lika rolig som vanligt. Bra amatörunderhållning, god mat och mycket dans. Jag tycker att det är så vackert med alla frackar och framförallt kvinnornas alla varianter av långklänningar. Natten blev väldigt sen, som vanligt...... På vägen hem mötte jag massor av välklädda kvinnor och män med leenden på läpparna. Möjligen var vi alla lite för lättklädda då kylan ändå kändes i kroppen under min lilla väg hemåt. Hade kvällen bjudit på någon reflektion? Jag väljer att ta upp två. Få satt och tittade i sina kraffulla mobiler eller paddar. Det var därför precis som förr. Mycket sång, mycket dricka och mycket dans. Det är sig likt. Den enda stora förändringen var att en överväldigande del av balkvinnorna hade låga skor! Jag förstår att de är bekvämare att dansa med MEN om kvinnor från andra delar av världen hade sett det hade de förfasats. Till en balklänning är det trots allt vackert och "rätt" med högklackat...... Möjligen börjar min ålder ta ut sin rätt......... Vad tycker du, är det högklackat som gäller till långklänning?
 

fredag 20 maj 2011

Huvudkontor och högre straffskalor

Huvudkontor
Jag vet att jag tjatar om att vi lever i en föränderlig värld... Jag tar mig den friheten eftersom det finns allt för många som inte vill inse det. Vi lever också i en ständigt relativ värld. Även det har många svårt att inse eller acceptera även om Einstein så förunderligt förde det i bevis. Allt är relativt och allt ändras ständigt. Visst är det härligt! Huvudkontorens betydelse kan inte överskattas. Huvudkontor är viktiga. De utgör som ordet indikerar den tänkta toppen av beslutsfattandet och det strategiska tänkandet. Det är runt huvudkontoret som många andra tjänster och produkter kan utvecklas i andra bolag. Det är kopplat till huvudkontoret som besökare från när och fjärran vallfärdar för att försöka påverka. Ur det perspektivet kan jag känna en viss sorg över att några duktiga Uppsalabor den senaste tiden blivit ännu rikare genom att sälja sina framgångsrika företag och degraderat verksamheterna till enheter inom stora världsomspännande koncerner där deras huvudkontor inte har ett hjärta som tickar för Uppsala. Radimedical, Q-Med och ny Phadia. Gattis till ägarna. Nu måste vi jobba ännu hårdare för att vi skall utveckla vårt lokala välstånd när dessa fina bolag inte har sitt epicentrum ifrån Uppsala utan ifrån en annan ort och med människor som utan större problem kan välja andra enheter före våra i det löpande struktureringsarbete som företagande handlar om.

Högre straffskalor
I USA kan man dömas till flera hundra års fängelse. Med tanke på att meddelåldern närmar sig 90 kanske det långsiktigt är rätt....... Jag tycker dock att det svenska straffsystemet har en del att önska. Speciellt med tanke på att det faktiskt är så att vi även har besök av brottslingar som kommer från andra länder och som med all sannolikhet gör risk/lönsamhetskalkyler om de begår brott här istället för i sina hemländer. Igår rånades en guldsmed i Uppsala. Idag rånades en auktionskammare i Stockholm. Jag tror att det är samma gäng som gjort en plan och slår till mot flera ställen under några dagar. Om man nu är lagd åt det kriminella hållet, varför skall man inte göra så när vi inte använder en straffskala som är påföljd på påföljdsorienterad? Om maxstraffet för väpnat rån är max 16 år varför inte råna fem butiker direkt och om det är så att man åker fast så ökar ju inte straffet. Tror du att straffen är för låga för de som genomför flera brott?

torsdag 19 maj 2011

Spårtaxi

Klimatsmarta lösningar
Världen, inklusive Uppsala, måste ställa om till ett klimatsmartare sätt att leva. För mig är det en självklarhet när vi år 2050 beräknas vara över 9 miljarder invånare på jorden och av dessa förväntas över 75% bo i storstadsområdena. Urbaniseringen är oundviklig. I grunden kanske vi är som myrorna och bina som gillar att leva trångt...... Myror används bl a vid forskning runt smarta vägval inom IT sektorn. Det kanske är så att vi har en eller flera gemensamma gener. Vad tror du? 

Dagens infrastruktur är begränsad
Uppsala city är inte helt enkelt att bygga ut. I takt med att kommunen växer så det knakar och i takt med att flödena till vårt Resecentrum/Centralstation bara kommer att öka, då måste vi tänka nytt för att hitta bra kommunikationslösningar mellan de punkter där många rör sig. Redan idag är det en mycket begränsad framkomlighet under rusningstider. Under de förutsättningarna måste vi kunna se t ex spårtaxilösningar som ett intressant komplement i ett kollektivtrafiksystem. En spårtaxi innebär att man t ex kliver på vid centralstationen och trycker att man vill åka till Akademiskas station 1. Då åker min vagn direkt dit utan några stopp. Det går snabbt, det är bekvämt och det är miljövänligt. För mig är den enda stora frågan som återstår kopplad till finansieringen. Det är en pilot och det är ett projekt som kan bidra till att Trollhättan kan bygga om delar av SAAB fabrikerna till vagnsproduktion. Utifrån det faktumet tycker jag att det är en självklarhet att staten skall satsa betydligt mer i ett liknande projekt. Även om det inte hamnar i Uppsala.

onsdag 18 maj 2011

Balanskrav

Vill inte
Jag har tagit del av många kommunala kollegors önskemål om att balanskravet skall slopas. Balanskravet innebär förenklat att en offentlig verksamhet inte kan drivas med underskott utan den skall hela tiden klara av sin finansiering och helst leverera en liten positiv marginal som t ex kan användas för att fylla på i de stora hål som finns att fylla i, bl a pensionsåtaganden som är enorma!!! Många av mina kommunala kollegor vill att balanskravet skall tas bort. Personligen tycker jag att det är oklokt. Visst klarar många av att vara ansvarsfulla både på kort och lång sikt. Trots det finns det också, tyvärr, för många som inte klarar av att tänka längre än vad näsan räcker. Balanskravet är ur mitt perspektiv till för att ge ett skydd för kommande generationer så att de inte skall behöva plocka upp alla spillror från tidigare generationers dåliga ledarskap och kortsiktiga konsumtion. Jag säger bara Grekland, Irland, Portugal, England och Spanien för att bara ta några Europeiska exempel. De har tydligt visat att det politiska ledarskapet inte klarar av att hushålla med medborgarnas pengar. De har tydligt visat att ett balanskrav äe viktigt. De har också visat att noggrann uppföljning är viktig då flera, om inte alla, dessa länders regeringar fuskat och ignorerat de balanskrav som finns inom EU. Vi måste vårda våra samhällen hållbart och då är det viktigt att inte överkonsumera! Det är inte acceptabelt att tillåta politiker, som bara tänker på nästa val, att slösa bort välståndet för kommande generationer. Allt för många vill inte genomföra de fuffa nedskärningar som ibland kan krävas för att inte överkonsumera.

Balanskrav men friare balanserade medel
För våra barn och barnbarns skull tycker jag att vi måste försvara balanskraven. Det vi däremot bör förbättra är kommunernas möjligheter att låta balanserade vinster jobba effektivare. De balanserade vinsterna måste delvis kunna användas till investeringsfonder som kan aktiveras under sämre tider. Vi måste också lära oss att se förebyggande arbete som värdefulla investeringar. Rätt förebyggande investeringar leder utan tvekan till lägre framtida kostnader. Du kan ju räkna själv. En ungdomsvårdplats kostar minst 1 miljon kronor per år. En ung person som går riktigt snett uppskattas kosta samhället över 10 miljoner kronor under en livstid. En person som behöver så kallat särskilt boende kostar samhället över 600 tusen kronor per år. Tycker du att det är klokt om vi satsar t ex 10 miljoner för att spara 100 miljoner lite senare? Det tycker jag! Vi måste bli bättre på att förebygga. Det tjänar alla på!

tisdag 17 maj 2011

Oroliga tider

Skenet bedrar, eller?
I Sverige har vi det relativt sett mycket bra idag jämfört med många andra Européer eller Amerikaner. Så är det. Det glädjer mig. Vi hade ett ordentligt stålbad i början av 90-talet som gjorde att vi landade bättre i den senaste krisen än flera andra. Trots det kan jag inte låta bli att sedan flera månader undra om inte skenet bedrar i Sverige. Visserligen är vi ett litet land med få invånare. Det gör oss mer rättrörliga än större och mer komplexa länder. Men räcker det? Är Asiens utveckling redan så stor att det kompenserar våra företags traditionellt viktigaste marknader Europa och USA? Hur länge kan vi ha ett så högt energipris utan att inflationen drar iväg? Hur länge kan vi ha en så stor ungdomsarbetslöshet som idag? Vad händer när räntorna stiger och det svenska folket hör till de högst belånade i världen? Det är oroliga tider i världen. Det är väldigt oroliga tider i Europa. Har du marginaler för att klara en lågkonjunktur inom kort även i Sverige? Kan det hända? Det händer garanterat med jämna mellanrum. Efter sol kommer regn. Efter regn kommer sol.

måndag 16 maj 2011

Omval

Bryr sig
Är det så många som inte bryr sig om hur våra skattepengar används eller om vilka principer som skall gälla kopplat till våra skattepengars användande?Jag tycker att det är anmärkningsvärt att färre än 50% använde sin personliga makt och röstade! Jag tror att många medborgare inte förstår hur mycket inflytande vi folkvalda har över våra skattepengar och dess användande. Det kanske är dax att göra alla mer medvetna om det. Om inget annat så kanske det skrämmer fler att gå och rösta och faktiskt bry sig om vilka företrädare som får sitta vid köttgrytorna och förvalta vårt gemensamma och ofta hårt inarbetade kapital. Jag tror fler bryr sig men 1) de förstår inte betydelsen  2) de förstår inte skillnaderna mellan partierna  3) de tycker att det är bra som det är så varför bry sig.......

Gemensamma valsedlar
Det har varit mycket snack om att Alliansen bör gå till nästa val med gemensamma valsedlar. Skälen sägs vara för att undvika att t ex C, FP och KD skall trilla ur. Jag har inte förstått hur fördelningen mellan partierna skulle gå till om man väljer den vägen. Kan någon vägleda mig om vad det i praktiken skulle innebära för maktfördelningen utifrån den gemensamma valsedeln?

söndag 15 maj 2011

Hur kan det hända?

Långsiktigt ansvar
Hur kan det gång efter gång bli stora kriser för samhällen, stora och små, och för olika organisationer? Är svaret så enkelt som att det handlar om ett allt för kortsiktigt tänkande och en ovilja och en oförmåga att ta ett långsiktigt ansvar? Jag börjar tro att det är så. Krisen i Grekland, Irland, Island, Portugal, Spanien, Italien, Frankrike och USA är omfattande. I Grekland är krisen akut, igen. USA fortsätter, som samhälle, att leva på andra och deras politiska förmåga att börja sanera ekonomin tycks avlägsen. 

I Sverige är pensionsåtagandena väldigt underfinansierade och pensionsförvaltningen är oacceptabelt dyr. I Sverige har vi fortsatt för många unga som inte kommer in på arbetsmarknaden. I Sverige leder nuvarande utveckling mot ohållbara omsorgs och sjukvårdskostnader. Vissa tycker självfallet att jag har fel men jag tycker inte att vi på tillräckligt allvar tar tag i våra stora samhällsutmaningar och det leder garanterat till att vi skjuter allt större problem till våra kommande generationer. Jag tycker att det är oansvarligt. I synnerhet när vi vet vilka de stora samhällsutmaningarna är samtidigt som vi inte för en mer konstruktiv debatt om vilka vägval vi skall göra för att säkra en bättre framtid. Tycker du att politiker har huvudansvaret för att vi för en långsiktigt ansvarsfull politik? Är du beredd att försaka idag för att få det bättre i morgon? Om du inte är beredd att göra det, hur tror du då att vi kan minimera framtidens krascher? Tror du att Sverige klarar av att vara ekonomiskt starkt om snart hela Europa ligger i konjunkturmässiga spillror? 

lördag 14 maj 2011

Dåligt och varför inte?

Dåligt!
Google har en allt för stark ställning på Internet! Ett exempel på det är när de stänger ner denna blogtjänst under flera dagar för att göra en uppdatering och när sajten äntligen kommer upp igen frågar de om man vill köpa extra tjänster för att vara säker på att tjänsten hela tiden kan nås..... Urdåligt! Hur svårt kan det vara att med Googles resurser använda sig av en utvecklingsmiljö, en testmiljö och en produktionsmiljö. Så har jag gjort i alla mina egna projekt och då har vi varit långt ifrån Googles resurser. Skillnaden verkar framförallt handla om inställning. Jag tycker tjänstekvalitet är viktigt. Det tycker tydligen inte Google. Stoppa Googles dominans!!!

Varför inte?
Jag har länge tyckt att teckenspråket borde bli ett världsspråk! Visst skulle de döva få en fantastisk ny värld men det skulle vi andra också få. Om alla lär sig ett standardiserat, FN beslutat, teckenspråk i grundskolan, då kan helt plötsligt alla världens folk kommunicera. Tänk dig vad kraftfullt och underbart det skulle vara. Hur svårt kan det vara? Varför inte? Låt oss göra det till en verklighet för kommande generationer. Det skulle verkligen bidra till mer fred på jorden. 

onsdag 11 maj 2011

Administrativa regioner

Hur stor skall den vara?
Sverige är påväg att delas upp i nya regioner. Skåne och Västra Götaland har redan gjort det. Andra delar av landet brottas med utmaningen att bestämma hur man skall göra. Halland och Gotland vill vara egna och inte gå samman med andra. Vad är en optimal befolkning för en region? Hur många administrativa nivår är värdeskapande/meningsfulla om vi börjar från individen och vandrar uppåt? Personligen anser jag att man först måste reda ut vad det är man vill uppnå med en förändring. Det som alltid borde vara målsättningen är att det skall bli bättre för medborgarna med en förändring. Är det så? Jag är mycket skeptisk till att skapa större regioner och att många viktiga frågor skall ligga på den nivån. Om man anser att det är rätt då borde man också driva att statens verksamhet kraftigt skall minska och flyttas närmare oss invånare. Vad tycker du? Om Uppsala väljer en partner så hoppas jag att det blir någon som tillför Uppsala något och inte bara nöjet att stötta andra delar som brottas med tappade invånare och en allt äldre befolkning som bor kvar. Hur svår kan regionaliseringsfrågan vara?

tisdag 10 maj 2011

Överskattat att sova, eller?

En dag i mitt liv
Vad skall man göra av sitt liv? Vad är meningen med livet? Små frågor som är rätt roliga att reflektera över ibland. Vad tycker du är din mening med ditt liv? Idag gick jag upp tidigt och körde från Stockholm till Uppsala. Inledde dagen med att gå igenom den sista anstormningen av mejl. Därefter ett möte med en student där jag fick måla en tavla och beskriva vad välmående innebär för mig och sedan förklara vad mitt konstverk symboliserade. Därefter ut till ÅrkeFyris för en pressträff kopplat till Alliansens i Uppsalas senaste satsning på området. Därefter ett företagsbesök. Därefter en "fitness"-analys på Actic som hela Folkhälsorådet genomför och som skall följas upp med en ny status i mitten av augusti (media var med). Därefter möte med ett antal företagare. Därefter till Scandic Nord och ett medborgarmöte om dubbdäcksförbudet och hur vi försöker åtgärda de luftkvalitetsproblem som finns i innerstaden (media var med). Därefter en Centerintern aktivitet. Livet är intressant. Tycker du att livet är intressant och känns det meningsfullt? Jag undrar ibland om det är överskattat att sova. Det är dock väldigt skönt att göra det.....

måndag 9 maj 2011

Folkhälsa

Högre makters stöd
Det tycks som att även högre makter stödjer ambitionen att vi skall bli friskare och gladare. Idag har jag invigit Folkhälsoveckan i strålande solsken! En vecka i glädjens och hälsans tecken kan inte börja bättre. Journalisterna frågade om jag skulle klippa ett band så att fotograferna kunde ta en bra bild. Inget band fanns men en kreativ medarbetare som föreslog att jag skulle hoppa in veckan för ett hälsosammare liv. Jag hoppade.

KS-AU och snart framtidsgruppen
Kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan till Stockholm för att träffa Framtidsgruppen. Det skall bli intressant och se vilka världsproblem vi löser under denna träff..... Deltar du i någon grupp med personer som du tycker bryr sig och som har utvecklande samtal utan låsningar i mötet? Jag är mycket glad över att jag är del av denna grupp som ofta för samtal som är mycket intressanta och utvecklande. Att flertalet personer i gruppen också kan bidra till att vårt gemensamma samhälle utvecklas bättre, det skadar inte.

söndag 8 maj 2011

Vill M att de skall bli det Borgerliga partiet?

Moderatkonferens
På Moderaternas konferens under helgen var det intressant att följa en hel del av de utspel som gjordes. M skall bli det gröna partiet. M skall prioritera skolan och de särskilt utsatta föräldrarna för att därigenom ge ett bättre stöd till de barn som far illa av att en ensamstående mamma eller pappa inte får ihop sitt önskade liv. Det är fint att M tar i dessa viktiga och inte alltid så enkla frågorna på större allvar. Det är dock märkligt att man gör så tydliga utspel kopplat till dessa områden då det är några av deras samarbetspartners fokusområden. M har fördelen av att representera helheten via Statsminister och finansiministerrollen. Att nu försöka bli "det borgerliga alternativet" och populistiskt ta sina Allianskompisars nischområden miljö och skola innebär att det finns starka skäl för Alliansens mindre partier att på allvar försvara den politiska mångfalden. Möjligen tvingar Ms affärsmässiga syn på politisk marknadsföring de liberala partierna att samarbeta mycket närmare. Det är inget lätt äktenskap och försök har gjorts tidigare för att få till ett närmare samarbete. Om ideologi och mångfald är viktigt måste ett nära samarbete seriöst övervägas.

Varumärkesbyggande
Jag tycker att M förtjänar ett mycket gott betyg för sitt varumärkesbyggande under de senaste åren. Det är helt klart att M och dess varumärkesbärare Reinfeldt och Borg attraherar väljare. En stor del av klokheten hos M är att de, till skillnade från många andra pariter, på ett omfattande sätt utnyttjar pr och varumärkesproffs istället för glada amatörer i det viktiga arbetet. Det är alltid bra att använda proffs om man vill lyckas och det gäller inom alla områden.

Ett borgerligt parti
Kan det vara så att det bästa för Uppsalas och Sveriges utveckling är att det räcker med ett borgerligt parti? Vissa tycks tro det och vissa vill försöka göra det möjligt. Jag tycker det skulle vara olyckligt och inte göra svensk demokrati så dynamisk som jag tycker att den behöver vara för att ett litet land som vårt skall hävda sig i en tuff global konkurrens. Jag är inte konservativ. Jag är inte socialist. Det behövs fler politiska plattformar än två för att utveckla samhället i bästa möjliga riktning. Den bästa möjliga riktningen är ju självklart en liberal riktning. Vad tycker du?

fredag 6 maj 2011

Energikonkurrens och förebilder

Konkurrens i fjärrvärmenätet
Fler och fler röster höjs för att avskaffa monopolet på fjärrvärmenätet och låta fler aktörer konkurrera om värmekunderna. Nu får denna stävan även stöd av en ny utredning och det är inte en dag för sent. De allra flesta monopol är av ondo! I synnerhet inom energiområdet, då det hindrar den nödvändiga omställningen mot nya energikällor och nya energisystem som kan säkra att våra kommande generationer klarar dagens höga levnadsstandard i ett fossilfritt samhälle. Vad väntar vi på? Kan det vara att regeringen vill ha de höga utdelningarna från Vattenfall som bromsar det rätta valet att öppna upp för konkurrens? Vad tror du? Jag tror inte att en konkurrensutsatt fjärrvärme nödvändigtvis leder till lägre kostnader för oss konsumenter MEN den kommer definitivt bidra till mer kreativitet och nya lösningar som skapar bättre förutsättningar för framtida energiförsörjning.

Erfarenhet som förebild
Åter har Warren Buffet (världens kändaste finansman) haft show på Berkshire Hathaways årsstämma. Närmare 40000 lyckliga aktieägare hyllade honom och hans gäng som skapat enorma förmögenheter till de som sedan länge följt Buffets råd. Råden är rätt enkla men det svåra, som med så mycket annat i livet, är att strikt hålla sig till sina egna råd. Buffet och hans närmaste kompanjon visar att erfarenhet ofta är underskattat. Buffet är 80 år och Charlie Munger är 87 år. Precis som min morfar, snart 90 år, visar de att erfarenhet är något väldigt värdefullt. Erfarenheten är underskattad! Om man får vara rimligt frisk är det gammeltänk att man skall vara slut vid pensionsålder. Jag har länge tyckt att pensionsåldern bode avskaffas och att vi utifrån egna val och möjligheter kan välja tidpunkt att lämna ett krävande arbetsliv. I kombination med en förändrad LAS kommer inte de problem som vissa ser uppstå. Rädslan finns att äldre blir en propp för yngre. "Proppandet" ur ett åldersperspektiv är konstigt tänkt. Den som är mest lämplig för ett uppdrag, eller den som själv äger det den driver, den skall ha uppdraget oavsett ålder, kön, etnicitet etc. Hur kan det vara svårt att tycka?

Regering med idétorka

Utan idéer och handlingskraft går man bakåt
Det var upplyftande att läsa DN i morse. Flera av skribenterna i DN-debattartikeln är bekanta och det kändes härligt att de gav uttryck för det som många av oss känner. Utan idéer och handlingskraft går man bakåt. Sverige kan inte förvaltas till framgång. God förvaltning är viktigt MEN det räcker inte. Politik och företagande handlar om att vilja något och att kämpa för att det skall hända. Jag är engagerad politiskt för att utveckla vårt samhälle så att även kommande generationer skall få ett välstånd. Det kräver ständigt nya idéer och handlingskraft för att förverkliga några av de idéer som vi får och utvecklar.
http://www.dn.se/debatt/borgerligheten-saknar-svar-pa-de-viktigaste-fragorna

Gamla idéer är inte dåliga
För att balansera debattartikeln något tycker jag att det är tydligt vilka två huvudidéer som råder inom regeringen;
1) om alla som kan jobbar så minskar utanförskap och relaterade kostnader försvinner
2) om alla får mindre skatt så driver det på den inhemska konsumptionen och ger oss medborgare mer makt över våra egna hårt införtjänade pengar
Jag tycker att ovanstånde idéer är bra MEN det räcker inte. Vi måste mer aktivt utveckla näringspolitiken, vi måste bättre utveckla den hållbara tillväxtekonomin! Då måste regeringen investera mer än vad den gör i t ex infrastruktur, fler investeringsfonder för bolag i tidigare faser, mer satsningar på energiomställningen, mer stöd till sommarlovsentreprenörer och inte minst en punktinsats för att lyfta skolpedagogiken utifrån de internationella lärdomar som finns (inte i linje med den svenska!!!) etc.

Stöd för fler idéer från Näring och Miljö
Huvudproblemet, ur mitt perspektiv, är kanske att ledande krafter inom regeringen tror att marknadskrafterna skall lösa allt av sig själv...... Det tror inte jag fungerar. Poplitik är att vilja och att våga. Politik är det möjligas konst. Jag vill se en regering som vill mer än att sänkta skatter och föra en retorik om jobb, jobb, jobb! För mina och andras barn vill jag se att många fler av de idéer som kommer från näringsdepartementet och miljödepartementet får stöd av hela regeringen!

P.S Om man skall anses vara en god förvaltare måste man underhålla sina tillgångar så att t ex spår fungerar. Att skapa kortsiktigt stark kassa är rätt enkelt om man inte gör de nödvändiga underhålls- och vidareutbildningsarbeten som ständigt krävs.

torsdag 5 maj 2011

Rekorddyr vård

Mycket vill ha mer
Vår efterfrågan av omsorg och vård är enorm. När det gäller vårt välbefinnande och vår hälsa tycker de allra flesta av oss att det inte finns några gränser för hur mycket det får kosta för att vi skall bli friska om vi blir sjuka. Möjligheterna inom vård och omsorg har förbättrats helt fantastiskt bara de senaste 20 åren. Den tekniska utvecklingen går ständigt framåt och vår förståelse för människans kropp ökar ständigt. Vi kan göra allt mer för att reparera våra kroppar. Trots det finns det begränsade resurser och dessa resurser skall dessutom ansvändas till väldigt mycket av det vi gemensamt tycker är viktigt. Vi får redan idag mycket omsorg och vård i förhållande till många andra i världen. Trots att vi har mycket så vill vi ha mer.

Allt fler liv räddas
Det är i ljuset av alla förbättringar som gjorts kopplat till läkekonsten inte förvånande att allt fler liv räddas än förr. I DN kan vi läsa att den redan rekorddyra vården gör mycket bra.
Jämfört med 1993 har vi idag 12000 fler läkare! Andelen av BNP som går till sjukvård har under perioden ökat med 1,6%! Kostnaden för sjukvården har under perioden ökat från 149 miljarder kronor till 256 miljarder kronor! Samtidigt har medelvårdtiden som en patient tillbringar på sjukhus minskat från 9,4 dagar till 5,8 dagar och medellivslängden för kvinnor ökat med 2,9 år och för män med 4,6 år! Som alltid finns det många sätt att tolka dessa siffror men ur mitt perspektiv måste det förebyggande hälsoarbetet förbättras avsevärt OCH Sjukvårdssystemet måste effektiviseras! Vad tycker du?

tisdag 3 maj 2011

Delegera mera

Delegera mera
Centerpartiet behövs av många skäl. Ett av huvudskälen är att Centerpartiet är en samling människor som vill att beslutsmakten skall vara så nära de som berörs som möjligt. Hur kan man inte tycka det? Själv har jag stor erfarenhet av den positiva kraft som ett delegerat ansvar innebär. Jag blir rätt trött av att höra alla som säger att det skall bli så mycket bättre bara för att man organisatoriskt samarbetar utifrån större enheter. Det blir oftast bara bättre och man väljer att samarbeta eller ej. Det oavsett storlek. Delegera mera!

En kompromiss är en kompromiss
Igår och idag fick jag frågan om jag anser att Landstingets planerade övertagande av Uppsalas kollektivtrafik är bra. Jag svarade att jag och mitt parti är för denna förändring då vi tror att den bidrar till att vi når fördubblingsmålet inom kollektivtrafiken Jag tycker dock att det är tråkigt att inte en mer decentraliserad lösning kan möta lagstifningens nya krav. Kompromiss efter kompromiss har anlänt och

måndag 2 maj 2011

MP tror på en del bra vägval

Barn, unga och företagare
Våra barn, unga och företagare utgör grunden för vårt välstånd. Vi måste ständigt jobba med att ge våra barn och unga bästa möjliga start i livet. Vi måste också stötta våra företagare i deras svåra utmaningar att få sina företag att växa och bidra till fler jobbtillfällen, bättre stöd till det lokala förenings, idrotts och kulturlivet och inte minst till att vår skattebas ökar. En högre skattebas som gör att vi får mer resurser för att stärka våra barn och ungas förutsättningar.

Ta bort tillväxthinder
För oss som är tillväxtvänliga är det viktigt att hela tiden verka för färre regler och enkla stöd till landets företagare. En regel som inte är bra för Uppsalas och landets tillväxt är sjuklöneansvaret som landets småföretagare har. En sak är säker och det är att det skapar färre tillsvidareanställningar och endast gynnar bemanningsföretagen. Eftersom MP oftast är ett tillväxtfientligt parti är det glädjande att se att även MP delar min syn att sjuklöneansvaret inte skall gälla för mindre företag. Tillväxthinder måste avskaffas i en så stor utsträckning som möjligt.

söndag 1 maj 2011

Tack och ändra LAS nu!

Tack!
En trevlig och rolig helg går mot sitt slut. Jag vill framföra ett tack för trevliga, goda och roliga stunder till Anders, Jan, Sarah, Åsa, Fredrik och ett särskilt tack till Pernilla och Sören! Det var en vacker vigsel och en mycket trevlig fest! Sista april bär nu även på ett trevligt visgselminne. Anders, det är alltid givande att vara i din närhet! Det är få som kan uttrycka sig som du i tal, skrift och i sång.

Hög tid att ändra delar av LAS!
Hur svårt kan det vara? Varför hålla kvar vid en gammal ordning som de allra flesta inser är otidsenlig. Det skall vara kunskap och prestation som skall gälla och inga andra grunder när en organisation, av olika skäl, tvingas ändra i sin personalstyrka. Det är glädjande att läsa att det finns konstruktiva förslag på nya vägar framåt!
http://www.dn.se/debatt/ny-modell-for-las-gynnar-bade-foretag-och-anstallda